Digitálna doba prináša svoju daň...

22.05.2021 07:11

Homeoffice, zákaz vychádzania, obmedzenie sociálnych kontaktov, náhradná komunikácia s blízkymi prostredníctvom online hovorov, mobily a večer ešte televízia. To je vražedná kombinácia pre naše oči.

Ak pracujeme celé dni za počítačom, môžeme začať pociťovať pálenie až rezanie v očiach. A keď celodennú online prácu ešte zavŕšime večerným filmom a následne pozeráme po tme do mobilu, únava očí je zaručená. Takéto správanie môže mať neblahý vplyv na zdravie našich očí. Nadmerná práca na počítači, pozeranie do monitorov a obrazoviek je jednou z možných príčin syndrómu suchého oka.  Dnes trpí týmto nepríjemným problémom až okolo 30 percent ľudí. Spúšťačmi môže byť aj klimatizované prostredie, práca v prašnom prostredí, dlhé šoférovanie, či fyziologické príčiny súvisiace s vyšším vekom.

 „ Ak pacient začne pociťovať príznaky ako je pálenie, rezanie v oku, červené oči, a pritom pracuje denne na počítači 8 a viac hodín, mal by pravidelne používať umelé slzy. Paradoxom je, že sa objavuje slzenie očí (v určitej fáze dňa, najmä večer) a to všetko sú príznaky tzv. syndrómu suchého oka.“ hovorí skúsená očná lekárka MUDr. Ivana Krčová, PhD. „Rýchlu úľavu od nepríjemných symptómov dosiahnete pomocou kvalitných umelých sĺz s obsahom kyseliny hyalurónovej, ktorá má výbornú schopnosť viazať vlhkosť. Dnes už nájdete na trhu kvapky a umelé slzy, ktoré sú cenovo dostupné, nemajú špeciálne požiadavky na skladovanie a po otvorení ich môžete používať aj 2 mesiace.“

TIPY AKO POMÔCŤ OČIAM

 
  • Neseďte v prievane. Prúdenie vzduchu, hlavne z klimatizačných zariadení  oko vysušuje.
  • Osvetlenie je dôležité, očiam neprospieva ak je napríklad monitor jediným zdrojom svetla v miestnosti. Vhodnejšie je mať rozsvietené aj iné svetlo.
  • Pri práci s počítačom nezanedbávajte pravidelné prestávky . Optimálne je dať si krátku prechádzku, ale ak sa to nedá ináč, skúste sa aspoň prejsť do inej miestnosti.     
  • Žmurkajte! Keď sa potrebujete maximálne sústrediť na čítaný text a informácie, často zabúdate na žmurkanie. Ak sa frekvencia žmurkania zníži, oko sa nezvlhčuje, ostáva suché.
  • Zacvičte si! Počuli ste už o očnej gymnastike a jóge? Pár minút denne dokáže niekedy zázraky.
  • Pre lepšiu pohodu očiam, skúste aspoň z času na čas zmeniť  uhol pohľadu, namiesto obrazovky zaostrite na vzdialený predmet, najlepšie strom alebo kvet. Zelená vraj upokojuje.
  • Aj vlhkosť vzduchu v miestnosti je dôležitá. Pomôžete nielen svojim očiam, ak raz čas nárazovo vyvetráte. Niekedy nie je na škodu uvažovať aj o zvlhčovači vzduchu.
  • Pre celkový stav  aj Vašich očí dbajte na vyváženú stravu, ktorú môžete doplniť vitamínom A, luteínom, či karotenoidami.
  • Zvýšenú pozornosť  svojim očiam venujte ak veľa pracujete za počítačom, máte viac ako 50 rokov, alebo pracujete v prašnom prostredí
  • Ak pociťujete nepríjemné svrbenie, pálenie, pocit cudzieho telieska v oku, zvlhčujte si oči umelými slzami

 

SYNDRÓM SUCHÉHO OKA

  • Trpí ním až 30 % ľudí.
  • Najčastejšou príčinou syndrómu suchého oka je spomalená produkcia sĺz.
  • Príčiny môžu byť fyziologické (vyšší vek), vplyvy vonkajšieho prostredia- práca za počítačom, prašné prostredie, klimatizované prostredie. Vyskytuje sa pri ochoreniach ako diabetes, reumatická artritída, problémy so štítnou žľazou.
  • Prejavuje sa začervenaním, pálením a  podráždením očí. Sprevádzať ho môže aj bodavá bolesť či nepríjemné slzenie.
  • Dá sa liečiť, okrem režimových opatrení je vhodné používanie „umelých sĺz“.
  • Ak sa príznaky dlhodobo nezlepšujú, je vhodné vyhľadať očného lekára.

 

ODPORÚČAME/TIP NA ZÁVER:

Doprajte svojim očiam rovnováhu a extra hydratáciu s očnými kvapkami  Artelac® Rebalance . Táto zdravotnícka pomôcka poskytuje očiam dvojité zvlhčenie s kyselinou hyalurónovou pre dlhotrvajúcu úľavu od nepríjemných príznakov. Obsahuje minerály, ktoré sa prirodzene vyskytujú v slznom filme a tým povrch oka chránia a udržujú ho hladkým. Obsiahnutý vitamín B12 dodáva očným kvapkám mierne ružovú farbu, ktorá sa po nakvapkaní hneď rozplynie. Kvapky sú vhodné aj pre nositeľov kontaktných šošoviek, môžu sa aplikovať aj do oka, v ktorom je kontaktná šošovka. Po otvorení  ho môžete používať aj dva mesiace a za príjemnú cenu ho nájdete v kamenných, aj online lekárňach.