Čo sa stane, keď príliš hltáme

29.03.2022 19:36

Čo sa stane, keď príliš hltáme

Aj napriek mýtom o chlapskom „uľavovaní si“, nadmerná plynatosť prekvapivo postihuje najmä ženy. Pravdepodobne ho iba dokážu maskovať lepšie ako muži. 

V medicínskej terminológii sa označuje ako meteorizmus a znamená prítomnosť zvýšeného plynu v črevách. S tým úzko súvisí aj pocit nafúknutého bruška, ktorý sa u žien prejavuje častejšie z objektívnych dôvodov: súvisí so zadržiavaním vody v tele (skôr ženská záležitosť), a tiež sa objavuje pred menštruačným cyklom a v období tehotenstva (výlučne ženská záležitosť).

 Plyny v žalúdku vznikajú prirodzene, denne ich vyprodukujeme až po litra. Nie je tajomstvom, že ich množstvo zvyšuje konzumácia niektorých potravín: strukoviny, kapustoviny, cibuľoviny, koreňoviny a zelenina všeobecne. Problémom môže byť aj droždie, pšenica a sýtené nápoje.

Jedzte pomalšie

Na zvýšenú tvorbu plynov a s tým súvisiaci problém s nafukovaním má zásadný vplyv aj spôsob prijímania potravy – stravujeme sa rýchlo, v zhone, často jeme postojačky a jedlo nedostatočne pohryzieme – pri hltaní sa nadýchame príliš veľa vzduchu. Pokúste sa tento zlozvyk zmeniť aspoň cez blížiace sa veľkonočné sviatky, kedy máte na jedenie nepochybne viac času.

Nafukovanie a nadmerná plynatosť je skôr príznak ako samotný tráviaci problém. S jeho liečbou sa lekári v praxi príliš nestretávajú. V prvom rade sa treba zamerať na odstránenie príčiny, ktorou býva nevhodná skladba stravy, nesprávne kombinácie, nedostatok fyzickej aktivity, užívanie rôznych liekov alebo potravinové intolerancie. Všeobecne sa odporúča konzumácia ľahšie stráviteľných potravín, užívanie probiotík a pravidelný pohyb, šport totiž napomáha lepšej peristaltike čriev. Návštevu lekára neodkladajte v prípade, že je plynatosť, nadúvanie a nafukovanie spojené s tuhými kŕčovitými bolesťami brucha, zápchou, hnačkou alebo zvracaním. Existuje množstvo laboratórnych a zobrazovacích metód, ktoré dokážu potvrdiť alebo vylúčiť, či príčina meteorizmu netkvie v inom, závažnejšom ochorení.

TIP z lekárne, ak ste to s jedlom prehnali

Ak ste sa prejedli, konzumovali „nafukujúce“ potraviny, skrátka – pre pocit úľavy si potrebujete rozopnúť gombík na nohaviciach – „naordinujte“ si účinnú prírodnú pomoc. Už naše staré mamy vedeli, že pri ťažkostiach s trávením pomáha rasca a mätový čaj. Táto dvojica spoľahlivo funguje aj v podobe nového lieku s obsahom silice z mäty piepornej a z rasce. Rastlinný liek Gaspan sa používa pri ťažkostiach s trávením, ako je plynatosť, mierne kŕče a bolesti brucha. Cielene sa rozpúšťa až v čreve (vďaka gastrorezistentnej mäkkej kapsule) a znižuje tvorbu plynov. Obsiahnuté silice z mäty a rasce sa uvoľňujú postupne a pôsobia lokálne s relaxačným účinkom na hrubé črevo. Novinka je určená pre dospelých a dospievajúcich od 12 rokov. O jeho užívaní sa poraďte – ako pri každom lieku – s lekárom alebo s lekárnikom. Nezabudnite si prečítať pribalenú písomnú informáciu a pokiaľ sa príznaky nezlepšia do dvoch týždňov, poraďte sa s lekárom. www.gaspan.sk