Ako urobiť dokonalú rodinnú fotku?

15.06.2015 18:33

Ako sa fotia Slováci? Fotka s rodinou až po roku chodenia, po rozchode všetky fotky do koša!

Zbavujete sa aj vy po nevydarenom vzťahu všetkých obrazových spomienok? Podľa prieskumu spoločnosti Nikon takmer každý piaty človek po rozpade vzťahu likviduje rodinné fotografie s bývalým partnerom. Možno práve preto sme takí opatrní, kým si nové známosti na rodinné fotky vôbec pozveme.

Ak by sa člen vašej rodiny na svadbe, narodeninovej oslave či inom rodinnom stretnutí objavil so svojou aktuálnou známosťou, pozvali by ste ju na spoločnú fotku? Podľa prieskumu výrobcu fotoaparátov Nikon by tak urobilo iba 17 % Slovákov. V skutočnosti totiž takmer tretina z nás (30 %) trvá na tom, že partner príbuzného môže byť na rodinnej snímke až vtedy, keď ich vzťah trvá minimálne rok, alebo spolu žijú. Osem percent to dokonca dovolí iba vtedy, ak je pár zasnúbený! Staromódne?!

Svadba je, zdá sa, pre fotografiu naozaj dôležitou udalosťou. Koniec-koncov sú podľa štúdie práve svadby témou viac ako každej desiatej (15%) rodinnej fotky v Európe. Naopak, v prípade, že sa vzťah rozpadne, až 16 % ľudí uvádza, že vystavenú rodinnú fotografiu s „exom“ museli odstrániť.

Fotíme sa radi

Štúdia prekvapivo zistila, že aj mladá „selfie generácia“ má k viacgeneračným rodinným fotografiám kladný vzťah. Viac než polovica (57 %) opýtaných vo veku 18 – 34 rokov tvrdí, že skupinový portrét je základom rodinnej histórie. 45% ľudí zároveň považuje za najdôležitejšie osoby na fotke starších rodinných príslušníkov, ktorým na fotke spravidla prislúcha hrdé miesto na čele rodiny. Pokiaľ ide o rozostavenie členov rodiny na snímke, najčastejšie sa vraj inšpirujeme portrétmi kráľovských rodín, menej často celebritami.

 

Ako urobiť dokonalú rodinnú fotku?

1.       Rodina by mala vypĺňať celú plochu fotografie. Ak je to možné, malo by sa fotiť z výšky.

2.       Osoby na fotografii by mali mať neformálne a pohodlné oblečenie. Iba 1 % ľudí v prieskume si však myslí, že by oblečenie rodinných príslušníkov malo byť zladené.

3.       Fotografii môže dodať hĺbku a zaujímavosť určitý predmet. Ak sú napríklad členovia vašej rodiny vášniví hudobníci, môžete sa fotiť okolo klavíra.

4.       Inšpirujte sa Obamovcami. Profesionálni fotografi sa zhodujú, že snímky Baracka Obamu a jeho rodiny sú spravidla neuveriteľne dobré, úprimné a nadčasové.

5.       Nepreháňajte to s retušou. Nadmerné úpravy v grafickom programe zvyšujú riziko, že fotografie budú vyzerať umelo a neprirodzene.

6.       Majte s rodinou trpezlivosť a milo, no jasne príbuzným vysvetlite, čo od nich pri fotení potrebujete. Povedzte sýýýr!