Top 10 tipov ako posilniť imunitu!

19.11.2016 11:12

Počas chladných jesenných a zimných mesiacov si musíme dávať pozor na svoje zdravie, pretože pravdepodobnosť ochorenia je vyššia ako v iné ročné obdobia. Viete ako sa ako sa cez zimné mesiace postarať o svoje telo tak,  aby malo dostatočnú imunitu, a Vy ste prežili v zdraví a bez chorôb? Tu je desať tipov, vďaka ktorým budete fit!

1.       Doprajte si antioxidanty

Doteraz vedci objavili viac ako 4000 antioxidantov. Strava bohatá na antioxidanty môže výrazne podporiť imunitný systém.  Počas mnohých procesov v organizme vznikajú voľné radikály, teda molekuly, ktoré môžu poškodiť bunky a spôsobiť vznik závažných ochorení. Práve antioxidanty dokážu tieto voľné radikály zneutralizovať a zabrániť tak poškodeniu organizmu. Zeleninu by ste mali jesť každý deň počas celého roka a v zime ešte vo vyššej miere. Svoju stravu by ste mali obohatiť najmä o jasne sfarbenú zeleninu a ovocie ako napr.: cviklu,  tekvicu, paradajky, papriku, mrkvu, kaleráb, špenát, pomaranče, kiwi, jablká. Netreba zabúdať ani na cesnak, ktorý má antivírusové a antibakteriálne vlastnosti. Imunitu môžu podporiť aj niektoré druhy húb ako hliva ustricová, shitake, maitake, reishi. Ak cítite, že na vás lezie viróza, nič nepokazíte výborným domácim kuracím vývarom.

2.       Nezabudnite na pravidelné stravovanie

Netreba zabúdať na pravidelný príjem stravy. Jedzte najmä cez deň, zhruba každé tri hodiny. Netreba sa prejedať. Radšej jedzte menej, no o to kvalitnejšie. Na raňajky si doprajte pomalé sacharidy s kvalitnými bielkovinami (napr. ovsené vločky + maslo, orechy, semiačka), desiatovať môžete pečivo s tukmi, syrom a veľkým množstvo zeleniny. Na obed si doprajte len bielkoviny a zeleninu (napr. mäso a veľký šalát). Večera môže byť podobná obedu (zelenina + bielkoviny).

3.       Obmedzte cukor

Ak sa neviete ovládnuť a pravidelne po večeroch maškrtíte potraviny s vysokým obsahom tukov a cukrov, nerobíte dobre. Cukor by vôbec nemal byť súčasťou vašej každodennej stravy. Mali by ste ho konzumovať v obmedzenej forme. Cukor v konečnom dôsledku pripravuje človeka o prirodzenú energiu. Potreba konzumovať sladké je len otázkou zvyku. Sladkosti nahraďte sušeným alebo čerstvým ovocím alebo používajte med ako doplnok do jedál.

4.       Pohyb je základ

Podporiť imunitu znamená predovšetkým podporiť zdravý životný štýl. Súčasťou dňa by mala byť aj pravidelná pohybová aktivita (aspoň 30 minút za deň) na čerstvom vzduchu. Ak pravidelný šport nie je vaša šálka kávy, vyskúšajte pravidelné prechádzky. Hýbať by sa mali najmä ľudia so sedavým zamestnaním. Mnoho rekreačných športovcov sa cíti veľmi dobre, po aktivite sú plní endorfínov, radosti zo života, bývajú otužilí a odolnejší voči bežným virózam.

5.       Otužovanie

Ak naučíte svoje telo na náhle zmeny teploty bez toho, že by ste ohrozili svoje zdravie, podporíte tým pohotovosť krvných ciev, ktoré potom dokážu pružnejšie reagovať. Striedavá sprcha, alebo pravidelné saunovanie pripravia vaše telo na teplotné rozdiely tak, že budete odolnejší aj voči prechodom teploty, ale aj voči chorobám a prechladnutiam. Nezačnite hneď s dlhými ľadovými sprchami. Telo musíte zaťažovať postupne. Začnite najprv vlažnou vodou a postupujte od spodnej časti tela, sprchujte sa ňou 2 až 3 minúty. Postupne uberajte teplú vodu a pridávajte vodu studenú.

6.       Kvalitný spánok

Spánok je veľmi dôležitý pri celkovom fungovaní vášho organizmu a všetkých procesov v tele. Určite sa vám ale už v živote stalo, že sa ráno zobudíte po spánku a predsa ste unavený, akoby ste prebdeli alebo „prežúrovali“ celú noc. Aby ste mohli v noci prežiť nerušený spánok vyskúšajte sa pred spaním vyhnúť konzumácií sladkostí, vrátane ovocia, spite v úplnej tme miestnosti bez svetla, svetlo nezapínajte ani v prípade, že potrebujete ísť v noci na toaletu, nepozerajte pred spaním TV, udržujte v spálni nižšiu teplotu ako v ďalších miestnostiach bytu a choďte spať tak skoro ako sa len dá. Najviac regeneračných procesov sa v organizme realizuje od 23:00 do 1:00.

7.        Snažte sa nestresovať  

V súčasnej náročnej dobe je veľmi náročné vyhýbať sa stresu. Je vedecky potvrdené, že dlhotrvajúce negatívne emócie priamo ovplyvňujú fungovanie našej imunity a následnú chorobnosť. Aj keď sa stresu nedá úplne vyhnúť, robte čokoľvek, čo vás dokáže uvoľniť a urobiť šťastným do tej miery, že zabudnete na každodenné starosti. Skúste maľovanie, vyšívanie, čítanie aj lúštenie krížoviek, alebo jógu či meditáciu.

8.       Nezabúdajte na pitný režim

Ľudský organizmus sa skladá až z 80% vody. Keď je organizmus dehydrovaný, vykazuje známky únavy, podráždenosti, bolesti hlavy, nevládnosti a nedostatku energie. V letných mesiacoch si telo prirodzene vyžaduje príjem tekutín. No ani počas zimných mesiacov nesmieme zabúdať na pravidelný príjem tekutín. Pitný režim ale neznamená pravidelný príjem sladených nápojov a kávy. Organizmu viac pomôže obyčajná čistá voda alebo čaj, ktorý vás zohreje. 

9.       Obliekajte sa

Počas chladných mesiacov netreba zabúdať ani na kvalitné teple oblečenie, ktoré vás zahreje. Krátke tričká, ktoré odhaľujú kríže či minisukne nechajte doma. Ich čas príde opäť v lete.  Radšej vytiahnite tielka a pančušky. Najpraktickejšie je oblečenie vrstviť a podľa počasia sa ich postupne zbavovať. Vždy je lepšie byť naobliekaný ako cibuľa, ako mrznúť iba v tenkej štýlovej bundičke.

10.   Podporte imunitu výživovým doplnkom

Okrem zdravého životného štýlu, dostatku pohybu, otužovania a vyváženej stravy je na Slovensku dostupný aj inovatívny výživový doplnok, ktorý prispieva k správnej funkcii imunitného systému. Počas jesene a zimy Vašu imunitu podporí, v období alergickej sezóny vie tlmiť príznaky alergickej nádchy.  Výživový doplnok RINIMUN 500® a RINIMUN® Sirup obsahuje účinnú látku EpiCor® a niektoré ďalšie látky podporujúce  imunitné funkcie. EpiCor®  bol objavený s USA a jeho účinky bol overené viacerými klinickými štúdiami s veľmi dobrými výsledkami. „Účinná látka EpiCor® pôsobí pozitívne na imunitný systém, pôsobí imunomodulačne, reguluje slizničný typ imunity a stimuluje (moduluje) vrodenú imunitu. Efekt na posilnenie imunity možno očakávať v rozmedzí od 2-4 týždňov. EpiCor® je preto vhodné začať užívať na jeseň a pokračovať celou zimou ako prevenciu,“ hodnotí účinky MUDr. Košturiak, Ambulancia klinickej imunológie a alergológie, Nitra.