5 dôvodov, prečo je vitamín C dôležitý

29.05.2020 20:18

Vitamín C patrí k najznámejším vitamínov vôbec. Vzhľadom na aktuálnu situáciu dbáme na jeho pravidelný a dostatočný prísun oveľa viac. Vitamín C je jedným zo základných vitamínov pre imunitný systém.  Pomáha totiž jeho správnej funkcii, ktorý telo bráni pred nebezpečnými vírusmi a infekciami. Jeho optimálnu dávku by sme si mali však zabezpečiť po celý rok. Nestará sa totiž len o našu obranyschopnosť, funkcií má oveľa viac. Ak trpíme jeho nedostatkom, nemusia sa nám vyhnúť problémy!

  1. Zvýšená chorobnosť, náchylnosť na infekcie

Každého z nás z času na čas potrápi prechladnutie, chrípka či angína. Obzvlášť počas „vyhlásených“ chrípkových sezón, kedy sa okolie nebezpečnými vírusmi len tak hemží. Pokiaľ vás však choroby trápia opakovanie, niekoľkokrát za rok, mali by ste sa mať na pozore. Môže ísť práve o príznak nedostatku céčka.

  1. Pomalé hojenie rán

Vedeli ste, že vitamín C pomáha vytvárať nové tkanivá? Túto jeho vlastnosť telo ocení najmä vtedy, ak vás postihol nepríjemný (menší či väčší) úraz, alebo ste po operácii. Aj vďaka céčku sa totiž rana rýchlejšie zacelí, zahojí.

  1. Krvácanie a zápal ďasien

Zápal a krvácanie ďasien trápi čoraz viac ľudí. Ide o prvotný príznak vážneho ochorenia ústnej dutiny – paradentózy. Ak sa včas nerieši, môže postihnutého úplne pripraviť o zuby. Najčastejšou príčinou je práve zanedbaná hygiena a nedostatočná starostlivosť o zdravie ústnej dutiny. V niektorých prípadoch však stojí za krvácaním ďasien práve nedostatok vitamínu C, preto jeho dostatok určite netreba podceňovať.

  1. Suché vlasy, šupinatá pokožka, lámavé nechty

Môže sa zdať, že ide čisto o kozmetický, resp. estetický problém. Najmä ženy sa ťažko pasujú so zlou kvalitou vlasov či nechtov. Neraz investujú nemalé peniaze do kozmetiky, ktorá im má s podobnými problémami pomôcť. V týchto prípadoch však treba hľadať príčinu, ktorou môže byť chýbajúci vitamín C. Vedeli ste, že jeho nedostatok sa najskôr prejaví práve na kráse pokožky, vlasov a nechtov? Skôr, ako si kúpite drahý krém či šampón, skúste ho svojmu telu pravidelne dopĺňať.

  1. Spomalený metabolizmus a priberanie bez zjavnej príčiny

Metabolizmus sa časom mení u každého človeka. Kým v mladosti funguje ako hodinky, s pribúdajúcimi rokmi sa jeho činnosť spomaľuje. Samozrejme, ovplyvňujú ho i ďalšie faktory, najmä životný štýl; no prekvapivo k nim patrí aj hladina vitamínu C v tele.

 

Céčko, kde sa skrývaš?

Okrem osvedčených citrusov ho možno nájsť aj v potravinách ako čili papričky, kel, brokolica, jablko, hruška, ostatnom exotickom ovocí či zelenej paprike. Ani dôsledne zostavený jedálniček s dostatok céčka nemusí telu zabezpečiť potrebnú dávku. Vhodným spôsobom tak môžu byť výživové doplnky. MaxiVita Vitamín C s acerolou a zinkom od Vitaru dodá vášmu organizmu céčko, ktoré tak veľmi potrebuje každý deň. Navyše je vo forme šumivých tabliet s osviežujúcou príchuťou pomaranča a citróna, čo oceníte nielen počas čoraz teplejších dní. MaxiVita Vitamín C s acerolou a zinkom obsahuje sladidlá bez pridaného cukru. Viac info na www.nasevitaminy.sk