Lahodná cesta k posilneniu imunity

20.03.2015 09:28

Žerucha siata (Lepidium sativum) sa pestuje od nepamäti v krajinách Orientu: jej pôvod by mal byť v Iraku, odkiaľ sa pravdepodobne v dobe antiky rozšírila 

do krajín Ázie a Európy. Bola považovaná za bylinu liečivú a mnohí lekári ju odporúčali ľuďom trpiacim chorobami močového ústrojenstva a poruchami krvotvorby. Ako liečivá bylina sa pestovala na záhonoch, kde dorastá do výšky okolo štyridsať centimetrov. Zbierala sa mladá kvitnúce žerucha a zo sušených rastlín sa pripravovali čaje i masti. Ak by ste sa rozhodli k vonkajšiemu pestovanie, bude žerucha klíčiť najmenej desať dní a pomalšie porastie.

Najčastejšie sa ale pestuje doma, a pretože rastie naozaj veľmi rýchlo, neprekážajú jej ani zhoršené svetelné podmienky počas krátkych zimných dní. Môžete ju teda pestovať po celý rok.

Dôvodov prečo pestovať žeruchu je hneď niekoľko:

  • - má vynikajúcu chuť
  • - je veľmi zdravá
  • - jej pestovanie zvládne aj úplný začiatočník, ba aj deti

Okrem toho sa stane aj ozdobou vášho okenného parapetu.

Pozor, začíname!

(Foto budeme postupne dopĺňať)

Najprv si kúpte niekoľko vrecúšok semien žeruchy. Prečo hneď niekoľko? Výsev je potrebné urobiť veľmi hustý, pretože rastlinky sú veľmi drobné. Jedno balenie vám vyjde asi na plochu veľkosti A5. Ďalej budeme potrebovať plytkú misku, vatu, vodu.

(Ak si chcete pripraviť aj zaujímavú a pritom jedlú dekoráciu na veľkú noc, vysejte semienka do prázdnej škrupiny od vajca.)

Vatu rozložíme na dno misky, poriadne navlhčíme a posypeme semienkami. Položíme na svetlé miesto, nie však na priame slnko.

Do dvoch dní sa žerucha vykľuje a začínajú sa objavovať lístočky, zatiaľ nezelené.

Naklíčené rastliny nesmú preschnúť, preto vatu pravidelne zalvlažujte vodou... žerucha totiž doslova rastie ako z vody. Klíčky žeruchy vám porastú pred očami, už za dva dni uvidíte na stonkách zárodky lístkov.

Po štyroch dňoch to vyzerá takto: 

Za päť až šesť dní môžete žať! Odstrihávajte lístky aj s časťou stonky a začerstva použite v kuchyni. Žerucha sa hodí nielen na chleba s maslom. Dajte ju do nátierok z vajec aj tvarohu, na posypanie varených zemiakov, do hotovej polievky na tanieri, k omáčkam, proste všade kde vám bude chutiť.

Ale nevarte ju, mala by horkú chuť. Surová pripomína jemné reďkovky. Čím sú rastliny staršie, tým sú horkejšie a výraznejšie.

 

V čom je jej sila?

Drobná nenáročná bylinka v sebe dokáže vytvoriť vitamíny A, B1, B3, B6, C, E aj K a minerály draslík, sodík, vápnik, fosfor, železo a jód.

Žerucha pôsobí prospešne na metabolizmus, vďaka čomu býva súčasťou detoxikačných kúr. Jej schopnosť prečisťovať krv a zbavovať telo toxínov bola známa už v antike. Podporuje činnosť podžalúdkovej žľazy, pečene aj žlčníka, vďaka čomu pomáha stráviť aj mastné jedlá.

Žuvaním drobnej rastlinky si zlepšíte náladu, pretože začne váš mozog vylučovať hormón šťastia serotonín. Zároveň si žuvaním žeruchy spevníte ďasná.