Bumerang v nohavičkách? Zbavte sa ho raz a navždy!

03.06.2016 11:09

Užívanie antibiotík, ochorenie cukrovka, tehotenstvo, hormonálna substitučná liečba, nadmerná konzumácia sladkého alebo stres. Je to len časť z toho, čo môže spôsobiť gynekologické mykózy. Trápia možno aj vás a vracajú sa ako bumerang. Nepodceňujte ich liečbu a opakovanie aj niekoľko krát do roka. Neraďte sa do troch štvrtín žien, ktoré aspoň raz za rok prekonajú toto ochorenie. Bumerangový efekt už nemusí byť vašim problémom.

Vaginálne mykózy sú dnes jedným z najčastejších problémov ženskej populácie. Viete, prečo u žien vznikajú, prečo sa opakujú a môže sa ňou nakaziť aj sexuálny partner postihnutej ženy?

Odkiaľ prichádza mykóza?

Vaginálna mykóza, ktorá je tiež známa aj ako gynekologická mykóza, kvasinková infekcia alebo kandidóza, je jedným z najčastejších problémov ženskej populácie. Toto ochorenie spôsobuje premnoženie kvasiniek rodu Candida albicans. Kvasinky sú síce bežnou súčasťou pošvovej mikroflóry, no ak sa naruší prirodzené pH pošvy, začne sa pre ženy svrbivé, pálivé a bolestivé peklo. Môžu vzniknúť aj pôsobením hormonálnych zmien počas tehotenstva, pri užívaní antikoncepcie, po liečbe antibiotikami a v období menopauzy. Najväčšie nebezpečenstvo vzniku vaginálnych mykóz je v lete. Ženy sa vtedy kúpu v chlórovanej vode, trávia čas v teplom a vlhkom prostredí, nosia mokré plavky alebo tesné nohavice, v ktorých sa intímne partie ľahko zaparia. Vonkajšie genitálie sú vďaka bohatým nervovým zakončeniam citlivé na akékoľvek podráždenie. Prvým prejavom bakteriálneho zápalu alebo mykózy je nepríjemné pálenie a svrbenie v intímnej oblasti. To neskôr pokračuje začervenaním pošvy a vonkajších rodidiel, bielym, tvarohovitým výtokom z pošvy, opuchom rodidiel, pálením a rezaním pri močení, nepríjemným zápachom výtoku a bolestivým pohlavným stykom. Všetky tieto príznaky privádzajú mnohé ženy takmer do šialenstva. Veľa postihnutých dám vtedy rieši tento problém tzv. „babskými receptami“, ktorými si môžu viac uškodiť ako pomôcť. Potieranie postihnutých miest bielym jogurtom s probiotickými kultúrami doktori neodporúčajú, radšej by ho mali ženy denne konzumovať ako prevenciu. Akonáhle sa objavia prvé príznaky, žena by mala navštíviť gynekológa, ktorý jej určí správnu diagnózu. V prípade, že sa vyskytuje mykóza u ženy iba sporadicky, stačí lokálna liečba vo forme vaginálneho výplachu roztokom benzydamín hydrochloridu, ktorý si môže žena zadovážiť bez predpisu v lekárni. Roztok pôsobí proti zápalu, baktériám, kvasinkám, normalizuje pošvovú mikroflóru a významne znižuje pH pošvy. 

 

Dbajte na svoje intímneho zdravie!

Veľmi dôležité je PH v pošve. Normálne je kyslé prostredie, čo zabezpečuje prítomnosť Lactobacilu. Aj niektoré lubrikačné gély môžu narušiť prirodzene kyslé PH v pošve, a tak spôsobiť mykózy. Nepriateľom intímnej hygieny sú aj parfumované sprchové gély. Vhodné sú iba tie, ktoré nenarušujú PH v pošve. Nepriaznivý vplyv môže mať aj maškrtenie sladkostí, potenie v oblasti slabín, tampóny a intímne vložky, ktoré počas dňa vymieňate s nedostatočnou frekvenciou.

Spodná bielizeň – nepriateľ?

Na ženské intímne zdravie ma vplyv aj spodná bielizeň. Niektoré druhy nohavičiek môžu ženám  skutočne uškodiť. Jedným z dôležitých kritérií je výber „zdravých“ nohavičiek. Základom je kvalitný materiál. Dámske nohavičky bývajú ušité z rôznych, často aj veľmi sexi materiálov, ktoré potešia mužské oko, no častokrát ohrozujú zdravie. Spodná bielizeň sa šije z prírodných a syntetických materiálov alebo z kombinácie oboch typov. Pri výbere správneho materiálu by mali ženy za všetkých okolností uprednostňovať prírodné materiály,  a tým syntetickým sa radšej oblúkom vyhýbať. Syntetika neumožňuje pokožke dýchať, spôsobuje zapareniny alebo premnoženie kvasiniek, a tým kvasinkovej infekcii. Ďalšou nevýhodou umelých vláken je aj to, že sa zvyčajne odporúča ich pranie na maximálnej teplote 30 °C, pričom spodná bielizeň by sa mala prať na vyšších teplotách. A to najmä za predpokladu, že žena má časté a opakované problémy s mykózou. Moderná doba priniesla ženám aj pohodlie v podobe antibakteriálnych materiálov, ktoré slúžia ako prevencia proti gynekologickým problémom, odbúravajú nepríjemný zápach a ničia prípadné baktérie. Tie dámy, ktorým záleží na životnom prostredí a podľahli čaru bio produktov, si môžu zadovážiť nohavičky z organickej bavlny alebo iných prírodných materiálov. Sú síce drahšie ako bežne dostupná spodná bielizeň, ale môžete sa spoľahnúť, že neobsahuje škodlivé chemické látky, pesticídy a farbivá. Dámy si potrpia aj na strih svojej bielizne. Čím tesnejšie, tým lepšie, ale žiadna výhra pre intímne zdravie. V priliehavých nohavičkách totiž dochádza k nadmernému treniu, vznikajú zapareniny a odreniny, ktoré môžu prispieť k vzniku nepríjemnej kvasinkovej infekcii. Obľúbené a pre mužov vzrušujúce tango nohavičky môžu zase pri nedostatočnej hygiene preniesť baktérie a nečistoty z konečníka a močovej rúry do pošvy. Výsledkom nemusia byť „iba“ kvasinkové infekcie, ale aj vážnejšie gynekologické ťažkosti. Samozrejme nechceme, aby vaša polovička prestala nosiť tango nohavičky úplne, no ak ju trápia časté gynekologické problémy, mala by túto možnosť aspoň zvážiť alebo ich nosiť iba vo výnimočných situáciách. Tango nohavičky ale ženám nemusia ublížiť, ak budú dodržiavať prísnu hygienu a často si vymieňať spodnú bielizeň za čistú. V neposlednom rade záleží aj na tom, kde svoju spodnú bielizeň kupujete.

Pozor na vzťah!

Aj napriek tomu, že sexuálny styk môže mať v prenose ochorenia svoju úlohu, vaginálna mykóza sa nepovažuje za typické ochorenie prenášané sexuálnym stykom. Liečba sexuálneho partnera je preto individuálna. Každopádne je nutná v prípade, kedy má aj partner nepríjemné prejavy mykózy. Lekári väčšinou odporúčajú aj sexuálnu zdržanlivosť po dobu lokálneho liečenia partnerky. Žena má často počas ochorenia pri sexuálnom styku bolesti, teda by pri milovaní nemal ani jeden z partnerov pôžitok.

Ako sa zbaviť opakovaných mykóz?

Mykotické zápaly znepríjemňujú život takmer každej ženy aspoň raz za život. Niektoré sa vyliečia a majú do konca života pokoj, no iným sa vracia ako bumerang a trápi ich s pravidelným odstupom. Kvasinky majú úžasnú schopnosť rozmnožiť sa v priebehu niekoľkých hodín. Ak sa ženám prejavy vracajú, nestačí liečiť iba samotnú mykózu, ale aj problém ich opakovania. Odpoveď je potrebné hľadať predovšetkým v imunite. Ženy s opakovanými mykózami majú spravidla problémy s „lokálnou imunitou“ vo vaginálnej oblasti. Na liečbu akútnych vaginálnych mykóz sú bežne používané lieky a prostriedky antimykotiká. Liečba mykózy sa môže diať lokálne alebo perorálne. Lokálna liečba obyčajne pomocou krémov a vaginálnych čapíkov pôsobí len na povrchu slizníc a nezasahuje kvasinky lokalizované v hlbších vrstvách tkaniva. Perorálna liečba sa považuje za najúčinnejší spôsob ako sa zbaviť nepríjemností v podobe vaginálnych mykóz. Mnohým ženám sa mykózy ale opakovane vracajú a s nimi aj nepríjemné ťažkosti i po danej liečbe. V takomto prípade organizmus potrebuje pomoc, aby sa ochorenie neopakovalo. Návodom na zlepšenie je pridať k štandardnej antimykotickej liečbe aj podpornú liečbu s pomocou enzýmového lieku Wobenzymom. Enzýmy, ktoré obsahuje, posilňujú lokálnu i celkovú imunitu v organizme, podporujú prienik antimykotík do tkanív a pôsobia proti zápalu. Vďaka týmto účinkom výrazne obmedzujú opakovanie vaginálnych mykóz. Najnovšie výsledky projektu zameraného na opakované gynekologické mykózy ukázali, že aj po štyroch rokoch od užívania enzýmového lieku Wobenzym po dobu 10 týždňov pretrvával veľmi nízky priemerný počet gynekologických mykóz u pacientok, ktoré predtým trpeli týmto ochorením štyrikrát až deväťkrát do roka.  Zo 62 pacientok zaradených do projektu už  v  prvom roku po zahájení podpornej liečby došlo u všetkých k významnému zlepšeniu. 39 žien – takmer dve tretiny zo všetkých zostalo celkom bez mykózy. 17 pacientok (27%) malo mykózu len raz. U zvyšných šiestich žien (4 mali mykózu dvakrát a 2 trikrát) klesol počet mykóz počas roka viac ako o polovicu. A tento pozitívny účinok Wobenzymu pretrvával, ako už bolo spomenuté, aj po štyroch rokoch od jeho užívania.

 

Desatoro proti mykózam

  1. Dbajte na zdravú konzistenciu vášho jedálnička. Nepreháňajte to s cukrami a vyhýbajte sa aj sladkým druhom ovocia.
  2. Vyskúšajte menej príťažlivé bavlnené nohavičky. Tesné oblečenie, úzke nohavice zvyšujú teplotu a vlhkosť, a tak podporujú množenie kvasinky rodu Candida.
  3. Ak si zakúpite novú spodnú bielizeň, nikdy ju nenoste bez toho, aby ste ju vopred vyprali.
  4. Po preliečení vaginálnej mykózy si spodnú bielizeň prežehlite. Ak by ste ju prali na nízkych teplotách, kvasinky by ste tým nezničili.
  5. Chráňte prirodzené kyslé prostredie pošvy. Nepoužívajte žiadne prísady do kúpeľa, ani deodoranty a výplachy.
  6. Voňavé intímky a toaletné papiere rôznych farieb radšej v obchodoch obchádzajte. Kyslosť v pošve sa môže výrazne meniť.
  7. Používajte vždy len svoj uterák.
  8. Mokré plavky si po kúpaní ihneď vyzlečte a vymeňte za suché.
  9. Ak ste navštívili saunu alebo solárium, nezabúdajte aj na týchto miestach dodržiavať zvýšenú hygienu.
  10. Ak sa trápite opakovaným alebo častým výskytom ochorenia, navštívte lekára, poraďte sa s ním na liečbe pomocou enzýmového lieku Wobenzym.