Zväčšená prostata alebo hyperaktívny močový mechúr?

04.10.2021 12:28
Problémy s močovým mechúrom sa netýkajú len žien. Muži môžu často pociťovať náhlu potrebu močenia, pomalší prúd moču alebo zvýšeniu frekvenciu návštev toalety. Prekrývajúce sa symptómy však často spôsobujú zmätok. Ako teda rozoznať, čo sa deje s vaším močovým mechúrom?  
Časté močenie, neustále vyhľadávanie toalety a mimovoľný únik moču vie znepríjemňovať život každému mužovi. Počas sedenia s klientom máte urgentnú potrebu na močenie, ktorú neviete oddialiť, nedokáže ísť dlhé cesty autom bez toho, aby ste nemuseli každú chvíľu zastavovať na pumpe – tieto problémy vedia zasiahnuť a ovplyvniť každodenné fungovanie.  Čo však tieto príznaky znamenajú? 
Hyperaktívny močový mechúr
Môže sa jednať o syndróm hyperaktívneho močového mechúra, ktorý postihuje 20% populácie ľudí a trpia ním ako ženy, tak aj muži. Prejavuje sa častou potrebou na močenie (frekventúria), urgenciou (neodkladná a nekontrolovateľná potreba na močenie), noktúriou (nočné močenie) a inkontinenciou (nechcený únik moču). O častom močení môžete hovoriť vtedy, ak vykonávate malú potrebu minimálne 8x denne a aspoň 1-2x v noci. Pokiaľ sa k tomu pridruží bolesť, či iný diskomfort, v takom prípade sa jedná o inú diagnózu – zväčšenú prostatu.
Zväčšená prostata
Muži si mnoho krát zamieňajú ochorenia hyperaktívny močový mechúr so zväčšenou prostatou práve z dôvodu podobnosti príznakov. Prostata je menšia žľaza a jej tvar pripomína vlašský orech. Nahmatáte ju pod močovým mechúrom a obklopuje hornú časť močovej trubice – čiže trubice, ktorá z penisu odvádza moč a semennú tekutinu. Medzi príznaky zväčšenej prostaty sa radí : časté močenie, opätovná potreba na močenie, zvýšený tlak na močový mechúr, slabý prúd močenia, bolesť pri močení, inkontinencia, noktúria, slabé kontrakcie prostaty pri ejakulácii, menšie množstvo ejakulátu (ako donedávna) a „ukvapkávajúci“ ejakulát. 
Aký je medzi tým rozdiel? 
Napriek tomu, že mnohé príznaky sa podľa odborníkov zhodujú ako aj pri hyperaktívnom mechúre, tak aj pri zväčšenej prostate, treba si uvedomiť, že existujú medzníky, ktoré určujú, o ktorú chorobu sa jedná. 
                                                                                   
 
Liečba
Na to, aby ste predišli problémom s prostatou treba predchádzať nasledujúcim záležitostiam, ako sú napríklad nadmerné konzumovanie pikantných a korenených jedál, zadržiavanie moču, nedodržiavanie pitného režimu, žiadna telesná aktivita a nadmerné užívanie alkoholu. 
Na rozdiel od prostaty, hyperaktívny močový mechúr je  idiopatický, to znamená, že nepoznáme jeho príčinu vzniku. Je to prejav narušenia na nervových zakončeniach močového mechúra. Hyperaktívny močový mechúr je liečiteľný. V prvom rade je potrebné zmeniť životný štýl – obmedzenie kofeínových nápojov, bublinkových nápojov, citrusového ovocia, alkoholu a fajčenia. Skúste každý deň cvičiť aspoň 10 minút kegelove cviky na spevnenie panvového dna. Ak si nie ste istý, otestujte sa na stránke www.jetovsuchu.sk. Nájdete tam anonymný dotazník, na základe ktorého sa dozviete, či trpíte na hyperaktívny močový mechúr. V prípade zhoršovania a pretrvávania príznakov je dôležité vyhľadať lekára.