Ako cvičiť, keď máte 40+ a 50+?

30.11.2018 18:44

S vekom prichádzajú určité limity a treba si dobre rozmyslieť, čomu sa budete venovať. Aké športové aktivity sú vhodné pre ženy po štyridsiatke a po päťdesiatke? Čítajte a inšpirujte sa!

40+ Uberte plyn

Dochádza k „upokojeniu“ a k čiastočnému spomaleniu metabolizmu – preto ho pravidelne popožeňte poriadnou dávkou fyzickej aktivity! Ak nebudete pravidelne cvičiť, svaly začnú ochabovať. V tomto veku už dobre viete, ako vaše telo funguje a čo potrebuje. Do ničoho sa nenúťte, nekupujte si za každú cenu polročnú permanentku do fitka, keď vám pohľad na vypracované dvadsiatničky nerobí dobre. Využite všetky príležitosti na prirodzený a bežný pohyb: bicyklovanie, turistika, tanec, beh v pomalom tempe. Cvičenie už nie je iba o estetike, o slovo sa môžu hlásiť prvé zdravotné problémy, napr. bolesti chrbta. Dobre vám spraví plávanie. Ak nemáte v obľube dynamické tréningy s hlučnou hudbou a prevahou kardia, mohlo by vás zaujať cvičenie BodyArt. Vo veľkej miere využíva prvky a kreativitu iných cvičebných programov, ale kladie dôraz predovšetkým na dosiahnutie harmónie tela, duše i mysle a na hlboké dýchanie. Pôvodne bolo vyvinuté ako terapeutická metóda, ktorá sa zameriava na centrum tela, teda oblasť panvy, brucha a chrbtice. K jej výhodám patrí odstránenie svalovej dysbalancie, zlého držania tela a získanie lepšieho povedomia o vlastnom tele. Ide síce o pomalší druh cvičenia, ktoré navodzuje relaxáciu a pomáha pri odbúravaní stresu, ale odmenou za pravidelné cvičenie vám bude štíhle telo a čistá myseľ. BodyArt v sebe spája prvky tanca, Tai Chi, pilatesu a jogy.

50+ Ideme chodiť!

Päťdesiatka je pre niekoho nová štyridsiatka. Na druhej strane – čo ste neposilnili doteraz, to (možno) bolí a nefunguje. Ozývajú sa bolesti kĺbov, treba zapracovať najmä na posilnení stabilizačného systému a svaloch panvového dna. Naplno sa prejaví, ako ste sa o seba starali doteraz. Ale potešíme vás – mierna nadváha je v tomto veku vhodnejšia ako podváha! V období prechodu je vhodné sa zamerať na silový tréning (najlepšie pod dohľadom skúseného trénera), v kombinácii s pomalšími druhmi cvičení ako jóga či pilates. Nie je vo vašom okolí skupinka, pestujúca nordic walking? Funguje ich veľa aj v malých mestách. So špeciálnymi palicami či bez nich – nachodiť by ste mali denne v priemere aspoň 8 tisíc krokov. Ďalšou zaujímavou možnosťou je FootWork. Práca chodidiel a stav klenby nohy je pre pohybový aparát mimoriadne dôležitý. Starostlivosť o ne často zanedbávame a pritom takmer polovica ľudí máva také silné bolesti nôh, že ich obmedzujú v bežných činnostiach. Vek po 50-tke je ideálny, aby ste sa konečne zamerali na svoje chodidlá - celý život robia neskutočnú prácu. Cvičenie FootWork kladie veľký dôraz na ich precvičovanie a používajú sa pri tom rôzne pomôcky ako sú valčeky, loptičky, guľôčky a iné. Nebude ľahké nájsť fitko, kde pravidelne robia skupinové hodiny FootWork-u, ale skúste sa poobzerať po špeciálnych kurzoch a workshopoch o tomto úžasnom cvičení. Síce si pri ňom nespotíte, ale odídete ľahkým krokom!

TIP na záver:

Dámy (ale aj páni) po štyridsiatke by mali takmer „povinne“ dopĺňať do tela antioxidant menom karnozín. Ide o skutočnú prírodnú „bombu“ v boji s predčasným starnutím. Najmä u skupiny ľudí po 40-tke sa mu predpovedá významná budúcnosť vďaka širokému spektru blahodarných vplyvov na organizmus. Má veľký význam v prevencii mnohých chorôb naviazaných na vyšší vek a práve po dosiahnutí veku 40 rokov jeho hladina v tele výrazne klesá. Výživový doplnok s obsahom karnozínu a ďalších prospešných látok je Karnozín EXTRA s originálnou receptúrou a prírodným zložením. Napomáha k zvýšeniu výkonu a vytrvalosti svalov, regenerácii organizmu a pomáha k udržaniu celkovej fyzickej i duševnej vitality. Zoženiete ho na www.carnomed.sk

 

Ako cvičiť, keď máte 20+ a 30+?