Dobrú noc a sladké sníčky!

29.09.2020 16:37

Uspávanie detí je už od malého bábätka zložité. Častokrát sa to nezaobíde bez plaču, protestov, ponosovania či vykrikovania a vybiehania z detskej izbičky. Musí to tak však byť?

Aby bábätko či dieťatko dobre a bez problémov zaspávalo a spinkalo, odborníci odporúčajú zaviesť mu tzv. „večernú rutinu“. Tú treba prispôsobiť veku drobca, iné aktivity budú v bábätkovskom a iné v detskom veku. Bábätká milujú dotyky, a preto mu po večernom kúpeli doprajte príjemnú a nežnú masáž. Potom stačí zaspievať uspávanku a uložiť do postieľky. Väčším deťom po kúpeli môžete prečítať rozprávku. Dôležité je dodrživať následnosť rutinných aktivít, aby malý drobček vedel, čo bude nasledovať a odporúča sa detičky ukladať na spánok v rovnakú hodinu.

Z rozprávky do rozprávky

Čitanie kníh ani v dnešnej pretechnizovanej dobe nestratilo svoje čaro. Z čítania si môžete spraviť krásnu a vzácnu rodinnú chvíľku pred spaním. Dieťatko sa upokojí a naviac mu pomôžete, aby si knihy zamilovalo a čítalo samé aj v neskoršom veku. Sčítaní ľudia majú lepšiu slovnú zásobu, sú vzdelanejší a otvorenejší k okoliu. Dnes je v ponuke neuveriteľné množstvo detských knižiek, oveľa viac ako keď boli deťmi súčasní rodičia. Klasika je však klasika, a tak netreba zabudnúť ani Dobšinského rozprávky, či krásne ilustrované príbehy Josefa Ladu. Veď kto by nepoznal jeho slávneho kocúra Mikeša?

Príbehy na perine

Čítanie príbehov Josefa Ladu bude deti baviť ešte viac, ak budú môcť s nimi spať aj v posteli. „Obliečky s motívom rozprávok Josefa Ladu si deti zamilujú a stanú sa tak súčasťou ich rozprávkového sveta. Čierny hovoriaci kocúr Mikeš, Budulínek či Popelák. Všetci Ladovi hrdinovia pomôžu deťom zaspať a pripraviť ich na sladké sníčky. Zdravý a príjemný spánok navodí tiež hebká a na dotyk jemná 100% bavlna,“ hovorí Alena Samková, riaditeľka spoločnosti Matějovský, tradičnej českej značky posteľných obliečok a bytového textilu.

 

Zdroj foto: Matějovský