Čistým vzduchom proti vírusom a baktériám

16.01.2020 15:31

Chrípková sezóna opäť úraduje. Okrem nej na nás zo všetkých strán útočia aj nachladnutie či množstvo iných ochorení, za ktoré môže premenlivé počasie, ktoré napomáha šíreniu baktérií a vírusov.

Aktuálne  časté a prudké výkyvy počasia nemajú vplyv len na množstvo vírusov v ovzduší, ale stále viac vplývajú aj na výskyt bakteriálnych nákaz. Ide napríklad o syncyciálne vírusy, chlamýdie, mykoplazmy, ale aj pneumokoky, ktoré sú najčastejšou príčinou závažných infekcií u dospelých i detí.

Začalo chrípkové obdobie. Kto sa musí mať na pozore?

Vírusové ochorenie chrípky je vo všeobecnosti považované za ľahké ochorenie, ktoré trvá asi týždeň. Skutočnosť je však niekedy úplne iná. Nevyležaná chrípka či komplikácie, ktoré so sebou môže priniesť, aj v súčasnosti zabijú takmer milión ľudí ročne. Vírus chrípky vstupuje do organizmu obyčajne dýchacími cestami, kde sa následne množí nielen v bunkách horných a dolných dýchacích ciest, ale aj v ďalších orgánoch. Aj preto je jedným zo sprievodných javov ochorenia celková bolesť a slabosť tela. K najviac nebezpečným patrí infekcia buniek srdcového svalu, kedy môže infekcia preniknúť až do mozgu, čo je nebezpečné najmä pre tehotné ženy, kedy môže infekcia spôsobiť aj vážne poškodenia vyvíjajúceho sa plodu. Obzvlášť veľké riziko predstavuje vírus chrípky aj pre ľudí s poruchami imunitného systému, kardiovaskulárnymi a nádorovými ochoreniami. 

Na chrípku zaberá len dôkladná liečba

Každoročne sa chrípkou nakazí 5 až 15 percent populácie a neliečené ochorenie má potenciál spôsobiť ťažké zdravotné komplikácie. Preto je nevyhnuté symptómy nepodceňovať a radšej chrípku poriadne vyležať. Jednou z najčastejších komplikácií chrípky je totiž aj bakteriálny zápal pľúc, ktorý je častým javom u detí a starších pacientov. K ohrozeniu však prichádza aj u mladých ľudí v produktívnom veku a tehotných žien.


Kolektívna imunita? Na prenos chrípky stačí dych, kašlať nemusíte

Riziko nakazenia je vysoké, najmä na pracovisku. Na prenos chrípky, ktorá sa prenáša vzduchom, totiž stačí len dych. Najnovšie výskumy dokázali, že nákazlivosť chrípky je vysoká už pri bežnom dýchaní; kýchanie a kašeľ nie sú potrebné na to, aby sa vírusy dostali do vzduchu. 

Čistý vzduch bez vírusov a baktérií? S pomocou čističky vzduchu sa to dá

Celosvetovým trendom sú čističky vzduchu, ktoré vo firmách aj v domácnostiach pomocou účinného filtra zadržia baktérie nachádzajúce sa vo vzduchu a efektívne zabraňujú ich ďalšiemu rozptyľovaniu a množeniu. Čistička vzduchu je taktiež výkonným pomocníkom v chrípkovom období, kedy dokáže na pracovisku pohltiť vírusy šíriace sa medzi zamestnancami.

 

Pre kvalitný vzduch v miestnosti

Pomocníkom, ktorý sa najmä v ázijských krajinách teší veľkej obľube no jeho prínos oceňujú už aj v Európe je čistička vzduchu, ktorá pomocou svojich filtrov vyčistí vzduch v priebehu niekoľkých minút. Na trhu je niekoľko druhov čističiek, ktoré svojou veľkosťou a možnosťou výmeny filtrov spĺňajú požiadavky pre alergikov aj kancelárske priestory. S čističkou vzduchu AFG 100 od Kärcher patrí zlý vzduch plný choroboplodných zárodkov v uzavretých priestoroch minulosti. O to sa postará integrovaný plazmový generátor, ktorý odstráni a zničí každý druh zárodkov zo vzduchu. Väčšie a jemnejšie čiastočky, ako vlasy, prach alebo plyny spoľahlivo eliminuje prídavný a viacstupňový systém skladajúci sa z predfiltra, HEPA filtra a filtra s aktívnym uhlím. Kvalitu vzduchu stráži senzor, takže počas automatickej prevádzky ostáva vždy konštantná. 5-stupňový ventilátor zásobí v prípade potreby až 60 m² veľké miestnosti v najkratšom čase čistým vzduchom.