Denný manuál pre silnú obranyschopnosť

26.01.2021 06:53

Len vďaka jej sile a odolnosti môžeme byť zdraví. Pre posilnenie imunitného systému môžeme urobiť veľa každý deň, nechajte sa preto inšpirovať nasledujúcimi riadkami!

Ráno  

Ak sa zvyknete sprchovať pred odchodom do práce, vyskúšajte začať deň studenou vodou. O otužovaní a jeho prospešných účinkoch niet pochýb! Naštartuje krvný obeh, povzbudí vraj lepšie ako káva a dokonca posilňuje imunitu. Organizmus tak bude lepšie reagovať na zmeny teplôt, ktoré sú preň záťažou a zvyčajne sa končia prechladnutím či zníženou odolnosťou voči chorobám. Nemusíte sa pridať hneď k ľadovým medveďom, začnite napríklad rannou sprchou so striedaním teplôt vody.

Skôr, ako si dáte raňajky, vypite pohár vody, ideálne vlažnej. Doplníte tak telu tekutiny, o ktoré prišlo počas spánku, navyše skvele naštartujete metabolizmus a trávenie. Takéto „opatrenie“ pôsobí preventívne aj proti bolestiam hlavy, problémom so srdcom, cukrovke či zápche.

Imunita je priamo prepojená s nervovým systémom. Nie je žiadnym prekvapením, že aj naša nálada má vplyv na jej silu a vitalitu. Nájdite si ráno rituály, ktoré vás pozitívne naladia. Niekomu pomáha cvičenie, inému počúvanie hudby.

Počas dňa

Výskumy hovoria, že čoraz viac ľudí má profesiu, ktorá neprospieva zdraviu chrbtice, šliach a kĺbov. Môže za to sedavé zamestnanie, či manuálna práca, kde človek zaťažuje len určitú partiu svalov. Vytvorte si nový zvyk a aspoň každú hodinu sa poriadne ponaťahujte – rozcvičte zápästia, uvoľnite svaly krčnej chrbtice a vystrite nohy. Znížite tak riziko vzniku napríklad karpálneho tunela, problémov s chrbticou či kŕčovými žilami.

Prestávku na oddych doprajte aj svojim očiam. V priebehu dňa ich na chvíľku zavrite a pohybujte do strán alebo krúžte. Ak väčšinu času pozeráte do na krátku vzdialenosť, precvičte si zaostrenie do diaľky.

Z obedňajšej prestávky si spravte „posvätný“ rituál, počas ktorého sa budete maximálne sústrediť na jedlo. Vychutnávajte si ho a užívajte chvíľku oddychu. Hltavé jedenie v strese a napätí totiž môže spôsobiť problémy so žalúdkom a dokonca aj vredy!

EXTRA tip: Okrem zdravého životného štýlu obranyschopnosť ocení aj niečo extra. Vedeli ste, že ako prvé prichádzajú do kontaktu s patogénmi spôsobujúcimi ochorenia naše sliznice? Ľudský organizmus má však účinné opatrenie aj proti tomuto problému. V slizniciach sa totiž nachádza tzv. sliznično-imunitný systém, ktorého úlohou je potenciálnu hrozbu zneškodniť. Denne tak likviduje množstvo vírusov a baktérií, preto ho treba primerane posilňovať. Výživový doplnok Preventan® Clasic  vo forme cmúľacích tabliet má unikátne zloženie s obsahom patentovanej aktívnej látky ProteQuine®, ktorá pomáha podporovať sliznično-imunitný systém, zmierňuje príznaky únavy a vyčerpania, a tým aj udržiavať organizmus zdravý a vitálny. V akútnych stavoch, kedy ste sa chrípke či prechladnutiu nevyhli, podporte slizničný imunitný systém výživovým doplnkom Preventan® Akut. Nájdete aj vo forme pre deti od 3 rokov ako Preventan® Junior a  Preventan® Junior Akut.  www.neuraxpharm.sk

 

Fotogaléria: Preventan