Keď je oslabená imunita!

20.03.2020 15:55

Keď je oslabená imunita!

Moderná doba so sebou neprináša len neustále technické pokroky a nové objavy, ale má i odvrátené stránky, ako sú nové zdravotné diagnózy, nepriaznivé vonkajšie faktory ovplyvňujúce ľudský organizmus. Ľudia pred štyridsiatimi rokmi nemuseli zápasiť s takým množstvom rôznych ochorení a smogu v ovzduší ako dnes my, či vyhľadávať psychológa, pretože sa stali závislými na internete.

V priebehu života nás chráni proti všetkým škodlivinám vonkajšieho prostredia aj proti škodlivinám, ktoré vznikajú vo vnútri organizmu. Vďaka nej je náš organizmus schopný odolávať rôznym ochoreniam a vytvárať základnú obrannú líniu. Dokonale prepojený systém, ochranca, bez ktorého by žiaden človek nemohol prežiť a udržiavať si činnosť organizmu v harmónii.

 

Reč je o imunite. Už od narodenia nás chráni proti atakom choroboplodných mikroorganizmov prirodzená imunita, ktorá je daná geneticky. V priebehu života sa k nej pridružuje získaná imunita, ktorá sa formuje na základe kontaktu s vírusmi a baktériami. Počas jarných dní je organizmus najmä malých detí , ale aj dospelých a seniorov vystavený množstvu škodlivín a väčšej záťaži ako cez príjemné prázdniny. Oslabené telo dáva zelenú bacilom a tie spôsobujú sezónne choroby, prechladnutia, chrípky, alergie alebo chronicky sa opakujúce zdravotné problémy. Vďaka sychravému počasiu chorobnosť prudko stúpa. Pokiaľ ochorieme len raz za čas, je to normálne. Ak sa nám však choroba vracia, náš  imunitný systém je oslabený. Ako ho možno pred bacilmi ochrániť a zvýšiť obranyschopnosť organizmu?

Základom je bohatá strava na vitamíny a minerálne látky. Dôležité je najmä železo, zinok, selén a vitamíny C, E a A. Dbajte tak na vyváženú stravu  a dožičte si pokrmy zo strukovín, mäsa, celozrnných výrobkov a rýb. Pribaľte si  na desiatu ovocie a medzi chlieb vložte zeleninu. Prirodzeným spôsobom posilňovania imunity je aj otužovanie, ktoré vedie k dokonalejšej obrane proti infekciám z nachladnutia. Dobrým tipom môže byť pravidelné ranné striedavé sprchovanie. Hoci zo začiatku  nemusí byť príjemné, telo si časom zvykne. Zabúdať netreba ani na pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu. Zahrajte si s deťmi futbal, bicyklujte sa, korčuľujte alebo sa prechádzajte. Doprajte si  dostatok spánku. Nestresujte sa, pretože dlhotrvajúci stres  brzdí imunitnú obranu. Jedným z účinných pomocníkov môže byť tiež liek systémovej enzýmoterapie Wobenzym. Tento voľno predajný liek cielene posilní oslabenú imunitu. Ak ste sa vy či vaše dieťa neubránili chorobe, enzýmy v lieku prispejú k rýchlejšiemu ústupu choroby, optimalizujú priebeh zápalu a zabránia, aby sa z akútneho zápalu stal zápal chronický. Klinické štúdie preukázali, že dlhotrvajúce užívanie toho lieku natoľko posilní detskú imunitu, že u detí trpiacich opakovanými zápalmi dýchacích ciest dochádza k výraznému poklesu počtu opakovaných ochorení a u mnohých sa ochorenie neopakuje vôbec. Tento liek obsahuje rastlinné enzýmy (bromelain z ananásu, papain z papáje) a živočíšne enzýmy trypsín a chymotrypsín, doplnené o výťažok rutínu z pagodového stromu.

Pravidlá pre silnejšiu imunitu:

  1. Pitný režim - denne vypite 2-3 litre, ideálne čistej vody alebo bylinkových čajov. A to i v chladnejších dňoch. Tekutiny v organizme udržiavajú sliznice vlhké, a tak sa v nich nemôžu usadiť vírusy ani baktérie.
  2. Spánok- doprajte si denne minimálne osem hodín spánku
  3. Pohyb je  príležitosťou ako si vyčistiť hlavu, oddýchnuť si, odbúrať stres, zlepšiť si kondíciu a dodať telu potrebnú dávku energie a šťastia.
  4. Otužovanie  - ráno alebo večer si doprajte studenú sprchu. Zapotiť sa môžete v saune, a tak odbúrate stres, prekrvíte pokožku, podporíte látkovú výmenu a reguláciu krvného tlaku.
  5. Nestresujte - ak sa denne ocitáte v stresových situáciách a pracujete vo vypätom prostredí, za krátky čas sa môže táto situácia odraziť aj na vašom zdraví. Imunitný systém je vzájomne prepojený s centrálnym nervovým systémom.
  6. Užívajte enzýmy. Pri oslabenej imunite môžeme jednoduchšie dostať napr. chrípku, virózu alebo angínu. Posilnenie oslabenej imunity je dlhodobý proces, ktorému zodpovedá aj spôsob podpornej terapie. Pre osoby s oslabenou imunitou je vhodné užívať enzýmový liek Wobenzym v období, kedy je telo najviac ohrozené – teda v chladné dni a pri zvýšenej fyzickej či psychickej námahe alebo pri strese, a to na dobu niekoľkých týždňov. Pokiaľ už niekoho virózy alebo angíny sužujú, je najlepšie začať užívať enzýmy čo najskôr. Okrem potrebného posilnenia imunity, enzýmové lieky pomáhajú rýchlejšie a lepšie zvládnuť ochorenia. Pri súčasnom užívaní s antibiotikami zvyšujú účinnosť prípadnej antibiotickej liečby. Chráňte sa v období rekonvalescencie proti prípadnému ochoreniu alebo prechodu zápalu do chronického stavu užívaním enzýmového lieku. Nájdete ho v lekárňach v novom 300 tbl. balení