Ako byť krásna aj počas jesene?

14.09.2017 18:07

Prehnaná reakcia pokožky na vonkajšie podnety, ktorá sa prejavuje podráždením, svrbením a vyrážkou. Aj takto by sme mohli charakterizovať citlivú pleť. Jeseň so svojím premenlivým a nestálym počasím je pre ňu veľkou zmenou, s ktorou sa musí vyrovnať. Ako jej pomôcť a znížiť tak negatívne vplyvy nepriaznivého počasia na minimum?

1.       Začnite naprávať škody po lete

Horúce letné dni sú pre ľudí s citlivou pokožkou náročné. Počas dňa je opakovane vystavovaná silnému škodlivému slnečnému žiareniu nielen tvár,  ale aj pokožka celého tela. Neprospieva jej ani časté kúpanie v mori či bazéne, ktoré ju vysúša a spôsobuje vznik šupín alebo podráždenia.   Čo najrýchlejšie je preto treba začať s jej regeneráciou. Pravidelné používanie hydratačných prípravkov je správnou cestou k náprave. Krémy treba aplikovať ráno i večer. V chladnejšom počasí je vhodné zvoliť aspoň na noc mastnejšie, ktoré pleť  vyživia a regenerujú a zabezpečia aj potrebnú hydratáciu.  Ľudia s citlivou pokožkou by mali nakupovať krémy v lekárňach, kde sú špecializované rady výrobkov. Nesmiete zabúdať ani na odlíčovanie a čistenie pleti. Očistiť pokožku by ste nemali iba večer pred spaním, ale aj ráno prebudení sa. Pravidelné čistenie pleti je veľmi dôležité, najmä ak máte suchú, citlivú, atopickú alebo podráždenú pokožku tváre.  Ultra jemná a nevysušujúca čistiaca emulzia ALLERGIKA® odstraňuje nečistoty, make-up, krémy a šupinky bez podráždenia pokožky vďaka svojmu výnimočnému zloženiu. Má vyvážené pH a neobsahuje povrchovo aktívne látky ani mydlá,  minerálne oleje,  alkohol, parfémy, farbivá, konzervačné látky, parabény, prírodné alergény a ani 328 najčastejšie sa vyskytujúcich kontaktných alergénov. Vysušenej pokožke tiež neprospieva veľmi horúca voda. Odstraňuje z nej ochrannú vrstvu a potrebnú mastnotu. Maximálna teplota vody by mala byť v rozmedzí od 38 do maximálne 41 stupňov Celzia. Skontrolovať sa to dá veľmi jednoducho – nemala by nepríjemne páliť, ale mierne presahovať teplotu tela. Po umytí treba pokožku ošetriť. Telové mlieka určené pre tento typ ju opätovne zvlhčia a dodajú potrebné živiny a ochranu. Ak vás trápi pocit svrbenia pokožky  (jeseň prináša zhoršenie práve pacientom s atopickou dermatitídou), ktorého sa neviete zbaviť vyskúšajte  ALLERGIKA® Hydrolotio Sensitive. Obsahuje špeciálny hydratačný a upokojujúci komplex 10 % glycerínu, 2 % polidokanolu a vitamínu E, ktoré pomáhajú pokožku upokojiť a zmierniť svrbenie. Na dlhodobé a preventívne ošetrenie pokožky je vynikajúca ALLERGIKA® Lipolotio, ktorá obsahuje špeciálny hydratačný a upokojujúci komplex 10% glycerínu,  bisabololu a vitamínu E.  Táto emulzia vody v oleji obsahuje 26 % lipidov a má vynikajúcu roztierateľnosť a ľahkú vstrebateľnosť.

Rovnako dôležitá je hydratácia zvnútra. Pravidelný pitný režim, ktorý môže byť spestrený o rôzne čaje, by mal byť samozrejmosťou.

2.       Zabezpečte pokožke dostatočnú ochranu

Citlivá pokožka reaguje najmä na stimuly z vonkajšieho prostredia. Sem možno zahrnúť všetko, čo s ňou príde do kontaktu. Od nevhodnej kozmetiky cez materiály na oblečení až po počasie.

Okrem kvalitných hydratačných krémov a mliek by mala byť aj ostatná kozmetika prispôsobená potrebám citlivej pokožky. Vhodná je taká, ktorá neobsahuje látky s potenciálom vyvolať nepríjemnú reakciu. Najlepšie sú prípravky bez pridanej vône, umelých farbív, obsahu alkoholu a mydla. V oblečení sa oplatí vsadiť na prírodné materiály. Tie sú pre telo prirodzené a pokožka sa v nich cíti príjemne. Určite nesklame bavlna, textílie z bambusových vláken či ľan.

Jesenné počasie sa vyznačuje svojou nestálosťou, čo sa môže najviac odzrkadliť na tvári. Časté je začervenanie a svrbenie. Ešte väčšie škody dokáže napáchať rýchly prechod z tepla do zimy, prípadne naopak. Vtedy je zvýšené riziko, že cievky na pleti popraskajú a vytvoria nepekné fľaky. Tie sú často trvalé a na ich odstránenie je potrebné vyhľadať dermatológa. Účinnou prevenciou je nielen mastnejší krém aplikovaný pred odchodom z domu, ale i ochrana odevom. ALLERGIKA®- krém na tvár Sensitive obsahuje osvedčené účinné látky ceramid 3 , skvalén, glycerín, bisabolol a pantenol. Ceramidy a skvalén sú prirodzenou súčasťou pokožky a podporujú obnovu kožnej bariéry. Glycerín intenzívne hydratuje, zvyšuje prirodzenú ochranu pokožky a dáva jej zamatovo mäkký a príjemný pocit. Bisabolol pokožku ukľudňuje a pantenol vyživuje a hydratuje. Kritické partie tváre, čiže nos, líca a bradu, by mal aspoň čiastočne schovať šál alebo šatka. Po príchode do interiéru by mala mať pleť niekoľko minút na prispôsobenie sa teplote. Až potom je vhodné odev odložiť. Viac  informácií nájdete na www.allergika.sk