Ako na efektívne sušenie bielizne v byte bez balkóna?

02.06.2020 19:42

V byte bez záhrady, balkóna, vonkajších sušiakov či bez sušičky môže dať sušenie oblečenia a bielizne zabrať. O to viac, keď v byte nie je priestor nazvyš. Poradíme vám preto, na čo sa zamerať pri výbere sušiaka, kam ho umiestniť, aby bielizeň v byte čo najrýchlejšie schla a čo robiť, aby ste zbytočne nezvyšovali vlhkosť vo svojom obydlí.

 

Pri výbere sušiaka myslite na priestor a objem bielizne

Výber sušiaka treba v prvom rade prispôsobiť veľkosti bytu a množstvu bielizne, ktoré obvykle máte. Ak bojujete v byte o každý centimeter, zvážte flexibilné stojace sušiaky, ktoré majú obyčajne niekoľko sušiacich „poschodí“. Vďaka tomu nie sú široké a nezaberajú veľa miesta. Sušiak Mixer 4 od Viledy poskytuje 40 metrov sušiacej plochy – a pritom sa zmestí aj do sprchovacieho kúta, ktorý však musí byť dobre odvetraný.

Ďalej sa zamerajte na materiál, z ktorého je sušiak vyrobený. Ideálnou voľbou je oceľ, ktorá toho znesie rozhodne viac než plast a oceľový sušiak bude aj stabilnejší. Ak mávate veľa textilu na sušenie, prípadne potrebujete vysušiť veľké kusy bielizne ako napríklad obliečky na veľké paplóny, za zváženie stojí rozťahovací sušiak. Perfektným pomocníkom je v tomto ohľade rozťahovací sušiak Infinity od Viledy s maximálnou sušiacou plochou 27 metrov so samostatným držiakom na ponožky.

Kde sušiak v byte umiestniť

Hoci je kúpeľňa najvlhším miestom v byte, mnohí ľudia sušia bielizeň práve tu. Ak navyše kúpeľňa nemá okno a nedá sa v nej dobre vetrať, sušením ešte viac zvyšujete vlhkosť v miestnosti, čo zvyšuje riziko vzniku plesní. Ak nemáte na výber, kúpte si aspoň vetrák alebo pohlcovač vlhkosti. Ideálne je však sušiť v miestnosti, ktorá je dobre vetrateľná a nie príliš frekventovaná. V panelovom byte sa také miesto nehľadá ľahko, preto je logické, že sušiak umiestnite tam, kde sa vojde. Majte pritom ale na pamäti zopár zásad.

Snažte sa nedávať sušiak k stene, kde okolo neho nebude môcť prúdiť vzduch a bielizeň bude schnúť o to dlhšie. Nedávajte ho blízko ani k vykurovacím jednotkám, pretože takto akurát zabránite zohrievaniu miestnosti a orosíte okná. Z rovnakého dôvodu neklaďte bielizeň ani priamo na kúrenie. A v neposlednom rade sa zamyslite, či nie je možné sušiť šatstvo v spoločných priestoroch, ako sú v panelových domoch sušiarne či kočikárne.

 

Efektívne odstreďovanie čas sušenia výrazne skráti


Efektivita a rýchlosť sušenia závisia v neposlednom rade aj od toho, v akom stave oblečenie z práčky vyberiete. Ak teda práve neperiete extra jemnú bielizeň, nastavte záverečné žmýkanie na čo najvyššie otáčky. Mnohé práčky pritom disponujú aj samostatným programom žmýkania, respektíve odstreďovania, ktorý trvá obyčajne do 20 minút. Keď tento program po ukončení prania pridáte, oblečenie tak vyžmýkate akoby dvakrát a výrazne skrátite dobu schnutia. Takisto pomôže, keď sa textil na sušiaku nebude prekrývať a každý kúsok dostane toľko miesta koľko potrebuje. Takto sa vyhnete aj zatuchnutiu oblečenia. Perte preto vždy toľko bielizne, koľko sa na sušiak reálne vojde.

Rada na záver: Vetrajte, vetrajte a vetrajte! Pravidelne a v každom ročnom období, nielen nárazovo.