Ako zvládnuť jarné upratovanie?

19.03.2021 20:39

Jarné upratovanie už klope na dvere. Aj vy sa už tešíte, ako na jar upracete a zbavíte svoje domácnosti zbytočných vecí? 

Skôr, ako začnete s upratovaním celej domácnosti si prácu systematicky rozdeľte. Ako prvé zvážte, či doma nemáte príliš veľa vecí a či sa váš domov netopí v haldách zbytočností. Ak je to tak, začnite triedením a postupným vyhadzovaním, prípadne recyklovaním. Je dobré začať nie po miestnostiach, ale po kategóriách – napríklad oblečením, topánkami, knihami, predmetmi dennej potreby, papiermi a pod. Poškodené a zničené veci zahoďte, to, čo nepoužívate viac ako rok, darujte alebo ponúknite v bazáre. Po vytriedení vecí môžete pokračovať v upratovaní, ktoré bude pozostávať najmä s čistenia všetkých obytných priestorov.

Žiadny viditeľný prach

Čistý stôl a žiadny prach na viditeľných kusoch nábytku. To je základné pravidlo čistej domácnosti. Najviac využívaným kusom nábytku je stôl, preto ho poriadne vydrhnite a nezabúdajte ani na kuchynskú linku. Konkrétne kuchynský pult, kde denne pripravujete všetko jedlo.  Pri generálnom upratovaní sa zamerajte najmä na odolnú špinu a mastnotu. Najviac si to vždy odnesú obkladačky, digestor a priľahké skrinky. . Vhodným pomocníkom, ktorý si s batériami aj mastnotou, nielen v kuchyni hravo poradí je parný čistič. „Na parný čistič si jednoducho pripevníte utierka z mikrovlákna, vaše ruky tak neprídu ani do kontaktu so špinou. Pri upratovaní nemusíte používať žiadne chemikálie, čo sa v kuchyni veľmi hodí. Povrch jednoducho prebehnete parným čističom a poľahky sa zbavíte až 99,99 % baktérií,“ povedal Gabriel Tkáč zo spoločnosti Kärcher.  

Povysávať a umyť podlahu naraz? Áno aj to sa dá.

Aj vy ste doteraz každodenné nečistoty v domácnosti riešili prácnym vysávaním a následným umytím podlahy do čista? Tomu je odteraz koniec. Šikovný pomocník, čistič tvrdých podláh FC 7 od Kärcher, vyrieši tieto dve činnosti pomocou jedného ťahu. Čistič podláh má na spodku dva valce, ktoré sú prístrojom automaticky vlhčené. Čistú podlahu tak budete mať raz dva a to nielen počar jarného upratovania. Ďalšou činnosťou, ktorá sa spája s jarným upratovaní je umývanie okien. 

Kým sa pustíte do ich umývanie, pre uľahčenie práce najprv odstráňte pavučiny a prach, ktorých sa rýchlo zbavíte, keď ich povysávate. Následne začnite s umývaním okenného rámu, potom umytím skiel z vnútornej strany a následne tými vonkajšími. Taktiež si zvoľte postupnosť, od najčistejších po najšpinavšie. Vedeli ste, že najviac znečistené okná sú v kuchyni? Môžu za to najmä tuky a výpary z varenia, pečenia a vyprážania, ktoré sa ukladajú skutočne všade. Obľúbeným pomocníkom nejednej domácnosti je čistič okien WV 2 od Kärcher, ktorý tvorí sprejová fľaša so stieracím návlekom z mikrovlákna, čistiaci prostriedok a úzka sacia hubica, ktorá odhalí aj tie najmenšie zákutia špinavých okien. Okná stačí len umyť a následne po nich prejsť stierkou s odsávaním. Žiadne kvapky, žiadne šmuhy len zrkadlovo čisté okná.

Vdýchnite kobercom a čalúneniu nový život

Koberec vo vstupnej hale, obývačke či detskej izbe. Áno, koberce majú svoje čaro. O ich vlákna sa však treba poriadne starať. Aj keď sa to nezdá, iba obyčajné vysávanie kobercom nestačí. Najväčším „nebezpečenstvom“ pre koberce sú škvrny, domáci miláčikovia, nevhodné čistenie a nedostatočná starostlivosť o vlákna, čo má za následok, že koberec stratí svoju pôvodnú eleganciu. Preto je jarné upratovanie vhodným obdobím na ich poriadne vyčistenie. Buď si môžete prenajať profesionálnu firmu alebo investovať svoj čas a koberec si sama vytepovať. Existuje niekoľko zaužívaných rád, ako po domácky koberce vyčistiť. Azda najznámejšou klasikou je voda, silná kefa a  šúchanie koberca aj niekoľko hodín. Za výsledkom sa však skrýva veľa námahy a ešte viac času. Šikovným pomocníkom, ktorý jednoducho, rýchlo a efektívne vyčistí každý koberec, matrac aj autosedadlá je tepovač – extraktor, ktorý vie textilné povrchy vyčistiť až do hĺbky. Tepovač - extraktor dostane pomocou tlaku vodu až do posledného vláka v koberci a spolu s nečistotami následne späť odsaje do nádoby tepovača. Jednoducho, rýchlo, efektívne a koberec je opäť čistý.