5 tipov ako si zlepšiť zrak

09.08.2019 10:48

Jednoduchá rada ako si zlepšiť zrak neexistuje. Alebo áno? Všetko záleží od toho, aké problémy so zrakom máte. Tak ako všade, aj v prípade očí platí, že je lepšie problémom predchádzať ako riešiť už závažné problémy so zrakom. Veríme, že s našimi tipmi - ako si zlepšiť zrak - budete sláviť úspech.

1. Správna výživa pre oči

Vyhýbajte sa nezdravým jedlám a znížte príjem potravín z bielej múky. Zároveň svoj jedálniček obohaťte o omega-3 mastné kyseliny, luetín a zeaxantín. Ochrániť oči proti voľným radikálom vám zase pomôžu vitamíny A, C, E a zinok. Bez výčitiek si preto môžete pochutnávať na rybách, orechoch, listovej zelenine, ale aj pomarančoch, brokolici, vaječných žĺtkoch či celozrnnom pečive. Ak by ste však chceli v ideálnom pomere zjesť všetko prospešné pre vaše oči, bolo by to pomerne zložité. Aj preto sú tu výživové doplnky Ocuvite (www.ocuvite.sk), ktoré vám s ľahkosťou doplnia do tela potrebné látky. Ocuvite Complete a Ocuvite Luteín forte boli vyvinuté na základe vedeckých poznatkov a obsahujú vyváženú kombináciu kvalitných výživných látok, ktorá má blahodarný účinok na vaše oči. Oba produkty obsahujú karotenoidy luteín a zeaxantín, omega-3 mastné kyseliny, zinok, selén a vitamíny C a E.

2. Cvičenie očami

Kto už dnes nepozerá na obrazovku počítača alebo smartfónu? Oči by si však mali od dlhého pozerania pravidelne oddýchnuť. Často napríklad zabúdame žmurkať. Vyskúšajte sa každú hodinu vzdialiť od monitora alebo TV prijímača aspoň na 10 minút. Zapozerajte sa cez okno do diaľky a kto chce, môže si očné svaly precvičiť ľahkými cvikmi. Očami sledujte obdĺžnik veľkosti 1 x 0,5 metra, pozrite sa do všetkých krajných polôh pomyselného obdĺžnika.

3. Ideálna telesná hmotnosť

Dostatok pohybu a primerané množstvo telesného tuku významne prispieva k zdraviu vášho zraku. Napríklad u starších osôb tak nedochádza k zužovaniu a tvrdnutiu tepien, čo priamo súvisí s dobrou kondíciou zraku. Vďaka ideálnej telesnej hmotnosti sa vyhnete aj ďalším rizikovým faktorom akými sú vysoký krvný tlak či diabetes.

4. Oddych a relaxácia očí

Očiam venujte jemnú masáž. Silné tlaky na očné bulvy nie sú žiaduce. Ak máte unavené oči, na chvíľu si ich zavrite, tma im urobí dobre. Jemne ich prstami pomasírujte krúživými pohybmi. Kožu okolo očí veľmi nenaťahujte. Masírujte teplými rukami. Ak sú studené, zohrejte ich trením o seba. Chladnejšie obklady na oči použite iba pri ich jemnom opuchnutí. Očiam taktiež prospieva čerstvý vzduch.

5. Vyhýbať sa rizikovým faktorom

Zlepšiť svoj zrak môžete aj tak, že sa budete vyhýbať činnostiam alebo situáciám, ktoré majú negatívny dopad na váš zrak. Niektoré ho dokonca priamo poškodzujú. Platí staré známe príslovie – všetkého veľa škodí. Vyhýbajte sa nesprávnej výžive, vďaka tomu budú oči vyživené a nebudete mať nadváhu. K tomu vám prospeje aj vhodný pohyb. Vyhýbajte sa tiež alkoholu a cigaretám. Vašim očiam neprospieva ani dlhé pozeranie na obrazovku či silná klimatizácia alebo prekúrené prostredie. Používajte ochranné a slnečné okuliare, keď je to potrebné.