Leto a hnačka u dieťaťa: Ako mu pomôcť?

27.07.2022 22:58

Horúce letné počasie láka mamičky, oteckov s detičkami k návšteve dovoleniek, grilovačiek, podujatí a rôznych výletov. Práve v tomto období je riziko výskytu hnačky nielen u dospelých, ale aj u detí vyššie ako inokedy.

Deti sú naše potešenie a veríme, že aj budúcnosť. Pre ich zdravie sa usilujeme urobiť takmer nemožné, chránime ich a snažíme sa, aby ich zdravie nič neohrozovalo. V lete dochádza k väčšiemu množeniu mikroorganizmov v potravinách a vo vode, čo môže mať za následok výskyt hnačky a možné ďalšie zdravotné ťažkosti. Ako bojovať s hnačkou u detí?

Počas hnačky dochádza k vylučovaniu vodnatej stolice. Akútna hnačka máva zvyčajne ľahší priebeh. Ak hnačka trvá viac ako 5-7 dni, môže ísť u detí o chronický hnačkový stav, ktorý dokáže byť aj životu nebezpečný. Dlhodobá – chronická hnačka môže byť zapríčinená iným zdravotným problémom, akým je napríklad syndróm dráždivého čreva, ale zapríčiňovať ju môžu aj zápalové ochorenia čreva. 

Viete, ako sa diagnostikuje hnačka u detí?

Lekár, prípadne iný poskytovateľ zdravotnej starostlivosti sa v rámci diagnostiky hnačky bude dopytovať na anamnézu a na výskyt príznakov u dieťaťa. Následne dieťa podstúpi laboratórne testy na kontrolu stolice, krvi a prípadne moču.

Lekár na základe posúdenia zdravotného stavu rozhodne, či dieťatko podstúpi aj ďalšie testy týkajúce sa:

  • Testov na kontrolu potravinovej intolerancie alebo prítomnosti alergie,
  • Stavu stolice, kvôli diagnostike vírusov, patogénnych baktérií alebo parazitov, nachádzajúcich sa v tráviacom trakte dieťaťa. V rámci diagnostického postupu, dieťaťu odoberú malú vzorku stolice a tú odošlú do laboratória.
  • Vyšetrenia stolice, na prítomnosť krvi alebo tuku v stolici.
  • Zobrazovacích vyšetrení, aby sa vylúčilo možné postihnutie orgánov tráviacej sústavy.
  • Krvných testov, aby sa potvrdilo vylúčenie niektorých možných chorôb.
  • Kolonoskopie alebo gastrofibroskopie. Vďaka týmto vyšetreniam je možné skontrolovať vnútornú sliznicu hrubého a tenkého čreva dieťaťa, pričom je tento test zameraný na zistenie, čo hnačku spôsobuje. Tieto vyšetrenia môžu pomôcť odhaliť aj príčinu bolesti žalúdka, abnormálne výrastky na sliznici čreva, prítomnosť krvácania, príčinu zápchy.

 

Pri hnačke u detí môže jedno z najväčších rizík predstavovať dehydratácia, ktorá v prípade jej neriešenia, môže život dieťaťa aj ohroziť. Všeobecný lekár pre deti a dorast MUDr. Martin Matejka tvrdí:  „Ak hnačka trvá dlho u detí, je najnebezpečnejšie, ak dieťa nedokáže prijímať tekutiny. Problém je, keď dieťa má vysokú teplotu, zvracia, má kŕče, vtedy je potrebné vyhľadať lekára. Najviac ohrozenou skupinou sú novorodenci a dojčatá v prvých mesiacoch života a seniori. Odporúčam v exotických krajinách piť balenú vodu aj zuby umývať balenou vodou. V rámci potravín je vhodné jesť len to, čo vieme ošúpať. Vyhľadať lekára je potrebné v prípade, že sa v stolici u dieťaťa nachádza hlien, krv. Nápomocné sú napríklad preparáty na báze tanínu a želatíny, teda tanát želatíny, ktoré potláčajú zápal a zároveň vytvárajú ochranné filmy na sliznici čreva.“ Hoci sa hnačka vyskytuje v období leta častejšie, môže deti aj dospelých zastihnúť aj počas iných ročných období, preto ju môžeme zaradiť medzi tzv. celoročný problém. 

Zbaviť sa hnačky nemusí byť vždy jednoduché. Prekvapiť môže nielen počas leta. Preto je vhodné si so sebou pribaliť voľnopredajnú zdravotnícku pomôcku – Tasectan, ktorý obsahuje účinnú zložku s názvom tanát želatíny, vďaka čomu je vhodné Tasectan užívať aj pri cestovateľskej hnačke. Tasectan nerieši len symptómy hnačky, ale rieši hlavnú príčinu vzniku hnačky, ktorou je zápal. Podstatnú zložku Tasectanu predstavuje účinná zložka, tanát želatíny, ten vytvára na stene čreva ochranný film, ktorý chráni sliznicu čreva pred pôvodcami zápalu. Tasectan je efektívnou voľbou nielen pre mladších, ale aj pre starších, pričom je vhodný pre celú rodinu. Pre deti od narodenia do 14 rokov je dostupný vo forme prášku bez vône, farby a chuti, pričom je vhodné ho rozpustiť v čajovej lyžičke tekutiny alebo  je možné ho primiešať do jedla alebo nápoja. Pre dospelých a deti od 14 rokov je dostupný vo forme kapsúl. Zdravotnícku pomôcku Tasectan nájdete v lekárňach alebo na e-shope. Pozorne si prečítajte návod na používanie. Viac užitočných informácií nájdete na www.tasectan.sk