Ako vybrať správne okno?

19.06.2020 20:41

Okno je neoddeliteľnou súčasťou stavby či už ide o novostavbu, rekonštrukciu, bytový dom alebo administratívnu budovu. Vytvára funkčný a izolačný prvok, zároveň je však aj dôležitým výrazovým prostriedkom architektonického i estetického stvárnenia objektu. Okrem toho musí spĺňať aj všetky technické normy a požiadavky, ktoré sú pri každej stavbe rozdielne. Podľa čoho je teda potrebné okno vyberať a čo všetko musí dobré okno spĺňať?  

Zle navrhnuté a namontované výplne otvorov predstavujú najväčší podiel tepelných strát budov, ktoré môžu byť v rozpätí od 25% až do 35%. Rozmiestnenie okien, ich napojenia na konštrukciu, ale aj celkové vlastnosti okna tak vo veľkej miere vplývajú na funkčnosť, energetické a estetické vlastnosti stavby.

Čo všetko treba zohľadniť pred kúpou okien?

Prvou skutočnosťou, ktorú je pri kúpe okien potrebné zadefinovať je materiál, z ktorého budú nové okná vyrobené. Na trhu sú k dispozícii okná z plastu, dreva, hliníka či drevohliníka, pri každom z materiálov je ale nutné zohľadniť konštrukčné možnosti stavby. Taktiež je dôležité, na aký objekt budú nové okná montované. Je rozdiel či pôjde o starší objekt, nízkoenergetický alebo pasívny dom. Každý typ stavby má totiž iné teplotechnické  požiadavky. Následne pôjde o špecifikáciu okna, teda určenie jeho rozmeru, zadefinovanie či pôjde o jednokrídlové alebo viackrídlové okno a určenie  spôsobu jeho otvárania. Otváranie okna môže byť vľavo-vpravo, dnu - von, pevné zasklenie, či posuvné vľavo alebo vpravo. Samostatnou tému na úvahu pri kúpe okien sú veľké stavebné otvory, ktoré sú zväčša v podobe balkónových dverí či vstupov na terasu. V prípade riešenia s prahom sú najmä pri balkónových dverách častou voľbou presklenia, ktoré sa otvárajú a zatvárajú klasickým spôsobom. Novším spôsobom sú dvere so sklopno-posuvným PSK systémom, ktoré sa otvárajú iba z vnútornej strany. V prípade bezbariérového riešenia sa využíva zdvižno–posuvný HST systém, ktorý predstavuje jednoduchú manipuláciu aj s veľkými zaskleniami a je možné ho otvárať a zatvárať aj z exteriéru.

Bezpečnosť, zvuková izolácia aj súkromie

K špeciálnym požiadavkám patrí výber skla,  ktoré plní hneď niekoľko úloh. Prepúšťa svetlo, izoluje, plní bezpečnostnú funkciu a je súčasťou stavebnej konštrukcie. V súčasnosti je štandardom používanie okna s trojskom, ktoré je rozdelené na dve komory. Komory sú vyplnené plynom – najčastejšie argónom, čoho výsledkom je zlepšenie izolačných vlastností. Ak hľadáte pokoj, vhodnou alternatívou je akustické sklo, ktoré má vďaka svojmu vrstvenému zloženiu vyššiu odolnosť voči prestupu hluku. Na trhu sú aj sklá, ktoré vás dokážu chrániť pred vlámaním a nárazom, či sklá s protislnečnou ochranou, ktoré sú vhodným riešením pre okná orientované na juh. K špeciálnym požiadavkám možno zaradiť aj výber a typ kovania, ktoré môže byť taktiež bezpečnostné, či výber dizajnových okenných kľučiek. Po zodpovedaní všetkých technických požiadaviek na funkčnosť okna prichádza na rad rozhodnutie o doplnkoch. K najpoužívanejším doplnkom patria sieťky proti hmyzu, ktoré môžu byť pevné, dverové alebo posuvné, interiérové  a exteriérové parapety, ako aj  interiérové či exteriérové žalúzie.

Okno ako dizajnový prvok domu

Časy, keď bývali plastové okná vyrábané vo výsostne bielej farbe, sú preč. Súčasným módnym trendom sú odtiene sivej alebo metalickej laminácie. Pre minimalistov a klasikov sú vhodným riešením farby ako sivá, čierno-hnedá alebo antracitová. Aj tu treba pamätať, že rám okna by mal elegantne ladiť s interiérom aj exteriérom, aby nerušil kompaktný vzhľad. Novinkou na trhu je plastové okno so vzhľadom hliníka, ktoré upúta už na prvý pohľad svojím výnimočným dizajnom a  vynikajúcou teplotechnikou vhodnou aj pre pasívny dom. Okno výnimočného vzhľadu INCON DESIGN rešpektuje aj novú, prísnejšiu teplotechnickú stavebnú normu určenú európskou smernicou, ktorá počíta s výstavbou budov takmer s nulovou spotrebou energie a v platnosti bude od 1.1.2021.