Voňavý rýchlokurz

22.05.2015 20:26

Sú každodennou súčasťou nášho ranného rituálu. Nielen ženského, ale aj mužského. Možno si to ani neuvedomujeme, ale tvoria aj našu osobnosť – podľa toho, či na okolie vplývame svojou vôňou nevtieravo a príjemne, alebo rušivo – parfumy. Ako si vybrať ten vhodný? Kam a ako ho aplikovať, aby vydržal čo najdlhšie?

 

Ako nájsť ten pravý?
Musíme ho vyskúšať na vlastnej koži. Doslova. Parfum na papieriku v parfumérii, ale aj na vašej kamarátke bude voňať úplne inak, ako na vás. Ak si chcete vybrať správne, musíte ho nechať pôsobiť na vašej pokožke. Každý človek má vlastnú telesnú vôňu. Táto vôňa závisí od daností pokožky, od spôsobu výživy a spôsobu života. Keď sa vám zapáči nejaký parfum na kamarátke, nebude isté, že bude vhodný aj pre vás.

Zdá sa vám, že váš parfum vonia doma inak ako v obchode?  Parfuméria je presiaknutá vôňami rozličných parfumov a kozmetických prípravkov, určitú rolu hrá aj teplotný rozdiel a samozrejme, aj klimatizácia. Hlavná príčina je však v tom, že vôňa každého parfumu potrebuje určitý čas na to, aby sa plne rozvinula a prejavil sa jej charakter.

Koľko rozličných vôní naraz vyskúšať?
Keďže čuch sa v prípade podobných vôní otupuje rýchlejšie, platí nasledujúce pravidlo: ak ide o parfumy rozličného typu, sme schopní posúdiť a porovnať ich 5-6, zatiaľ čo u podobných parfumov iba 2-3 druhy. Pri ťažších vôňach sa nos unaví rýchlejšie, preto treba začínať vždy od ľahších vôní. Viete na čo majú v parfumériách na pulte aj dózy s kávou? Práve preto, aby ste si mohli medzi privoniavaním k parfumom neutralizovať čuch privoňaním ku káve.

Na ktoré miesta tela je najvhodnejšie parfum nanášať?
Závisí to v prvom rade od jeho koncentrácie. Všeobecne známe pravidlo, že sa treba navoňať za uchom, platí u extraktu - parfum totiž najlepšie účinkuje tam, kde je pokožka najteplejšia a najlepšie prekrvená. Takéto miesta sú za uchom, na zápästí a v ohybe lakťa. Veľmi dobrými nosičmi vôní sú aj čerstvo umyté vlasy, šaty z prírodného materiálu a kožušiny. Kto často mení parfum, musí byť opatrný pri voňavkovaní takých častí odevu, ktoré neperie každý deň. Nie je napríklad isté, či vôňa, ktorá ostala napríklad vo vlnenom pulóvri, bude harmonizovať s parfumom, ktorý použijeme pri nasledujúcej príležitosti.

Kedy hovoríme o „dotieravej” vôni?
Vtedy, keď si jej niekto dá priveľa, ale aj vtedy, keď je typ vône prisladký a ťažký. Prílišná „navoňanost’“ pôsobí nepríjemne najmä zrána. Tu platí zásada, že s postupom dňa možno používať čoraz koncentrovanejšiu voňavku. Keď však v priebehu dňa použijeme voňavku pričasto za sebou, tak nám jej zložky v pomerne väčšej miere uľpejú na pokožke alebo na šatách a vôňa pôsobí disharmonicky, preťažene. Zdvorilosť vyžaduje, aby sme s parfumom narábali skromne a s mierou. Napríklad v reštaurácii môže citlivému človeku prejsť aj chuť do jedla, ak sa od susedného stola valí silná vôňa. Ani kolegom v kancelárií nemusí byť príjemné sedieť celý deň v prostredí zaťaženom vašim parfumom.

Voňavé novinky pre ňu...

Môže parfum ovplyvniť náladu?
Môže, a veľmi. Vône bezprostredne pôsobia na náš duševný stav. Keď panuje nudná, chmúrna nálada, keď je na pracovisku alebo doma ťaživé ovzdušie, oživujúca vôňa parfumu môže prekvapujúco povzniesť náladu. Vôňa vie byť vzrušujúca aj upokojujúca, vie človeka rozveseliť aj uvoľniť, vzpružuje a zároveň pôsobí relaxačne. Silná, osviežujúca vôňa môže niekedy aj prebrať človeka z mdlôb. Túto skúsenosť ľudia využívali po stáročia, keď niekto upadol do bezvedomia, dávali mu pod nos fľaštičku s voňavkou.

Voňavé novinky pre neho...

Ako dlho vydrží parfum?
Priemerne pol roka, niekedy aj dlhšie. Najlepšie je uskladňovať ho na tmavom mieste, pri izbovej teplote. V originálne uzavretej fľaštičke ho môžete mať aj vyše roka, ale po načatí ho treba rýchlo minúť.  Ak parfum viditeľne zmení odtieň a zhustne, okolo uzáveru sa vytvorí živicový nános a po otvorení nás oveje kyslastá vôňa, je čas vymeniť ho za nový.

Kedy aký parfum používať?
Parfum nikdy nesmie dominovať v celom okolí. Radšej vždy menej a diskrétnejšie. Čím oficiálnejšia príležitosť a prostredie, tým ľahší a nenápadnejší má byť parfum. (Obzvlášť pozorne vyberajte, ak idete na pracovný pohovor.) Na deň sa odporúčajú ľahšie vône – Eau de Toilette alebo Eau de Cologne. V teplých ročných obdobiach sú vhodnejšie vône prírodného, sviežeho, iskrivého, kvetinového charakteru, v zime zas ťažšie. Všeobecne platné pravidlo však neexistuje.