8 tipov ako si poradiť so suchou pokožkou

27.03.2017 19:20

Každý typ pleti má svoje výhody aj nevýhody. Malou výhodou suchej pleti môže byť, že vás zvyčajne netrápi mastno sa lesknúci nos či čelo. No na druhej strane ju trápia nepríjemné pnutie, svrbenie, či suché šupinky. Viete ako sa o ňu starať, aby bola krásna, vláčna a zdravá? Tu je niekoľko tipov, ako si poradiť so suchou pokožkou.

1.       Pozor na horúcu vodu!

Mnoho z vás určite miluje horúci kúpeľ či sprchu  po náročnom pracovnom dni. Horúca voda pri čistení tváre, sprche alebo relaxačnom kúpeli je príjemne uvoľňujúca, no zároveň spôsobuje vysušovanie pokožky. Ak si už chcete vychutnať kúpeľ, užite si ho v teplej vode po dobu 10 minút. Po kúpeli, sprche ale aj umývaní tváre či rúk, nezabudnite pokožku vždy kvalitne hydratovať kvalitným telovým mliekom alebo krémom.

2.       Čistenie: Alfa a omega starostlivosti

Optimálne čistenie pokožky je dvakrát za deň: ráno, keď sa zobudíte, samozrejme predtým, ako  si budete nanášať mejkap, a večer: vtedy je čistenie pokožky obzvlášť dôležité, pretože pleť starostlivo očistená od nánosu mejkapu zmiešaného so špinou, prachom a znečisteným ovzduším môže v noci lepšie regenerovať bunky. Používajte jemné prípravky, ktoré nenarušia ochrannú vrstvu pokožky.  Ultra jemná a nevysušujúca čistiaca emulzia ALLERGIKA® odstraňuje nečistoty, make-up, krémy a šupinky bez podráždenia pokožky vďaka svojmu výnimočnému zloženiu. Má vyvážené pH a neobsahuje povrchovo aktívne látky ani mydlá,  minerálne oleje,  alkohol, parfémy, farbivá, konzervačné látky, parabény, prírodné alergény a ani 328 najčastejšie sa vyskytujúcich kontaktných alergénov. Zároveň obsahuje 5% glycerín, ktorý pleť hydratuje a robí vláčnou. Čistiacu emulziu ALLERGIKA® je možné použiť aj ako 10 minútovú hydratačnú masku.

3.       Peeling áno alebo nie? 

Suchá pokožka väčšinou potrebuje píling menej často, než pleť mastná. Ak vaša pleť pôsobí mdlo, alebo sú na nej šupinky, použite jemný píling, ktorý si môžete pripraviť sami doma za pomoci trstinového cukru, kávy alebo ovsených vločiek s olivovým, mandľovým alebo kokosovým olejom. Pleť s touto zmesou veľmi jemne premasírujte a zvyšky zmyte. Jemnú olejovú vrstvu môžete nechať na tvári, prebytok odsajte papierovým obrúskom. Peeling by si dámy so suchou pleťou mali dopriať maximálne dvakrát do mesiaca. Ten pomôže odstrániť odumreté bunky a vznikne tak priestor pre nové, zdravé bunky.

4.       Nezabúdajte na pitný režim a správnu životosprávu

Pokožku nesmiete zabúdať hydratovať nielen  zvonku, ale aj zvnútra. Ak málo pijete, je to na nej vidieť. Denne by ste mali vypiť minimálne 2 – 3 litre vody. Sladené nápoje, kávu, či colu vymeňte za čistú vodu alebo minerálku. Káva, rovnako ako cola spôsobuje odvodňovanie organizmu. Zdravie a krása vašej pleti nezáleží iba na kozmetických prípravkoch, ale aj na správnej životospráve. Prijímajte dostatok zdravých tukov, ktoré nájdete napr. v  tekvicových, slnečnicových a ľanových semienkach, rybách, mandliach, orechoch, olivovom oleji, avokáde a olivách.

5.       Fajčenie je tabu

Dámy, ktoré aktívne fajčia, určite vidia negatívne zmeny na svojej pleti. No nielen aktívne fajčenie má negatívny vplyv na pokožku. Aj pobyt v zafajčených priestoroch pleti škodí. Určite poznáte ten nečistý pocit po návrate domov zo zafajčeného podniku. Dymom nenapáchne iba oblečenie, ale aj vlasy a pokožka. Fajčenie má veľký vplyv na vysušovanie pokožky a následne na tvorbu vrások. 

6.       Pozor na intenzívne opaľovanie

Slnečné svetlo pomáha k psychickej pohode a je potrebné na tvorbu vitamínu D. Zároveň však môže na koži vyvolať množstvo nežiaducich reakcií, medzi ktoré patrí aj suchá koža. Nemusíte sa prestať úplne opaľovať, ale pre zmiernenie UV lúčov používajte kvalitné prípravky určené na opaľovanie a po opaľovaní. Nezabudnite konzumovať dostatok beta karoténu a piť veľa vody.

7.       Suchá pleť a vyrážky

Mastná pleť má sklony  k tvorbe vyrážok, no ani suchá pokožka sa im nevyhne.  Vyrážky na suchej pleti môžu byť spôsobené mastnými krémami. Skúste zmeniť krém na taký, ktorý má jemnejšie zloženie pre pleť. Doprajte pokožke čas, kým si zvykne na novú kozmetiku. Výskyt vyrážok môže byť spôsobený aj nesprávnou alebo zmenenou životosprávou. Ak ste menili životosprávu, telo si postupne zvykne na nové životné podmienky a vyrážky sa postupne tvoriť prestanú.

8.       Kozmetické prípravky na suchú pleť

V boji proti tvorbe šupiniek, vysúšaniu kože a starostlivosť o suchú a citlivú kožu je ideálne voliť kozmetické prípravky, ktoré pokryjú potreby dehydrovanej pleti, ale zároveň sú vhodné aj na citlivú kožu. Nová medicínska kozmetika ALLERGIKA bez kompromisov vylúčila zo svojich produktov to, čo tam nemá byť a obsahuje len to, čo vašej koži pomôže.  Účinné látky, ktoré obsahuje poskytujú vynikajúcu hydratáciu, ukľudnenie a výživu. Čo vašej koži môže škodiť a čo v tejto kozmetike nenájdete?  Sú to predovšetkým parfémy, farbivá, konzervanty, parabény alebo kontaktné alergény, ktoré sa často v kozmetike nachádzajú a môžu spôsobovať podráždenie kože alebo alergické reakcie. Na citlivú, suchú a atopickú pokožku tváre zaručene pomôže ALLERGIKA® - krém na tvár Sensitive, ktorý obsahuje osvedčené účinné látky ceramid 3 , skvalan, glycerín, bisabolol a pantenol. Ceramidy a skvalan sú prirodzenou súčasťou pokožky a podporujú obnovu kožnej bariéry. Glycerín intenzívne hydratuje, zvyšuje prirodzenú ochranu pokožky a dáva jej zamatovo mäkký a príjemný pocit. Bisabolol pokožku ukľudňuje a pantenol vyživuje a hydratuje. Viac informácií nájdete na www.allergika.sk