Začarovaný kruh oslabenej imunity!

09.09.2016 18:30

Ľudské telo denne zápasí s mnohými nepriaznivými vonkajšími faktormi, ktoré napádajú organizmus a môžu spôsobiť rôzne ochorenia.  Už počas tehotenstva sa začínajú vytvárať protilátky  avšak ich množstvo je veľmi malé a tak neposkytujú novorodencovi dostatočnú ochranu. Po pôrode je novorodenec chránený tzv. materskými protilátkami, ktoré sa do tela malého človiečika dostali počas posledných týždňov matkinho tehotenstva cez placentu.  V priebehu prvých rokov života sa imunitný systém postupne vyvíja, vytvára si protilátky a buduje si imunitné reakcie. Imunita je nesmierne dôležitá pre správne fungovanie celého organizmu a pre jej dobrú „kondíciu“ musíme niečo urobiť a je veľkou chybou vnímať ju ako samozrejmosť. V čom spočíva sila imunity, ako funguje vrodená a získaná imunita a ako jej môžete pomôcť?

 

Zázrak menom vrodená a získaná imunita

Náš imunitný systém môžeme prirovnať k bojisku mikrosveta, kde imunitné bunky ako verní a odvážni vojaci hrdinsky odolávajú sústavnej invázii cudzích organizmov ako sú baktérie, vírusy, parazity, mikroorganizmy, huby a plesne. Schopnosť tejto armády brániť sa, do veľkej miery ovplyvňuje náš životný štýl. Ak je  imunita oslabená sme náchylnejší na infekcie akými sú prechladnutie, chrípka a iné vírusové či bakteriálne ochorenia. Ďalej poruchy imunity môžu spôsobiť vznik alergických ochorení, ktoré v súčasnosti postihujú 30 – 35% populácie, autoimunitné alebo dokonca aj onkologické ochorenia. Je to spôsobené práve tým, že imunita je schopná rozpoznať a nakladať s látkami alebo mikroorganizmami, ktoré vyhodnotí ako cudzie a škodlivé pre telo. To isté platí pre bunky tela či už poškodené, alebo patologicky sa deliace, ktoré môžu spôsobiť vznik nádorového ochorenia. Správne fungujúca imunita ich rozpozná a „zneškodní“.  Naša imunita sa delí na prirodzenú a získanú. Prirodzená imunita je nám daná geneticky a je to tzv. „prvá línia obrany“ a reaguje vždy rovnako. Hovoríme o nej, že sa nedokáže učiť. Má svoje výhody, pretože reaguje okamžite a rýchlo. Základnými bariérami s vrodenou obrannou schopnosťou sú koža a sliznice. Tie sú prvou obrannou líniou a pri ich poškodení patogény ľahko preniknú do organizmu. Jedným z mechanizmov prirodzenej imunity je aj fagocytóza a jej podstatou je pohlcovanie cudzorodých častíc, ktoré do tela nepatria.  Druhá, nemenej dôležitá zložka imunity je imunita získaná alebo adaptívna. Formuje sa v priebehu života na základe kontaktu s cudzorodými látkami, ktoré nezlikvidovala prvá (prirodzená) obranná línia. Po prvom stretnutí s novým vírusom alebo mikróbom špecializované bunky - B-lymfocyty sprostredkujú tvorbu protilátok a spúšťajú celý rad mechanizmov, ktorých výsledkom je ich likvidácia. B-lymfocyty majú  „pamäť“ a pri ďalšom kontakte s nepriateľom sú schopné reagovať rýchlejšie. Svoju úlohu zohrávajú aj pomocné bunky - T – lymfocyty, ktoré zazn

amenajú mikroorganizmy a zabíjačské NK – bunky, ktoré malých votrelcov zničia. NK – bunky sú významné najmä v obrane proti vírusom a nádorom.

 

Imunitný systém v tráviacom trakte

Imunitný systém zahŕňa viaceré orgány a bunkové sústavy – k primárnym orgánom imunitného systému patria pečeň, kostná dreň a týmus, k sekundárnym slezina, príp. lymfatické uzliny a lymfatické tkanivo v žalúdočno-črevnom trakte, v pľúcach a v močovo-genitálnom systéme.


Pomocným imunitným systémom je aj koža, ktorá vytvára mechanickú bariéru pred škodlivými látkami, ale tiež žalúdočné enzýmy, ktoré pôsobia ako prirodzená chemická obranná bariéra. „Dôležitou súčasťou imunitného systému je mikroflóra v tráviacom trakte, 80 – 90 % našej imunity je práve v čreve. Od toho čo máme v čreve závisí aj fungovanie našej celkovej imunity. Mikroflóra v čreve je bohužiaľ vďaka nezdravému spôsobu stravovania, užívaním antibiotík, aditív v potravinách často zmenená a neplní svoju funkciu,“ hovorí imunológ MUDr. Radovan Košturiak.

 

Počasie a imunita

Zmeny počasia mávajú väčší dopad na naše zdravie, než si pripúšťame. Imunitný systém dostáva najviac zabrať najmä na jeseň a v zime. Práve kvôli vlhkému počasiu a nízkym teplotám sú na organizmus kladené zvýšené požiadavky a stúpa počet nachladnutí a chorôb. „V našej ambulancii sa na nás obracajú najmä rodičia, ktorých deti sú choré 1-2 – krát do mesiaca, najmä v jesennom a zimnom období,“  hovorí imunológ, MUDr. Košturiak. Žijeme vo svete závažných klimatických zmien, ktoré budú výrazne ovplyvňovať zdravotný stav populácie v Európe. Dospelý človek prechladne priemerne 3 x do roka. Najčastejšie k tomu dochádza počas zmien ročných období, teda na jeseň a na jar. Zmena počasia, či už z chladného na teplé alebo opačne, je ideálnym časom na rozšírenie viróz. Preto je vhodné v takýchto obdobiach podporovať imunitný systém správnou životosprávou, pohybom, stravovaním, otužovaním a tiež  výživovými doplnkami, ktoré pomôžu zvýšené nároky kladené na imunitu počas tohto ročného obdobia prekonať.

 

Príznaky oslabenej imunity

Poruchy imunitného systému sú rôznorodé. Znížená imunita sa nemusí prejaviť len opakovanými infekciami, no môže sa vyskytnúť aj únava, pocit zimy a zimomrivosť, zvýšená teplota, potenie, nechutenstvo alebo znížená chuť k jedlu. Medzi časté príznaky patria opakujúce sa infekčné ochorenia a ich komplikácie, či už v dýchacích orgánoch (najmä horné dýchacie cesty), alebo v močovom či tráviacom trakte. Oslabená imunita sa prejavuje aj opakovanými herpesmi (opary), aftami v ústnej dutine, rôznymi kožnými ochoreniami (vírusové bradavice, bakteriálne a kvasinkové choroby kože či slizníc – mykózy). Známym fenoménov posledných rokov je aj chronický únavový syndróm, ktorý pravdepodobne súvisí aj s komplexnou poruchou imunity.

 

Ako posilniť imunitu?

Ako sme už v predchádzajúcich riadkoch napísali, s príchodom chladných a sychravých dní nás ohrozuje nachladnutie, chrípka a rôzne infekčné ochorenia, ktoré nám vedia poriadne znepríjemniť život. Preto je veľmi dôležité, aby sme  sa  dobre  pripravili na prichádzajúce  ročné obdobie. Okrem zdravého životného štýlu, dostatku pohybu, otužovania a vyváženej stravy je na Slovensku dostupný aj inovatívny výživový doplnok, ktorý prispieva k správnej funkcii imunitného systému. Počas jesene a zimy Vašu imunitu podporí, v období alergickej sezóny vie tlmiť príznaky alergickej nádchy.  Výživový doplnok RINIMUN 500® a RINIMUN® Sirup obsahuje účinnú látku EpiCor® a niektoré ďalšie látky podporujúce  imunitné funkcie. Tento prírodný imunomodulátor je patentovaná zmes makronutrientov s obsahom proteínov, vláknin, betaglukánov, mastných kyselín, aminokyselín, antioxidantov a mikronutrientov - vitamínov (hlavne skupiny B) a minerálov. „Účinná látka EpiCor® pôsobí pozitívne na imunitný systém, pôsobí imunomodulačne, reguluje slizničný typ imunity a stimuluje (moduluje) vrodenú imunitu. Laboratórne merateľné účinky sa dokázali do dvoch hodín, ale na klinický efekt si pacient chvíľu počká.  Efekt na posilnenie imunity možno očakávať v rozmedzí od 2-4 týždňov. EpiCor® je preto vhodné začať užívať na jeseň a pokračovať celou zimou ako prevenciu,“ hodnotí účinky MUDr. Košturiak.  Viac na www.rinimun.sk