Deň otcov

20.06.2015 09:24

Tradícia Dňa otcov vznikla v meste Spokane v štáte Washington, už v roku 1910. Američanka Sonora Smart Doddová si chcela uctiť všetkých otcov ako bol ten jej. Veterán občianskej vojny William Jackson Smart po smrti manželky sám musel vychovávať šesť detí. Sonora vnímala svojho otca ako hrdinu a hneď ako sa dozvedela, že matky majú svoj sviatok navrhla, aby podobný mali aj všetci otcovia. Prvá neoficiálna oslava sa konala v deň narodenín Sonorinho otca 19. júna 1910. Popularita sviatku rástla a tretia júnová nedeľa sa postupne stala sviatkom všetkých otcov. V roku 1966 prezident Lyndon Johnson podpísal prezidentské vyhlásenie, v ktorom stanovil tretiu nedeľu v júni ako oficiálny sviatok Dňa otcov.

Tipy na darčeky nájdete dolu v galérii

Aj keď je u nás tento sviatok menej známy ako Deň matiek, vo svete sa oslavuje so všetkou vážnosťou. Napriek tomu, že sa do našich kalendárov čoraz viac pridávajú sviatky, ktoré pochádzajú z Ameriky a sú predovšetkým komerčnou záležitosťou, oslava muža ako milujúcej hlavy rodiny je iste opodstatnená. Deň otcov oslavujeme každú tretiu júnovú nedeľu a tento rok vyšiel dátum na 21.6. Tento deň je venovaný všetkým mužom - otcom, ktorí sa s láskou zodpovedne starajú o svoju rodinu. Pripomeňte si dôležitosť otca v rodine a prejavte mu vďaku a lásku pozornosťou a prípadne malým darom. Alebo mu aspoň zavolajte.

 
Možno toho vášho prekvapí aj pozvanie na pivko či lístky na zápas jeho obľúbeného tímu. Určite poteší aj fľaška kvalitného vína, whisky či koňaku. Alebo chutná torta, môže byť aj slaná.  Záleží len na vás a na osobnosti obdarovaného. Pár tipov nájdete aj v galérii nižšie.
 
 
 

 

Fotogaléria: Deň otcov - darčeky