Ako si v lete zarobiť peniaze navyše?

13.07.2022 22:48

Predajte to, čo nepoužívate

Chýbajú vám peniaze na letné dobrodružstvá? Pustite sa do domáceho upratovania. Určite pritom objavíte mnoho nevyužívaných vecí, ktorých predajom si možno pekne finančne prilepšiť. Poradíme vám, čo možno predať aj to, na čo si dať pozor.

 

Veci z druhej ruky a ich internetový predaj sú v posledných rokoch stále populárnejšie. Okrem toho, že si takto dokážete peniaze zarobiť, dávate druhú šancu veciam, ktoré by sa inak stali zbytočným odpadom. Ako sa hovorí: ekonomická i ekologická voľba.

 

Začnite veľkým upratovaním

Veľké upratovanie dokáže byť otrava, tentoraz vám však okrem dobrého pocitu dokáže priniesť aj nejaké tie peniažky. Prevetrajte šatníky, police s knihami, skrinky s nepoužívanou elektronikou či krabice s hračkami. Kúsky, ktoré už nepoužívate, no sú stále v dobrom stave a môžu poslúžiť niekomu inému, odložte na kôpku „na predaj“.

Ak sa s vecami len ťažko lúčite a uvažujete nad tým, či ich predsa len v budúcnosti nebudete potrebovať, riaďte sa radou známej propagátorky upratovania a minimalizmu Marie Kondo a zbavte sa všetkého, čo vám neprináša radosť. Pokiaľ ide o oblečenie, úprimne si zodpovedzte, či ste si tento kúsok počas posledných dvoch rokov obliekli aspoň raz. Ak nie, veľmi pravdepodobne vám chýbať nebude. Realisticky sa pozrite aj na svoju knižnicu. Určite tam nájdete knihy, ktoré už určite čítať nebudete a nepotrebujete ich mať doma. Prečo ich nedoprať niekomu inému? To isté môžete urobiť s elektronikou, ktorú ste už nahradili novšími kúskami a doma ju skladujete len do zálohy, ak by sa váš starý spotrebič pokazil. Ruku na srdce, koľkokrát sa to už stalo? Za všetko hovorí prieskum spoločnosti Swappie, podľa ktorého si až 68 % Slovákov ponecháva starý telefón ako záložný, väčšina z nich však zároveň priznala, že ho v skutočnosti už nikdy nepoužili.

 

Lesk a bieda bazárov

Veci na predaj sme si už vytriedili, čo ďalej? Najjednoduchšou možnosťou je nafotiť ich a predať na internete. Internetové bazáre či Facebook Marketplace sú miestom, kde ľudia predávajú a kupujú všetko – od kúskov nábytku až po oblečenie či kozmetiku. Ich výhodou je pomerne široké publikum, ktoré môžete osloviť, často sa však treba obrniť poriadnou dávkou trpezlivosti. Hádam každý sa už stretol s rôznymi špekulantmi, ktorí chcú zjednávať cenu, po prvotnom záujme sa odmlčia alebo dohodu nedodržia vôbec. Takýto spôsob predaja neponúka žiadne záruky, preto si na dôveryhodnosť ľudí, ktorým veci predávate, treba dávať špeciálny pozor. V žiadnom prípade ľuďom nedávajte údaje o svojej platobnej karte, podvodníci už takto obrali o peniaze množstvo ľudí!

 

Stavte na osvedčené služby

Pokiaľ si chcete byť na 100 % istý bezpečnosťou predaja, vyberte si služby, ktoré sa priamo špecializujú na výkup vecí alebo vám pomôžu prepojiť sa s kupujúcimi a zabezpečia bezpečný prevod platieb. Používanú elektroniku, oblečenie či knihy niekedy vykupujú aj rôzne obchody či mobilní operátori, väčšinou vám však ako odmenu ponúkajú poukaz na ďalší nákup.

 

Získať peniaze za predaj používaných vecí vám pomôžu napríklad tieto tri overené služby.

 

Vinted

Platforma na predaj nepoužívaného oblečenia, ale aj bytových doplnkov, detských hračiek či potrieb pre zvieratá dorazila na Slovensko len nedávno, už teraz sa však môže pochváliť tisíckami používateľov. Tí dokážu v aplikácii bezplatne uverejňovať svoje inzeráty s odfotenými kúskami na predaj a cenou, ktorú si predávajúci sami navrhnú. Vinted uľahčuje komunikáciu s nakupujúcimi a zároveň sa stará o bezpečnosť platieb – tovar sa odosiela až po zaplatení nákupnej sumy, ktorá bude na účet predávajúceho pripísaná až po prebratí zásielky. Chránené sú tak obidve strany.

 

Swappie


Fínska spoločnosť Swappie vám pomôže získať desiatky až stovky eur za predaj používaného iPhonu, pričom sa takmer o všetko postará sama. Swappie vykupuje modely iPhone 7 a novšie v rôznom stave opotrebovania. Na webe www.swappie.sk stačí vyplniť formulár ohľadne stavu ponúkaného telefónu a dostanete výpočet výkupnej ceny. Ak s ňou súhlasíte, telefón podľa inštrukcií zašlete spoločnosti. Na rozdiel od ostatných služieb nemusíte čakať, kým si ho niekto zakúpi, peniaze dostanete na účet do niekoľkých dní od odoslania telefónu. Predať dokonca môžete napríklad aj telefóny s rozbitým displejom alebo nefunkčné. Najviac peňazí však, samozrejme, získate za predaj funkčného iPhonu bez viditeľných škrabancov: za dvojročný iPhone 11 môžete napríklad dostať až 350 eur a za iPhone 8 v dobrom stave pokojne aj stovku, čo sú viac než férové ceny. Repasované telefóny si takisto môžete na webe aj kupovať, v ponuke nájdete staršie modely, ale napríklad aj najnovšiu generáciu iPhone 13.

 

Knihobot

Česká služba Knihobot nedávno rozšírila svoje služby aj na Slovensko, kde ľuďom ponúka možnosť zbaviť sa zachovalých, ale nepotrebných kníh a dostať za to finančnú odmenu. Výhodou služby je, že prostredníctvom nej môžete predať akékoľvek knihy, v rôznych jazykoch a formátoch. Knihy, ktoré ste pri upratovaní vyradili, stačí odfotiť a vyplniť formulár na stránke www.knihobot.sk. Po potvrdení ich môžete zaniesť na výkupné miesto alebo ich príde prebrať kuriér. Knihobot ich následne nafotí a uverejní na svojom webe, kde sa knihy priamo kupujú. Po úspešnom predaji knihy vám na účet príde časť z predajnej ceny. Za jednu krabice predaných kníh si tak môžete polepšiť o desiatky eur.