Desatoro upratovania po večierku!

22.12.2015 22:16

Koniec roka je venovaný večierkom. Či už ide o tie predvianočné, ktoré sa udomácnili v našich domácnostiach, alebo tradičné silvestrovské. Určite to pozná každý z nás! Výborná zábava je nahradená ranným zdesením nad spôsobeným neporiadkom. Taký „bordel“ po večierku, je s bežným neporiadkom neporovnateľný. Ako zmeniť byt na opäť obývateľný priestor? Tu je niekoľko tipov ako si poradiť s neporiadkom.

 

1.      Vyvetrajte

Najprv vyžeňte oknom všetky pachy, ktoré by vám mohli znepríjemňovať upratovanie. Nezabudnite ani na prípadných návštevníkov vašej party, ktorí ešte vyspávajú. Zobuďte ich a zapojte do upratovania aj hostí vášho večierku. Neporiadok po prehýrenej noci nie je iba váš. 

 

2.      Urobte si miesto

Neprenášajte veci z jednej miestnosti do druhej. Zbavte sa všetkých odpadkov, prázdnych fliaš od vína, piva, alkoholu a vrecúšok od čipsov a iných pochutín.

 

3.      Umyte špinavý riad

Tí, ktorí vlastnia umývačku riadu si môžu uľahčiť prácu. V rámci snahy o čo najrýchlejšie navrátenie príbytku do normálu, sa vám určite vyplatí nasledujúci postup. Do umývačky najskôr naskladajte čo najviac drobných vecí a v ďalšej várke postupujte rovnako. Takto si rýchlejšie uvoľníte priestor. Najväčšie kusy ako tácky na chlebíčky alebo hrnce od guláša ľahko opláchnete ručne alebo si ich nechajte nakoniec – nebudú vám zaberať miesto v umývačke.  Tí z nás, ktorí nemajú to šťastie vlastniť umývačku riadu, by mali začať veľkými riadmi a postupne sa dopracovať k tým najmenším. Veľkou výhodou je kamarát alebo rodinný príslušník, ktorý vám pomôže s utieraním jednotlivých kusov umytého riadu.

 

4.      Premýšľajte

Nezabudnite premýšľať aj pri upratovaní. S neporiadkom sa začnite pasovať od hora smerom nadol. Tak vám nehrozí, že opäť zašpiníte to, čo ste si už stihli  upratať.

 

5.       Zlikvidujte škvrny

To, že ste sa na druhý deň po večierku prinútili k upratovaniu je znakom, že ste ho zvládli bez úhony. Pravdepodobne sa to ale nedá povedať o interiéri vášho bytu. Vo chvíli, kedy sú z plôch odstránené predmety, pustite sa do rôznych fľakov. Najlepšie je použiť univerzálny čistič. Nebudete musieť neustále meniť prípravok podľa povrchu alebo typu špiny. Ideálnym pomocníkom je nový Savo Viacúčelový sprej bez chlóru, ktorý okrem dezinfekcie a čistenia, odstraňuje aj nepríjemné pachy a pomáha odstraňovať alergény spôsobené prachom, či prítomnosťou psa alebo mačky.

 

6.      Čistota na toalete a v kúpeľni

Keď vám domácnosťou prebehne stádo priateľov, je možné, že po sebe zanechajú neporiadok od  make-upu, líčidiel a rúžov v kúpeľni. Nutnosťou je použiť prípravok, ktorý nielen čistí ale aj dezinfikuje. Zvláštnu pozornosť bude potrebovať najmä kúpeľňa a toaleta.

 

7.      Prehľadajte všetky tajné miesta

Nezabudnite, že aj napriek tomu, že byt už začína vyzerať celkom čisto, stále je ešte množstvo miest, ktoré sa ťažko čistia alebo sa na ne často zabúda. Tentokrát sa venujte aj im! Toaletu umyte celú, nielen vnútornú časť WC misy, nezabudnite ani na splachovač, kľučky okien a dverí. Pozornosť si zaslúžia aj úchyty na chladničke a kuchynských skrinkách, vypínače svetla, tlačidlá hudobného prehrávača a diaľkové ovládače. Tu sa oplatí používať prípravok so schopnosťou odmasťovať a dezinfikovať zároveň. Skúste pre zmenu bezchlórový Savo Odmasťovač. Ak ste v rámci párty robili zemiakové placky alebo podobné pochutiny, môžete ho potom elegantne použiť aj v okolí varnej dosky. Ďalšími miestami, na ktoré sa často zabúda, sú operadlá stoličiek a spodná hrana sedadla. Pokiaľ chcete byť naozaj precízni, doprajte očistu všetkému, čoho sa potencionálne dotýkalo viac ľudí.

 

8.      Okrem podlahy pretrite aj „čisté“ plochy

Nakoniec príde na rad podlaha, ktorú je potrebné poriadne zotrieť, zvlášť, keď na ňu počas večierku niečo spadlo. Podlahu by ste mali umyť kvalitným mopom. A čo do vody? Nečistoty, baktérie ale aj alergény sposobené prachom či prítomnosťou psa alebo mačky,  môžete odstrániť bezchlórovou novinkou vo variante na podlahy, ktorá celý byt navyše krásne rozvonia.

 

9.      Likvidujte

Po ukončení veľkého upratovania radšej zlikvidujte použité handry a špongie. Baktérie majú totiž tendenciu množiť sa v mokrom prostredí. Pri ďalšom upratovaní by ste ich potom mohli rozniesť po byte.

 

10.  Nebuďte na to sami!

Zapojte do upratovania aj ostatných účastníkov večierku, ktorých sa vám nepodarilo „vyhnať“. V spoločnosti to ide lepšie nielen na večierku, ale aj po ňom! Rozdeľte úlohy a hurá do upratovania!  Viac na www.savo.eu

 

 

 

 

 

Fotogaléria: Desatoro upratovania po večierku!