Chladné počasie - nepriateľ imunity

21.01.2017 21:30

Počas chladných mesiacov si musíme dávať pozor na svoje zdravie, pretože pravdepodobnosť ochorenia je vyššia ako v iné ročné obdobia. Viete ako sa ako sa cez zimné mesiace postarať o svoje telo?

Počasie a imunita

Zmeny počasia mávajú väčší dopad na naše zdravie, než si pripúšťame. Imunitný systém dostáva najviac zabrať najmä na jeseň a v zime. Práve kvôli vlhkému počasiu a nízkym teplotám sú na organizmus kladené zvýšené požiadavky a stúpa počet nachladnutí a chorôb. „V našej ambulancii sa na nás obracajú najmä rodičia, ktorých deti sú choré 1-2 – krát do mesiaca, najmä v jesennom a zimnom období,“  hovorí imunológ, MUDr. Košturiak. Žijeme vo svete závažných klimatických zmien, ktoré budú výrazne ovplyvňovať zdravotný stav populácie v Európe. Dospelý človek prechladne priemerne 3 x do roka. Najčastejšie k tomu dochádza počas zmien ročných období, teda na jeseň a na jar. Zmena počasia, či už z chladného na teplé alebo opačne, je ideálnym časom na rozšírenie viróz. Preto je vhodné v takýchto obdobiach podporovať imunitný systém správnou životosprávou, pohybom, stravovaním, otužovaním a tiež  výživovými doplnkami, ktoré pomôžu zvýšené nároky kladené na imunitu počas tohto ročného obdobia prekonať.

Príznaky oslabenej imunity

Poruchy imunitného systému sú rôznorodé. Znížená imunita sa nemusí prejaviť len opakovanými infekciami, no môže sa vyskytnúť aj únava, pocit zimy a zimomrivosť, zvýšená teplota, potenie, nechutenstvo alebo znížená chuť k jedlu. Medzi časté príznaky patria opakujúce sa infekčné ochorenia a ich komplikácie, či už v dýchacích orgánoch (najmä horné dýchacie cesty), alebo v močovom či tráviacom trakte. Oslabená imunita sa prejavuje aj opakovanými herpesmi (opary), aftami v ústnej dutine, rôznymi kožnými ochoreniami (vírusové bradavice, bakteriálne a kvasinkové choroby kože či slizníc – mykózy). Známym fenoménov posledných rokov je aj chronický únavový syndróm, ktorý pravdepodobne súvisí aj s komplexnou poruchou imunity.

Ako posilniť imunitu?

Ako sme už v predchádzajúcich riadkoch napísali, s príchodom chladných a sychravých dní nás ohrozuje nachladnutie, chrípka a rôzne infekčné ochorenia, ktoré nám vedia poriadne znepríjemniť život. Preto je veľmi dôležité, aby sme  sa  dobre  pripravili na prichádzajúce  ročné obdobie. Okrem zdravého životného štýlu, dostatku pohybu, otužovania a vyváženej stravy je na Slovensku dostupný aj inovatívny výživový doplnok, ktorý prispieva k správnej funkcii imunitného systému. Počas jesene a zimy Vašu imunitu podporí, v období alergickej sezóny vie tlmiť príznaky alergickej nádchy.  Výživový doplnok RINIMUN 500® a RINIMUN® Sirup obsahuje účinnú látku EpiCor® a niektoré ďalšie látky podporujúce  imunitné funkcie. Tento prírodný imunomodulátor je patentovaná zmes makronutrientov s obsahom proteínov, vláknin, betaglukánov, mastných kyselín, aminokyselín, antioxidantov a mikronutrientov - vitamínov (hlavne skupiny B) a minerálov. „Účinná látka EpiCor® pôsobí pozitívne na imunitný systém, pôsobí imunomodulačne, reguluje slizničný typ imunity a stimuluje (moduluje) vrodenú imunitu. Laboratórne merateľné účinky sa dokázali do dvoch hodín, ale na klinický efekt si pacient chvíľu počká.  Efekt na posilnenie imunity možno očakávať v rozmedzí od 2-4 týždňov. EpiCor® je preto vhodné začať užívať na jeseň a pokračovať celou zimou ako prevenciu,“ hodnotí účinky MUDr. Košturiak.