Chutné a ľahké maškrtenie

22.12.2015 11:45

Tieto Vianoce si môžete konečne zamaškrtiť bez výčitiek! Spestrite si svoj jedálniček sladkými a chutnými „mňamkami“ z tofu, ktoré je efektívnym zdrojom bielkovín, obsahuje vysoký podiel vápnika a železa a najmä je bez cholesterolu. Život má veľa chutí, tak okúste jednu z nich.

Prečo je tofu zdravé

·         Obsahuje množstvo bielkovín

Ak si ako zdroj bielkovín zvolíme tofu, skonzumujeme okrem kvalitných bielkovín, vápnika či horčíka aj viaceré látky s antirakovinovým účinkom. Má vysoké biologické hodnoty, je jedinou rastlinnou potravou, ktorá vo vyrovnanom pomere obsahuje všetky základné aminokyseliny, a preto môže byť náhradou za živočíšne proteíny obsiahnuté v mäse.

 

·         Neobsahuje žiadny cholesterol

Ako každý rastlinný produkt, tofu neobsahuje žiadny cholesterol. Navyše je bohatý na nenasýtené mastné kyseliny, ktoré pomáhajú znižovať jeho hladinu v tele.

·         Má pozitívny vplyv na srdce

Pomáha predchádzať koronárnej trombóze a infarktu, chráni pred artériosklerózou, pretože pri pravidelnej konzumácii sa krv stáva redšou, a tak sa zlepšuje prúdenie krvi cez koronárne tepny.

·         Zvyšuje množstvo vápnika v kostiach

Množstvo vápnika je dvakrát väčšie než v mlieku, alebo v špenáte.
Vďaka tomu, že pomáha zvyšovať množstvo vápnika v kostiach, pôsobí ako prevencia proti osteoporóze.

·         Pomáha ženám v menopauze

Za pocit nepohody žien počas menopauzy môže mimo iného znížená tvorba estrogénu. Tofu obsahuje rastlinné hormóny izoflavóny, ktoré čiastočne nahrádzajú hormóny prirodzene sa vytvárajúce vo vaječníkoch, a tak pomáhajú zmierňovať nepríjemné príznaky menopauzy.

·         Je bohaté na minerály a vitamíny

Obsahuje šesťkrát viac železa ako špenát a dvakrát viac železa ako hovädzia pečeň. Okrem vápnika a železa je hodnotným zdrojom ďalších minerálov, najmä zinku, horčíka, fosforu a medi. Je cenným zdrojov vitamínov skupiny B, provitamínu A a vitamínu E. Má vysoký podiel bielkovín, esenciálnych aminokyselín, minerálov a nenasýtených mastných kyselín a nízky obsah sacharidov.

·         Napomáha rovnováhe v organizme

Tofu je zásadotvorné, pôsobí proti prekysleniu organizmu a následným chorobám, teda obezite, osteoporóze, dne, ekzémom a ďalším následkom porušenia acidobázickej rovnováhy v tele.

·         Kontaminanty a genetická modifikácia

Pokiaľ nekúpite tofu z pokútnych zdrojov, najčastejšie od neznámych výrobcov z Ázie, tak máte záruku, že neobsahuje žiadne kontaminanty. Tofu dostupné u nás nie je geneticky modifikované.

 

Vyskúšajte napríklad nepečenú tortu s tofu a ovocím či čokoládou:

Nepečená torta s ovocím a tofu

Čokoládová nepečená torta s tofu      

Jednoduchá bábovka s tofu

Fotogaléria: Chutné a ľahké maškrtenie.