Becherovka prichádza v novom šate

26.09.2018 16:09

Čo symbolizuje tajomný kryptogram na jej vynovenej fľaši?

Becherovka spája generácie. Už dávno neplatí, že ide len o digestív obľúbený najmä u starších ľudí. Čoraz viac si razí cestu aj k mladšej generácii, ktorá ju užíva najmä ako súčasť letných drinkov. A práve tým neskôr narodeným sa chce Becherovka priblížiť ešte väčšmi, čo teraz odráža aj jej vynovený dizajn obsahujúci záhadný kryptogram rodiny zakladateľov tohto legendárneho nápoja.

Značka Becherovka sa omladzuje a naberá nový dych! Aby sa k mladým ľuďom dostala ešte bližšie a predstavila im jej fantastický príbeh, okrem iných noviniek prichádza aj v novej fľaši s novou etiketou. V súvislosti s jej bohatou históriou tiež odráža energiu mladej generácie, generácie, pre ktorú je Becherovka nie len dobrým digestívom, ale predovšetkým súčasť ich obľúbených drinkov, a teda jednou z hlavných ingrediencií perfektných večerov s priateľmi.

Tvár Becherovky mladne, ale jej srdce ostáva nezmenené

Hoci svet Becherovku pozná už viac ako 200 rokov, jej receptúra sa od tých čias vôbec nezmenila. Stále je vyrábaná z tajomného mixu dvadsiatich bylín, ktorý namiešal v roku 1807 Josef Becher. Neobsahuje žiadne farbivá či konzervanty, len bylinky, vysokokvalitnú vodu Carlsbad, cukor a alkohol. Horko-sladký likér ostáva rovnaký – presne taký, ako ho milujú ľudia vo viac než 40 krajinách sveta!

Už od roku 1866 sa predáva vo svojej charakteristickej plochej fľaši, vďaka ktorej sa Jan Becher usiloval odlíšiť od konkurencie a skomplikovať tak úlohu všetkým, ktorý by tento likér chceli napodobniť. Pri príležitosti stavby nového závodu poprosil svojho švagra, Karla Laubeho, aby navrhol nový dizajn fľaše. Od tohto momentu v roku 1907 fľaše začali používať typické zelené sklo.

Nadčasová Becherovka v novom dizajne

Vnímanie Becherovky sa postupne mení. Aj mladšie generácie objavujú fakt, že ide o nadčasový spirit. Becherovku obľubujú uznávaní mixológovia, a práve preto má svoje stále miesto v prestížnych baroch v mnohých krajinách.

Cestou k omladeniu, ktorá môže k Becherovke priviesť aj mladú generáciu je redizajn fľaše navrhnutý tak, aby ulahodil všetkým: zachováva tradície, na ktorých Becherovka vznikla, ale posúva ich ešte ďalej, plné života, k tým mladším. Za novou etiketou  stoja dizajnéri renomovaného londýnskeho štúdia Coley Porter Bell, ktorých práce pravidelne víťazia v medzinárodných dizajnérskych súťažiach. V tomto dizajne kladú výrazný dôraz na rodinný symbol Becherovcov s iniciálkami JB, o ktorého presnom význame sa dodnes špekuluje a je predmetom mnohých legiend. 

Kryptogram zahalený rúškom tajomstva

Čo v sebe teda ukrýva záhadný symbol, ktorý teraz nájdu fanúšikovia na fľašiach Becherovky? Cesta k jeho rozlúšteniu nie je jednoduchá a v mnohých prípadoch sa môžeme len domnievať. Časy alchymistických značiek a symbolov sú nám dnes totiž natoľko vzdialené a ich rozlúštenie je navyše dopriate len vyvoleným. Navyše, výroba tohto likéru spadá do prvých počiatkov dnešných chemických postupov a základných chemických rovníc so znalosťami prvkov, kde sa popri novorozvíjajúcej sa chémii ešte dlho udržujú aj alchymistické zvyky…

Pokúsme sa však identifikovať jednotlivé časti kryptogramu...

Keď sledujeme líniu tohto kryptogramu, vidíme, že vychádza z jediného bodu, aby sa po krátkom vzostupe nahor rozdelila a pokračovala v ladných krivkách v podobe alfy a omegy a následne sa znovu spojila do jedinej vzrastajúcej línie, ktorá je prekrížená kolmicou a následne ukončená výraznou číslicou 4.

               

•             Rovná zvislá čiara predstavuje jeden zo základných prvkov západnej ikonografie. Vyjadruje istotu Ja, autoritu, moc. Tiež býva využívaná ako symbol princípu jang – aktívnej, silnej, teplej extrovertnej a mužskej stránky vesmíru.

•             Čiara, ktorá hore kolmo pretína zvislú líniu má byť podľa stredovekých almanachov náznakom k výpočtu mesačných fáz.

•             Štvorka dominujúca celému piktogramu naznačuje pevnosť, usporiadanosť, moc, intelekt, spravodlivosť a všemohúcnosť. V určitej podobe predstavuje i znak kvintesencie – výťažku, podstaty.

•             Niekedy pod kryptogramom býva uvedený i letopočet a dva prekrížené dubové listy. Nedá sa však spoľahlivo povedať, či je to preto, že Becherovka dozrieva v sudoch z dubového dreva, ktorý sa podieľa na jej chuti, alebo kvôli farbe likéru.

•             Písmená J a B, doplňujúce kryptogram, sú monogramom vynálezcu tohto likéru, Josefa Bechera. Nie je to pravdepodobne monogram Johanna Bechera, ktorého meno sa objavuje až na etiketách Becherovky, a nie na Carlsbader Becher Bitter.

•             Vykresľovaním zlatou farbou na kráľovskom purpure získava jedinečnosť Becherovky ešte väčšiu vážnosť.

 

Dohromady teda môžeme jednotlivé symboly interpretovať asi takto: Z jediného bodu – z útrob zeme tryskajúce pramene v sebe vynášajú rozpustené minerály, ktoré sa následne podieľajú na výluhu asi viac ako dvadsiatich koreňov a bylín. Z toho istého bodu – z hlbín zeme – čerpajú byliny svojimi koreňmi zložité prírodné chemické látky skrývajúce v sebe ozdravnú moc.

Sú akousi božskou silou, ktorú nám poskytuje príroda, aby posilnená ľudským dôvtipom stvorila produkt, ktorý by za určitých podmienok, ako napríklad dodržanie vhodného času zberu bylín, vytvorila čosi dokonalé, jedinečné a všemocné – Becherovku. Niet sa prečo diviť, že sa stala obľúbeným nápojom starších aj mladších generácií!