Veľa jedla, šibačka a voda

09.04.2022 10:22

Veľká noc a jej význam 

Slovenské tradície patria medzi tie najkrajšie na svete. Svojím významom tieto zvyky siahajú až do hlbokej histórie, kedy ešte Slovensko ako štát neexistovalo. Veľká noc sa považovala už v časoch predkresťanského obdobia za oslavu jari, nového začiatku či plodnej sily. Tieto dni sa slávili s bohatou hostinou na stole a litrami alkoholu v špajzy. Šibanie, polievanie a jedlo - tri veci, ktoré sú a boli nutnosťou počas Veľkej noci.  Viete prečo sa v tento sviatok šibe, polieva a vo veľkom hoduje?

  1. Prečo šibanie ?

Toto je tradícia, ktorá svoje najjasnejšie chvíle zažila už veľmi dávno. Veľkonočný pondelok vždy patril k najviac radostným dňom týchto sviatkov. V minulosti sa chodilo šibať a polievať od skorého rána. Týždne pred sviatkom Veľkej noci si po večeroch chlapci chystali korbáče, ktoré boli  dlhé a zdobené rôznymi stužkami. Vo väčšine prípadov sa korbáč skladal z ôsmich prútov, ktoré mali aj cez dva metre. Šibanie sa považovalo za akýsi magický rituál, ktorý využíval mágiu dotyku. Keďže sa korbáče robili z vŕbových prútov, ktoré rastú na jar, malo to ženám a dievčatám priniesť do života ohybnosť, pružnosť, mladosť a krásu.

  1. Prečo polievanie?

Kedysi sa vravelo, že pokiaľ žena nebude v tento deň poliata vodou, mohla by chorľavieť a stratiť krásu. Preto mládenci používali vodu z potoku - čerstvú a poriadne studenú, aby zaistili dievčatám krásu a zdravie po celý rok. Počas Veľkonočného pondelka sa vode pripisovala uzdravujúca, očisťujúca a omladzujúca sila.

  1. Prečo  hodovanie?

Za polievanie a šibanie mládenci dostávali maľované vajíčka, štamperlíky s pálenkou, koláče a prípadne aj peniaze. Neodmysliteľnou súčasťou tohto sviatku bolo práve hodovanie a popíjanie. Do dnešných dní to tak aj stále je. Tradičným jedlom tohto sviatku je piškótový baranček, plnka a údené mäso. Počas Škaredej stredy by malo jedlo vyzerať škaredo a na Zelený štvrtok sa zase vždy varilo iba zo strukovín. Na Veľký piatok si človek mohol pripraviť rybu a na Bielu sobotu sa začala takzvaná hostina lásky. Hlavným jedlom bola plnka a mazanec. Jedlo bolo od nepamäti neodmysliteľnou súčasťou tohto sviatku, na čo doplácajú hlavne ľudia, ktorí nepoznajú vlastnú mieru.

Pre prípad, že sa prejete

Po nadmernej konzumácii ťažko stráviteľného jedla, alkoholu alebo kávy, môže dôjsť k zvýšenej produkcii žalúdočných kyselín. To sa môže prejaviť pocitom plnosti či tlaku v žalúdku. Nenechajte si pokaziť deň podobnými ťažkosťami! Ak neviete, ako si v takýchto prípadoch pomôcť, siahnite po Vyprošťováku od spoločnosti Vitar. Obsahuje zásaditú látku hydrogenuhličitan sodný, ktorý má schopnosť neutralizovať kyseliny, a práve preto sa odporúča ho užívať pri spomínaných problémoch. Viac informácií na www.vitar.sk