Behanie a kliešte

30.04.2021 23:53

 

Pri behu dokáže človek zabudnúť na všetky problémy. Nechá sa voľne unášať svojimi nohami a čerstvý jarný vzduch napĺňa jeho pľúca. Slnko svieti, vtáky čvirikajú a stromy sa zelenejú. Krásna jarná idylka, ktorú dokáže prerušiť len jedno – uhryznutie kliešťom. Tieto krvilačné parazity číhajú na svojich hostiteľov na každom kroku. Bežci, hlavne ranní bežci, by mali byť extrémne obozretní pred týmito nebezpečnými škodcami. Tu sú 4 jednoduché, ale šikovných triky, ako sa kliešťom vyhnúť! 


1. Bežecké oblečenie

Pri každom športe je dôležité sa správne obliecť. Behať alebo bicyklovať môžete aj v bavlnenom tričku, ale odporúča sa investovať do kvalitného odevu. Na jar a leto sa oplatí vybrať si také oblečenie, ktoré majú  climacool alebo rýchloschnúci materiál. Ako sa ale oblečením ochránite proti kliešťom? Základ sú dlhé nohavice a dlhý rukáv. Kliešte sú horolezci a šplhajú sa po svojom hostiteľovi. Preto odporúčame kompresný odev, ktorý je priliehavý na telo. Zabezpečí nielen priedušnosť, ale vďaka jeho priliehavosti sa kliešte nedostanú na vašu kožu. V prípade, že preferujete krátke nohavice, zvoľte vysoké ponožky (ideálne podkolienky).

2. Repelent alebo bylinky

Pri behu v prírode hlavne v lesnatých oblastiach sa odporúča nastriekať repelentom. Niektoré fungujú nielen na kožu, ale aj na oblečenie. Pred každým športovaním si nastriekajte svoje topánky a vrchnú vrstvu odevu. Po nastriekaní nechajte veci úplne vyschnúť. Vždy sa riaďte podľa bezpečnostných pokynov výrobcu. Repelenty slúžia na odpudzovanie parazitov a v tomto prípade aj proti kliešťom. V prípade, že sa chcete vyhnúť chemikáliám, existujú aj prírodné repelenty, ktoré si viete vyrobiť doma.

 Bylinky ako levanduľa, eukalyptus alebo mäta dokážu kliešte odpudzovať. Účinné sú aj citrusy, ako limetka, citrón alebo pomaranč. Vytvorte si doma vlastný repelent, postačí vám voda, ovocie a bylinky. Budete nielen pekne voňať, ale ešte sa aj pred týmito nepríjemnými škodcami ochránite. 

3. Beh so štvornohým kamarátom

Aký by to bol beh bez najlepšieho priateľa človeka? Psíkovia sprevádzajú ľudí nielen na prechádzkach alebo aj pri bicyklovaní či behu. Je potrebné si pamätať, že domáce zvieratá majú väčšiu šancu prichytenia kliešťa ako ľudia. V dôsledku otepľovania planéty sú kliešte schopné prežívať dlhšie a byť aktívnejšie a ich počet sa zvyšuje. Tieto údaje vyplývajú z prieskumu, realizovaného celosvetovou iniciatívou Protect Our Future Too, ktorá upriamuje pozornosť na zdravie domácich zvierat. Psíkom je dôležité zabezpečiť adekvátnu ochranu. Na trhu existujú rôzne druhy antiparazitárnych prípravkov, ktoré chránia pred kliešťami.

 Obľúbené sú žuvacie tablety, vďaka ich jednoduchému podaniu a účinku až po dobu 3 mesiace. Okrem toho psíkom chutia.  Preferované sú aj spot-on prípravky, ktoré sa aplikujú priamo na kožu v oblasti krku. Osvedčenou tradíciou je aj repelentný vodeodolný obojok Scalibor, ktorý účinkuje až po dobu 6 mesiacov a nezapácha.

4. Bežecká trasa

Sú oblasti, kde sa kliešte vyskytujú častejšie a vo väčšom množstve, a preto by ste sa takým miestam mali vyvarovať. Kliešte obľubujú tmu a vlhko, preto je ich viac v okolí jazier, močiarov alebo potokov. Určite sa vyhýbajte vysokým trávam, pretŕčajúcim vetvám a konárom. Základom všetkého je držať sa stredom chodníka! Je pravda, že to nie je vždy možné, ale pokúste sa vyhýbať momentom, kedy tráva pretŕča cez okraj. V lese alebo v parku sa im vyhnete jedine, ak budete kľučkovať pomedzi kríky a popadané konáre. Čo by to bolo za beh bez prekážkovej dráhy?

Tipy po behu

  • po každom behu sa čo najskôr osprchujte
  • poriadne si umyte vlasy šampónom
  • vykonajte kontrolu celého tela
  • oblečenie umyte alebo vložte do práčky
  • skontrolujte  svojho psíka