Nechcete mať byt plný bĺch? Podceňovať prevenciu sa nevypláca

26.10.2016 19:32

Keď sa hovorí o ochrane psov a mačiek, najčastejšie je to v súvislosti s kliešťami a ochoreniami, ktoré prenášajú. Ľudia potom kvôli obavám o svojich zvieracích miláčikov kupujú antiparazitnú ochranu najmä v období, kedy je tzv. „kliešťová sezóna“, čím zabijú dve muchy jednou ranou – chránia zviera pred kliešťami a zároveň aj pred blchami, pretože väčšina prípravkov sú multifunkčné. Akonáhle ale vyprší účinnosť obojkov (5-6 mesiacov), tabliet (3 mesiace) či pipiet (1 mesiac) a majú pocit, že útok kliešťov už nehrozí, do ďalšej investície na ochranu viac neinvestujú. To je však veľká chyba, pretože na rozdiel od kliešťov vám blchy z nechráneného psa či mačky dokážu zamoriť celý byt. Rozhodne neplatí, že psie či mačacie blchy na človeka nepreskočia. Vedeli ste, že vás blcha dokáže pohrýzť až 400 x za deň a nasať 15 x viac krvi, ako je jej vlastná veľkosť?

Blcha je nepríjemný a aktívny parazit, napadajúci teplokrvné živočíchy, teda aj človeka. Tento bezkrídly hmyz sa v srsti pohybuje vďaka trom párom silných končatín, pričom vďaka tretiemu, prispôsobenému ku skákaniu, dokáže dosiahnuť vzdialenosť jeden a pol metra. Na psoch najčastejšie (až 95%) parazituje blcha mačacia (lat.Ctenocephalides felis), blcha psia (lat.Ctenocephalides canis) a blcha ľudská (lat.Pulex irritans). Nájsť môžete i ďalšie varianty, napríklad ježiu alebo králičiu. V celej SR sa vyskytuje niekoľko desiatok ďalších druhov bĺch.  

Na tele hostiteľa prebýva blcha v dospelom stave, kedy hryzie a saje krv. Vajíčka, ktoré tu nakladie, však nelepí a tak voľne vypadávajú do okolitého prostredia. Vďaka tomu sa potom vyskytujú ďalšie vývojové fázy, teda okrem vajíčok i larvy a kukly vo zvieracích pelechoch, v kobercoch či v sedačkách. Akonáhle sa vyliahnu, hľadajú si nového hostiteľa a môžu k vám doputovať napríklad aj od susedov. Jedna blcha, ktorú nájdete na psovi alebo mačke v praxi znamená, že ich v byte kľudne môžete mať ďalších sto v rôznych vývojových fázach. Dospelé jedince viditeľné na psovi tvoria cca 5 % celkovej populácie, 95 % sa nachádza v okolí. Priemerná doba od nakladenia vajíčka po vyliahnutie dospelej blchy je 4 až 5 týždňov. Nepríjemnou vlastnosťou bĺch je ich schopnosť vydržať aj roky bez potravy, takže ani 14 dňový odchod na dovolenku vás nezachráni.

Okrem toho, že sa napadnuté zvieratá neustále škrabú a sú nekľudné, prinášajú so sebou blchy aj veľa nepríjemných zdravotných rizík a niekoľko závažných ochorení. Blchy môžu byť aj medzihostiteľom pásomnice a  tým pádom môžu pásomnicu prenášať. Z iného druhu pásomnica prenášaná blchami sa volá pásomnica z rodu Hymenolepis, ktorá sa rovnakým spôsobom prenáša z myší a z potkanov. Často sa po uhryznutí blchou objavujú alergické reakcie na koži, čo môže mať za následok začervenanú pokožku a vypadávanie srsti. Známa je tiež „choroba z mačacieho škrabania“, ktorú vyvoláva baktéria prenášaná trusom bĺch. Trus sa zachytí na pazúroch mačky a pri poškrabaní sa týmto spôsobom prenesie na človeka.

Ideálny spôsob, ako psa ochrániť alebo ho zbaviť aktuálneho napadnutia, je využitie najmodernejšieho antiparazitného prípravku. Najnovším trendom v ochrane psov je použitie ochutených žuvacích tabliet, ktoré účinkujú minimálne tri mesiace a dokážu postupne zlikvidovať nielen všetky blchy v domácnosti, ale aj tie, ktoré sa vyliahnu a budú chcieť psa napadnúť. Nová unikátna molekula blchy nielen zabíja, ale zamedzuje aj v ich schopnosti naklásť vajíčka, čím sa preruší životný cyklus. U takto chránených psov sa navyše nemusíte báť kontaktu s deťmi ako u vonkajšieho prípravku a môžete psov bez obáv zo straty účinnosti tablety kúpať. Najnovšie je ochrana na princípe takýchto molekúl k dispozícii aj pre mačky, a to v podobe pipety.

Domácnosti trpiace inváziou bĺch, ktoré si ich miláčik priniesol domov, rapídne pribúda. Na jeseň nás navyše čaká i druhá vlna kliešťov, takže dôvodov, prečo by zodpovední majitelia psov a mačiek nemali zabúdať na kontinuálnu ochranu svojich maznáčikov, je o to viac.