Eko vrecko z kukurice

28.07.2019 21:49

Eko vrecko z kukurice je plnohodnotnou náhradou  za plastové vrecúško z obchodu.

Slovenský výrobok znovupoužiteľné eko vrecko Beniki na nákup potravín je vyrobené z kukuričného škrobu (PLA). Pochádza z dielne mladej mamičky, ktorá začala navrhovať vrecká z prírodných materiálov pre svoju rodinu a známych. Nápad sa ujal a dnes ponúka na svojom e-shope výrobky z jemného a ľahkého materiálu, ktorý je priedušný a rovnako priehľadný ako plastové vrecko. Unesie 1,5 kg nákup chlebíka, pečiva, ovocia, zeleniny a rôznych drobností. Navyše, po doslúžení sa recykláciou vráti späť do prírody.

Cesta k vytvoreniu eko vrecka bola pomerne dlhá a vyžadovala si veľa trpezlivosti. Po hľadaní a testovaní materiálov som vymýšľala strihy, hľadala správnu technológiu šitia a testovala nosnosť tak, aby bolo vrecko znovu použiteľné a spoľahlivé. Najväčšiu radosť mi robí výnimočnosť materiálu, ktorý je prírodný, priehľadný ako plastové vrecko, priedušný a navyše recyklovateľný,“ hovorí mladá mamička Andrea Meredith.

Výnimočnosť materiálu

Eko vrecko je slovenský výrobok z jedinečného prírodného materiálu – polyaktidu.  Ide o textilné vlákno vyrobené z kyseliny polymliečnej (PLA, z angl. PolyLactid Acid). Základnou a jedinou surovinou na výrobu PLA je rastlinná biomasa, konkrétne kukurica, z ktorej sa získava kukuričný škrob. Pri vysokých 

teplotách sa z neho prostredníctvom izolácie získava glukóza. Po úprave na kyselinu mliečnu, neskôr kyselinu polymliečnu, vzniká prvý základ PLA. Po spracovaní na polylaktidové vlákna vzniká tkaním materiál, ktorý slúži na výrobu eko vrecúšok Beniki.

Mladá mamička Andrea Meredith hľadala náhradu plastových vreciek najmä pre svoju rodinu. Testovala materiály, nite, stuhy, etikety, ktoré by boli prírodné a nezaťažovali naše životné prostredie. Pre mamu dvoch malých detí bolo výzvou žiť zdravšie a pokúsiť sa znížiť odpad nielen z plastových vreciek. Na  www.beniki.sk ponúka svoje výrobky aj v praktických baleniach po troch a piatich kusoch.

Do každej domácnosti

Eko vrecká z kukurice Beniki sú praktickým pomocníkom v každej domácnosti. Sú prvou voľbou pri nákupoch a zmestia sa do každej kabelky. Omrvinky z pečiva sa nevysypú do tašky vďaka husto tkanej vláknine. Nákup vo vrecku je možné umiestniť priamo v chladničke či mrazničke. Ak sa eko vrecko znečistí, stačí ho oprať  ručne v teplej vode do 30° C.

Aj pre mamičky

Mamičky ich jednoducho zavesia na kočík a majú vždy poruke tie najdôležitejšie veci pre svoje dieťatko. Ovocie a zeleninu na piknik už netreba nosiť v plastových nádobách, v eko vreckách Beniki zostane čerstvá vďaka priedušnosti materiálu. Vrecká sú vhodné na výlety aj ihrisko. Plienky, obrúsky, písacie potreby pre malé umelkyne, topánočky či lego kocky si aj malé deti rady ponesú samy.

 

Keď vrecúško doslúži

Každý materiál sa raz unaví. Pred kompostovaním je potrebné odstrániť stuhy a vložiť vrecko do odpadkového koša vyznačeného hnedou farbou. V priemyselnom kompostéri, kde sú podmienky na rozklad materiálu umelo nastavené na ideálne hodnoty, sa materiál eko vrecka rozloží v rámci niekoľkých týždňov na kompost, vodu a CO2.


 

Viac informácií o eko vreckách Beniki sa dozviete na stránke www.beniki.sk.

 

Fotogaléria: Eko vrecko z kukurice

Záznamy: 5 - 8 zo 10
<< 1 | 2 | 3 >>