Dbajte na svoje duševné zdravie

26.10.2022 23:32

To, že sa máme starať o svoje zdravie počúvame zo všetkých strán. O fyzické zdravie sa staráme stále – strážime si krvný tlak, cholesterol, snažíme sa dodržiavať stravu či používame rôzne krémy na pleť, aby sme nemali vrásky. Dajte si však ruku na srdce, staráte sa aj o svoje psychické zdravie?

 

Mentálne zdravie je nesmierne dôležité

 

Na svoju psychiku by sme nemali zabúdať. Každý má občas zlú náladu. Pociťujeme stres, úzkosti a niektorí až depresie. Pokiaľ však tieto problémy pretrvávajú a ocitáte sa v začarovanom kruhu, nehádžte tento problém za hlavu a plne sa mu venujte. Ohroziť duševné zdravie pritom môžu rôzne rizikové faktory. Dobre naň nevplývajú konflikty a to už či na pracovisku alebo v osobnom živote, stresujúce životné udalosti či nevhodný životný štýl.

Skúste „vypnúť“

Poznáte ten pocit, keď vašu hlavu nič nezaťažuje a nezamýšľate sa nad problémami? Áno, možno si to pamätáte už len matne, treba však tento stav opäť docieliť. Pre správne nastavenie a vypnutie hlavy od problémov vám môžu pomôcť dychové cvičenia či meditácia. Sústredenie sa len na seba pri relaxačnej hudbe môže vašej psychickej kondícii len pomôcť.

Vypnúť však potrebujeme aj fyzicky, a to pri spánku. V spánku ľudské telo oddychuje, nič ho nezaťažuje a načerpáva nové sily. Pri psychickej záťaži je dôležitý dostatočne dlhý a kvalitný spánok. Pokiaľ ho nemáte, môžete sa cítiť unavení, podráždení a bez energie. Deficit predstavuje z dlhodobého hľadiska veľké riziko pre zdravie, a to ako mentálne tak aj to fyzické. Negatívne pôsobí na cievny systém, svalstvo, trávenie i mozog. Môže viesť k narušeniu emocionálnej stability jedinca. Snažte sa preto dodať svojmu telu zaslúžený odpočinok, a to vo forme 7 až 8 hodín ničím nerušeným spánkom.

Odstrihnite toxické vzťahy

Život je o vzájomných väzbách a vzťahoch. Tie však nemusia byť s každým ideálne a tento stav je normálny. Ak máte pocit, že sa v nejakom vzťahu necítite podľa svojich predstáv, možno ste narazili na toxického človeka, ktorý sa snaží zo vzťahu vyťažiť čo najviac vo svoj prospech, a preto vás oberá o energiu. Bez sociálnych interakcií je život fádny a smutný, preto pokiaľ prichádzate do kontaktu s ľuďmi, pri ktorých sa necítite dobre a pociťujete negatívnu energiu, ukončite ich. Uľavíte tak vášmu mentálnemu zdraviu. Pre dobré psychické zdravie je dôležité je dobré pravidelne sa stretávať a udržiavať kontakt s ľuďmi, na ktorých nám záleží. Obklopte sa ľuďmi, ktorí vás dokážu podržať v zlej situácii, ktorí vás podporia, budú sa s vami tešiť počas vašich úspechov a ktorí vás dokážu inšpirovať. Prípadné konflikty s blízkymi či rodinou sa snažte vyriešiť. I to je totiž jeden z činiteľov ohrozujúcich naše duševné zdravie.

Dbajte na stravu

Je všeobecne známe, že strava ovplyvňuje to, ako sa cítime. Len si spomeňte na to, ako ste sa cítili, keď ste skonzumovali mastné – ťažké jedlo oproti tomu, keď ste si dali ľahký šalát s mäsom či syrom. Jedna vec sú výčitky, tá druhá je črevná mikrobiota. 

Je vedecky dokázané, že črevá sú napojené na mozog, a to osou „črevá – mozog“. Toto prepojenie medzi tráviacim a centrálnym nervovým systémom je obojsmerné, a zaisťuje tak spojenie emocionálnych a rozumových centier mozgu s periférnymi funkciami čriev. Tráviaci trakt je oblasť s bohatým výskytom baktérií, kde sa ich nachádzajú milióny baktérií. Pokiaľ črevná mikrobiota funguje správne, napomáha zvládať stres, úzkostné stavy či depresiu. To čo sa deje v črevách ovplyvňuje teda aj našu psychiku vrátane nálady.

Dodajte telu endorfíny

Baví vás šport, maľovanie či spev? Venujte sa mu! Svojej psychike pomôžete aj tým, že budete v živote robiť veci, ktoré vás bavia a napĺňajú. Práve pri takýchto činnostiach sa vyplavuje hormón šťastia, všetkým dobre známy endorfín. Pre správne nastavenie mentálneho zdravia si nájdite vhodné koníčky, pri ktorých si aktívne oddýchnete, načerpáte energiu a podporíte pozitívne myslenie. Kým pre niekoho to môže to byť kreatívna činnosť ako maľovanie, pečenie či spievanie, pre iných to to môžu byť rôzne druhy športov či učenie sa jazykov.


 

Súťaž o 2 balenia NeuraxBiotic Zen

Vykročte zo začarovaného kruhu

Život je občas ako začarovaný kruh. Práca, rodina, povinnosti okolo domu, starostlivosť o domáce zvieratá či záhradu. A ďalší deň to isté od znova. Ak to na vás začína doliehať, tak sa to môže prejaviť aj na vašom duševnom zdraví. Prirodzený spôsob boja so stresom a jeho dôsledkami poskytujú psychobiotiká s obsahom aktívneho bakteriálneho kmeňa Lactobacillus plantarum DR7®, ktorý môže pozitívne vplývať na produkciu neuroaktívnych látok a tak pozitívne ovplyvniť pomery črevnej mikrobioty a následne prostredníctvom osi „črevo – mozog“ činnosť mozgu a psychiky. Tento špecifický kmeň je obsiahnutý vo výživovom doplnku zo skupiny psychobiotík NeuraxBiotic Zen®. Tento výživový doplnok obsahuje aj horčík, ktorý prispieva k normálnej funkcii nervového systému a ku správnej funkcii psychiky. Je určený pre dospelé osoby a odporúča sa dlhodobo užívať 1 kapsulu denne. Produkt neobsahuje lepok, laktózu ani farbivá. Vystúpte zo začarovaného kruhu so psychobiotikami NeuraxBiotic Zen®! Viac informácií nájdete na www.psychobiotika.sk.