Užitočná dekorácia

18.05.2015 12:51

Sú voňavé a plné chuti. Každému jedlu dodajú ten správny šmrnc. Čerstvé bylinky sú skrátka vždy oveľa lepšie, ako sušené. Nie je nad to odtrhnúť si pár lístkov z rastlinky na kuchynskom parapete.

Bylinky sa stali každodennou súčasťou nášho jedálnička. Voňavý mätový či medovkový čaj, bazalka s mozzarellou, môžete si ich dopriať vždy čerstvé, aj keď nevlastníte záhradu či balkón. Určite im dokážete nájsť miestečko aj v tej najmenšej kuchyni. Stačí si vybrať podľa vášho vkusu a možností. Okrem toho, že budete mať čerstvé vitamíny vždy poruke, stanú sa aj voňavou dekoráciou vášho interiéru.

Pri pestovaní je treba dodržať niekoľko zásad:

Výber rastliny - kupujte len zdravé sadenice (najlepšie na trhu či v záhradných centrách, rastliny z oddelenia zeleniny v supermarketoch sú určené na priamu spotrebu a po presadení väčšinou nevydržia), rastlina by mala mať pevné listy a výhonky. Ak sa vám podarí opatrne ju povytiahnuť z obalu, mala by mať dobre rozvinutý koreňový systém, s bielymi koncami koreňov. Nakuknite aj na spodnú stranu listov, obľúbené miesto škodcov. Nikdy nekupujte rastliny, ktoré sú výraznejšie preschnuté alebo majú rôzne farebné zmeny na listoch.

Správny substrát - bylinky totiž potrebujú dostatočne vzdušný substrát, ktorý môžete zakúpiť už namiešaný, alebo si ho môžete pripraviť doma. Najlepšie je premiešať záhradnú zem v pomere asi 3:1 s prepraným pieskom, aby nebola príliš hutná. Substrát v kvetináči alebo debničke zbytočne neutláčajte, aby v ňom zostalo čo najviac vzduchových medzier.

Zálievka  - väčšina byliniek je citlivá na premokrenie, ktoré býva najčastejšou príčinou ich úhynu. Ak je zemina príliš  vlhká, začnú im zahnievať korienky. Platí to predovšetkým u bazalky, pažítky, mäty a petržlenu. Zalievajte je ich teda až vtedy, keď je substrát na pohmat suchý. Nesmie ale vyschnúť úplne. A nikdy nenechávajte prebytočnú vodu stáť v miske, čo rastlinky do dvoch hodín "nevypijú", vylejte. Praktickým riešením sú samozavlažovacie kvetináče, ktoré majú zabudované zásobníky na vodu.

Stabilná teplota  - bylinkám sa najlepšie darí pri  teplote medzi 15 až 20 stupňami Celzia. Problémom však je, že v kuchyni teplota kolíše (stúpa) pri varení a pečení.  Rovnako tak sa nepotešia, ak na nich v zime otvoríte okno aby ste vyvetrali. Vyhýbajte sa aj prievanu.

Dostatok svetla - pre zdravý rast vyžadujú svetlé a slnečné stanovište. Najvhodnejšie je preto pestovať ich priamo na okennom parapete. Je to slnko, ktoré im dodáva tú správnu arómu. Nedostatok svetla vedie k tomu, že sa listy vyťahujú, sú slabé a nažltlé. Pozor si ale dajte na priame slnko, to totiž môže ich listy poškodiť alebo dokonca celé rastlinky spáliť.