Čo by sme mali vedieť o palmovom oleji?

03.06.2016 11:12

Palmový olej patrí medzi najpoužívanejšie oleje na svete. Je bežnou zložkou margarínov, sušienok, sladkostí, pečiva, cereálií či instantných pokrmov. Zoznam výrobkov, ktoré využívajú palmový olej, je naozaj dlhý – potravinami a kozmetikou počnúc a čistiacimi prostriedkami končiac.

V roku 2012 predstavoval palmový olej takmer tretinu celosvetovej produkcie olejov a tukov a prekonal do tej doby najpoužívanejší sójový olej. Dopyt po palmovom oleji sa rok čo rok zvyšuje a existuje predpoklad, že do roku 2020 vzrastie jeho využitie na dvojnásobok. Vyrába sa z oplodia africkej palmy olejnej a 50 % z neho tvoria nasýtené tuky. Iné zloženie má palmojadrový olej, ktorý sa vyrába zo semien palmy olejnej a obsahuje 85 % nasýtených tukov. Palma olejná je najviac využívanou rastlinou na zemi (asi polovica všetkých balených potravín v supermarketoch obsahuje palmový olej). Nízka cena robí z palmového oleja v Afrike, juhovýchodnej Ázii či časti Brazílie najčastejšie používaný tuk pri varení, pečení aj vyprážaní a žiadny iný tuk mu v potravinárskom priemysle v týchto krajinách nedokáže konkurovať. 

Najväčšími producentmi palmového oleja sú Malajzia a Indonézia (pôvodne africká palma sem bola dovezená portugalskými kolonistami). Tieto dve krajiny dokopy vyprodukujú až 86% celkového množstva palmového oleja. Pre tieto oblasti je výroba palmového oleja dôležitou ekonomickou zložkou – stala sa dôležitým zdrojom príjmov a hlavnou časťou ekonomiky. Poskytuje živobytie miestnym komunitám, pomáha ľuďom vymaniť sa z chudoby, podporuje budovanie infraštruktúry. No je zároveň aj obrovským ekologickým problémom, pretože palmy olejné vysádzajú tamojší pracovníci na vyhorenej pôde dažďových pralesov.

Zdroj vitamínov alebo zdravotná hrozba?

V poslednej dobe je veľmi často diskutovaným problémom palmového oleja jeho nutričné zloženie. „Palmový olej je považovaný za najbohatší zdroj vitamínov A a E. Vzhľadom k jeho vysokému obsahu nasýtených mastných kyselín je vhodnou náhradou stužených tukov. Pri ich výrobe dochádza k vzniku zdraviu škodlivých trans-mastných nenasýtených kyselín,“ hovorí prof. MUDr. Libor Vítek, PhD, MBA z Prahy. Zároveň dodáva, že za výhodu palmového oleja možno tiež považovať fakt, že rovnako ako ostatné rastlinné tuky neobsahuje žiadny cholesterol. Súčasná klinická medicína však nemá dostatočné poznatky o škodlivosti palmového oleja a dôkazy skôr nepriame. Existujú však vedecké štúdie, ktoré poukazujú na nebezpečenstvo palmového oleja. Je veľmi dôležité vedieť, ktoré rastlinné oleje sú najzdravšie a strážiť si ich celkový príjem.

Fakt, že vďaka vysokému obsahu nasýtených mastných kyselín možno palmovým olejom nahrádzať stužené tuky, je však vo svojom dôsledku potenciálna zdravotná hrozba. Vysoký obsah nasýtených tukov v našej strave je dlhodobo dávaný do súvislosti s vysokým výskytom nadváhy, obezity, metabolického syndrómu a všeobecne ochorení srdca a ciev, ale aj niektorých nádorových ochorení. 

Emco sa venuje problematike palmového oleja

Trend zdravého životného štýlu zvyšuje dopyt po tých najkvalitnejších produktoch. Spoločnosť Emco sleduje najnovšie poznatky ohľadom vplyvu používaných surovín na ľudský organizmus, stará sa o životné prostredie, v ktorom existujeme, a preto sa už piaty rok venuje problematike palmového oleja. Spoločnosť by svojím zodpovedným prístupom rada inšpirovala nielen jednotlivcov, ale aj celú spoločnosť. Celé portfólio produktov spoločnosti postupne prechádza na zloženia bez palmového oleja. Vylepšené receptúry ponúkajú chutné a zdravé produkty v rade Emco Mysli, Emco ovsené kaše, Emco tyčinky, Emco Ovsené vločky, Emco Biskiti a ďalšie produkty z portfólia. Inšpirujte sa a stavte na produkty Emco bez palmového oleja.