Črevá sú naším druhým mozgom

30.05.2018 18:59

Skúška u obávaného vyučujúceho, dôležité pracovné stretnutie, cestovná horúčka... Stresujúce situácie sú pre nás ešte väčšou záťažou, keď sa k nim pridružia zažívacie problémy. Tie len potvrdzujú, že črevá sú naším druhým mozgom. Pri vysokej koncentrácii neurónov v tráviacich orgánoch sa tomu nemožno ani čudovať.

Väčšina nešťastníkov sužovaných kŕčmi v bruchu, hnačkami, zápchami, nadúvaním či kombináciou týchto obťažujúcich nepríjemností sa pritom z ostychu pred okolím, vrátane toho najbližšieho, zdráha zveriť sa niekomu a pri dlhotrvajúcich ťažkostiach navštíviť lekára. Okrem vylúčenia možnej organickej choroby alebo laktózovej, histamínovej či gluténovej intolerancie by im prinieslo značnú okamžitú úľavu zistenie, že trpia „len“ syndrómom dráždivého čreva - IBS (Irritable bowel syndrome). Dozvedeli by sa, že namiesto potláčania akútnych príznakov preháňadlami či naopak hnedým uhlím by si dlhodobo prospeli úpravou jedálneho lístka, pravidelnými pohybovými aktivitami šitými na mieru, cielenejším zvládaním emócií a príjmom vhodných probiotík. Pri diagnostikovanom IBS sú to štyri jednoduché kroky ku každodennému šťastiu.

V našich črevách sa totiž nachádza približne 100 biliónov baktérií. Ak sú v symbióze s telom, neochorieme. Narušená črevná flóra však môže mať negatívny vplyv aj na mozog, čo následne spôsobuje IBS. Probiotiká sú mikroorganizmy protikladné k patogénom. Množstvo realizovaných testov dokázalo, že určité baktérie sú výnimočne účinné pri liečbe porúch tráviaceho traktu. Prostredníctvom pozitívnych vplyvov na tzv. os mozog – črevo je možné ovplyvniť pôsobenie stresu na činnosť tráviaceho traktu - tento pozitívny vplyv na pacientov trpiacich IBS sa pozoroval hlavne pri probiotických kmeňoch laktobacilov, bifidobaktérií, probiotických kvasinkách a ich kombináciách.

Najčastejším spúšťačom IBS je už spomenutý stres. V rozumnej miere môže byť dokonca prínosom. Keď je ho však príliš, narúša rovnováhu mikroflóry a organizmus vyhlási stav bojovej pohotovosti. Prichádzajú nemilé vnútorné pochody. Nečudo, že v hektickej dobe postihuje tento syndróm 15 % populácie (z toho cca 65 % žien), ba dokonca približne 10 % školákov. Pomoc však vyhľadá len necelá tretina postihnutých.

IBS síce nespôsobuje trvalé fyzické poškodenie tráviaceho traktu a nezvyšuje riziko rakoviny alebo zápalu, ale významne ovplyvňuje osobný a profesijný život. „Môže znižovať sebaúctu, sebadôveru, zhoršovať vnímanie vlastnej telesnej či sexuálnej príťažlivosti,“ hovorí psychologička Mgr. Katarína Bieliková. Z výskumov vyplýva, že ľudia s IBS majú sklon byť neurotickí, čo znamená, že prejavujú negatívne svoje emócie (strach, nepriateľstvo, zlú náladu) a prehnane reagujú na telesné podnety (zvýšená citlivosť na bolesť). Sú náchylnejší na stres, môžu byť impulzívni a často sú citovo nestabilní, konkretizuje web cojeibs.sk.

Syndróm dráždivého čreva môže byť spojený s chronickou únavou, poruchami spánku, bolesťami hlavy, svalov a chrbta alebo výkyvmi nálad - a to všetko choroba ešte viac zhoršuje. „Negatívne emócie, ktorým nevenujeme pozornosť, môžu poškodiť funkčnosť čriev, čo zas vyvoláva ďalšie negatívne emócie. Z tohto začarovaného kruhu je potrebné vystúpiť. Netvrdím, že je to ľahký proces, no dá sa to. Hrozia totiž nielen vážnejšie zdravotné ťažkosti, ale aj sociálne hendikepy. Keď pacient zostáva so svojou chorobou v izolácii, je na polceste k depresiám a potrebe napokon vyhľadať aj odbornú pomoc psychológa, v horšom prípade aj psychiatra. Z pôvodnej relatívnej banality, ktorú občas zažívame asi všetci, sa neriešením, či odsúvaním riešenia a nedostatočnou psychohygienou postupne stáva problém, ktorý so sebou prináša rôzne obmedzenia,“ upozorňuje Mgr. Katarína Bieliková.

 

Čo robiť, keď:

  1. IBS sprevádzaný hnačkami: k zmierneniu príznakov prispieva úprava jedálneho lístka a probiotická liečba doplnená o probiotické kvasinky Saccharomyces Boulardii, obmedzenie mlieka a mliečnych výrobkov, perlivých nápojov, ovocia, z ktorého nás preháňa (napríklad slivky), zeleniny, z ktorej nás nafukuje (napríklad karfiol), korenia a tučných jedál
  2. IBS sprevádzaný zápchou: v tomto prípade je dôležitý nielen príjem probiotík ideálne s vlákninou, obmedzenie bieleho pečiva, ryže, sladkostí, alkoholu, kávy a perlivých nápojov
  3. IBS zmiešaného typu (striedanie zápchy a hnačky) sprevádzaný nafukovaním: riešením je zodpovedajúca úprava jedálneho lístka, probiotiká s obsahom tráviacich enzýmov, obmedzenie zeleniny, z ktorej nás nafukuje, strukovín, cibule, mliečnych výrobkov, ale aj jabĺk, odporúčané sú uhorky, špargľa, baklažán, mäta, ananás alebo banány

OTESTUJTE SA:

1) Mávate bolesti brucha minimálne 3-krát do mesiace?

2) Sú tieto bolesti spojené s jedným z ďalších príznakov, ako je hnačka, zápcha či nafukovanie?

3) Opakujú sa tieto problémy dlhšie než 3 mesiace?

4) Stáva sa vám, že kvôli zažívacím problémom musíte prerušiť svoje plány alebo pozmeniť denný režim?

5) Zhoršujú sa tieto problémy v období stresu?

 

Ak ste kladne odpovedali minimálne na dve otázky, odporúčame vám návštevu lekára.