Jarná únava trápi aj seniorov..

18.04.2018 20:38

Aj vás trápi  každoročne jarná únava? Hoci jarná únava nie je choroba, a tak ani medicínska diagnóza, nie je to žiadny mýtus, ale obecne známy a akceptovaný jav, ktorý netreba ignorovať. Jarná únava sa nevyhýba ani seniorom. Tí bývajú často unavení, zívajú a nevedia sa sústrediť. Poradiť si však možno aj s touto nepríjemnou záležitosťou!

Detoxikujte sa

Nedostatok pohybu počas zimných mesiacov a sviatočné jedlo v kombinácii s nedostatkom pohybu na nás zanechalo viditeľné stopy nielen v podobe nejakých kíl navyše. Telo je zvnútra doslova zaplavené toxínmi, ktoré nepochybne prispievajú k únavovému syndrómu. Nežiaducich látok sa najlepšie zbavíte bylinkovými čajmi zo žihľavy, mäty, šípok, či medovky. Tie nielenže naštartujú váš metabolizmus, no zároveň vás osviežia a povzbudia.

Otužujte

Imunitu posilní a telo dobije energiou aj otužovanie. Nemusíte sa hneď pridať k ľadovým medveďom. Môžete začať umývaním špongiou namočenou v studenej vode, a postupne prejsť na 1 až 2 minúty dlhé studené sprchy. Otuží aj sauna, stačí do nej ísť raz týždenne. Na otužovanie nie je nikdy neskoro. Začnite teda na jar.

Dodajte telu tekutiny

Dehydrovaný organizmus je unavený. Vypiť by ste mali 2 až 3 litre tekutín denne. Siahnite po čistej vode, bylinných čajoch, ovocných šťavách alebo minerálkach. Zabudnite na sladené vody. Nezabudnite, že káva sa nepovažuje za tekutinu a odvodňuje. Ak túžite po detoxe organizmu, siahnite po púpavovom čaji.

Všadeprítomný pohyb

Pohyb nie je len zábavou, ale aj príležitosťou ako sa zdokonaliť, oddýchnuť si, odbúrať stres, zlepšiť si kondíciu a dodať telu potrebnú dávku energie a šťastia. Na športové aktivity by nemali zabúdať ani dôchodcovia. Športovaním sa zbavíte depresií a doprajete telu relax. Navyše si zlepšíte kondíciu, budete sa cítiť dobre a vybudujete si aj pevnú imunitu. Rozhodne nešetrite a zabezpečte si kvalitnú obuv, primeraný športový odev. Pri chôdzi pomôžu aj turistické palice, ktoré vám uľahčia chôdzu. Nemusíte zdolávať náročné turistické chodníky, úplne postačí dlhšia prechádzka v nenáročnom teréne. Ak si trúfate, postupne môžete pridávať náročnosť aj dĺžku trasy. Ak sa chystáte na bicykel, nezabúdajte na prilbu, pitný režim, rukavice ani slnečné okuliare. Dbajte na svoju bezpečnosť. Dokonca aj pláž, či breh jazera môžu byť hrozbou v podobe drobných zranení, zlomenín alebo vykĺbení. Športujte opatrne a v prírode sa správajte zodpovedne.

Plávajte!

Plávanie je ideálny spôsob ako sa udržať fit po celý rok. Či už si vyberiete plávanie v bazéne alebo v jazere, dbajte na bezpečnosť a správne pohyby tela. Pri plávaní je chrbtica prinútená zaujať správnu polohu, pohyby vo vode sú plynulé, vykonávané proti miernemu odporu vody. Plávaním si zlepšíte celkovú kondíciu a precvičíte nielen veľké svalové skupiny, ale aj drobné svaly, ktorých zapájanie si ani neuvedomujete. Navyše plávanie nezaťaží kĺby tak, ako behanie.

Doprajte si pokojné cvičenie

Na jogu nie je neskoro ani vo vyššom veku. Duševné a fyzické prepojenie vás zbaví neželaného stresu. Joga je šport, ktorý môžete poctivým, pomalým a precíznym cvičením vyšperkovať k dokonalosti aj v priestoroch vlastnej obývačky. Avšak na jar, stavte určite na hodiny v parku. Cieľom jogy je na začiatku porozumieť tomu, čo je samotná joga. Pustiť sa do cvičenia jogy je jednoduché v rámci svetskej stránky, pretože potrebujete iba podložku a uterák, nič ďalšie špeciálne nevyžaduje. Cieľom je, aby si človek vďaka joge našiel životné tempo a celkový spôsob žitia, ktorý mu pomôže nadobudnúť vlastnú osobnú rovnováhu a harmóniu. Počas leta môžete navyše cvičiť aj vonku napríklad v parku.

Enzýmy v lekárničke

Ak začínate so športom po dlhej zime a obávate sa úrazov, nezabudnite sa vybaviť aj niečím navyše. Majte v lekárničke okrem leukoplastov, obväzov aj enzýmový liek Wobenzym. Ak sa aj napriek všetkým opatreniam pritrafí úraz, nezúfajte. Účinnú a rýchlu pomoc nájdete práve v enzýmoch. Je známe, že zranenie pohybového aparátu pekelne bolí a dokáže vás vyradiť z bežných povinností na dlhší čas. Skrátiť pobyt v nemocnici a rovnako aj čas domáceho liečenia je však možné. Nielen dodržiavaním pokynov lekára, ale aj pomocou zvonku práve vďaka liekom s obsahom enzýmov. Pôsobia proti opuchom a zápalom a tým výrazne skracujú dobu liečby. Aj samotní špičkoví  športovci poznajú kúzlo enzýmov, ktoré dokážu urýchliť hojenie a zlepšiť pooperačné stavy. A tí už niečo o zraneniach vedia. Enzýmy navyše vedia pomôcť aj pri oslabenej imunite, ktorá často súvisí s jarnou únavou. Môže ústiť do nachladenia, chrípok a angín. Enzýmy vo Wobenzyme tým, že posilňujú oslabenú imunitu, nám teda v tomto ročnom obdobiu môžu pomôcť hneď dvakrát.