Dodržiavate pitný režim?

28.07.2016 13:05

Leto sa naplno rozbehlo a s ním aj vysoké horúčavy, ktoré dokážu náš organizmus poriadne potrápiť. Práve s veľkým teplom vždy súvisia aj neustále sa opakujúce správy o pitnom režime.

 A hoci by sa mohlo zdať, že sa o ňom hovorí dookola, kolapsy ľudí svedčia o niečom inom. Tak teda, čo by sme mali vedieť o pitnom režime? 

           

Dostatok tekutín

Všeobecne sa hovorí, že denne by sme mali vypiť 2-3 l tekutín. Ide však o priemer, na ktorý pôsobia aj ďalšie faktory, ako napríklad športové aktivity, telesná váha, zdravotný stav alebo prostredie. U detí je toto rozmedzie špecifikované bližšie podľa veku. 

Pitnému režimu detí by sa mala venovať zvýšená pozornosť, pretože tie sú v zápale hry schopné svoj smäd ľahko potlačiť. Existuje však aj mnoho dospelých jedincov, ktorí majú nízky prah smädu, preto ich často pocit smädu dostihne až neskoro.

 

Pijete správne nápoje?

Ideálne by bolo, keby sme všetci pili čistú nesýtenú vodu a najlepšie z horskej studienky. Avšak ruku na srdce – koho z nás by stále bavili piť len takúto vodu? Preto je občas dobré nájsť kompromis medzi obľúbenými napríklad miešanými nápojmi a čistou vodou. Napríklad ľadové čaje, ktoré sú dosladzované prírodným sladidlom stévia (napr. niektoré druhy ľadového čaju Lipton), sú vhodným variantom, ako si spestriť pitný režim. Týmto spôsobom dostanete ľahšie tekutinu aj do malých detských telíčok, ktorým voda moc „nereže“.

Taktiež sa medzi nami isto nájde mnoho prívržencov zlatého moku, no pivo nie je práve najlepším spôsobom, ako osviežiť svoj organizmus. Pivo nás síce na chvíľku schladí, ale vďaka obsahu alkoholu vás skôr dehydratuje, rovnako tak je to aj s kofeínom. Nemusíte sa vzdať ani týchto nápojov, len k nim pridajte vhodný nesýtený nápoj, ktorý doplní stratené tekutiny.

           

S bublinkami alebo bez?

Ďalším problémom, ktorý môže trošku zamotať hlavu, je to, či si vybrať sýtené alebo nesýtené nápoje. Treba myslieť na to, že bublinkové nápoje bývajú sýtené oxidom uhličitým, ktorý môže niektorým z nás spôsobovať zdravotné problémy, ako napríklad nadúvanie alebo nevoľnosť.

Pamätajme však na jedno. Ak budeme naše telá zásobovať dostatkom tekutín, bohato sa nám odvďačí. Dámy určite ocenia, že ak budú dostatočne piť, zmierňujú tým prejavy starnutia pleti, celulitídy a znižujú riziká vzniku obezity. Zvyčajne človek, ktorý myslí na pitný režim, je menej unavený a je výkonnejší. Neváhajte teda a doprajte si dostatok tekutín!