Rastlinné nápoje si získavajú na popularite

27.11.2017 19:38

Rastlinné nápoje nie sú na našom trhu žiadna novinka. Už po stáročia ich konzumujú v rôznych kultúrach, dokonca ich pili aj naše staré mamy. Za posledné roky sa stávajú opäť vyhľadávaným artiklom na našich jedálnych lístkoch. Až natoľko, že ich postupne začíname uprednostňovať pred mliekom živočíšneho pôvodu.

Konzumáciou živočíšneho mlieka sa do nášho organizmu dostáva veľa dôležitých vitamínov a bielkovín. Vysoký obsah vápnika pozitívne vplýva nielen na naše kosti, ale taktiež na nervový systém. Aj napriek všetkým týmto benefitom ľudia čoraz častejšie prechádzajú na rastlinnú stravu a akýmkoľvek živočíšnym produktom sa striktne vyhýbajú. Prečo? Dôvodov je viacero.

Z presvedčenia...

Veľkú úlohu v dnešnom stravovaní zohráva určitý životný štýl. Vegánstvo je totiž filozofia, ktorá má stále viac a viac prívržencov. Týmto smerom sa uberá aj mnoho známych osobností, hoci sú pre nich zvieracie výrobky ako mäso, mlieko, syry, med, či vajíčka absolútne tabu. Ženy a taktiež muži sa dobrovoľne vzdávajú rôznych gurmánskych pôžitkov z vlastného presvedčenia. Vegáni totiž veria, že k prežitiu nepotrebujú žiadne mäso ani iné živočíšne produkty.

Zo zdravotného hľadiska...

Hoci má mlieko živočíšneho pôvodu isté zdravotné výhody, nie každý si ho môže dopriať. U mnohých konzumácia klasického mlieka vyvoláva intoleranciu na laktózu. Hoci sa presné štatistiky nevedú, odhaduje sa, že týmto nepríjemným problémom trpí každý piaty Slovák a s pribúdajúcim vekom tento počet rastie. V tele nám totiž klesá hladina enzýmu, tzv. laktázy, ktorá zabezpečuje rozklad mliečneho cukru v tráviacom trakte. Nedostatok tohto enzýmu vyvoláva žalúdočné ťažkosti. No intolerancia na laktózu môže byť spôsobená aj gastroenterologickými problémami, dokonca zriedkavo je vrodená.

Ľudí čoraz častejšie trápia aj rôzne potravinové alergie. V tomto prípade hovoríme o alergii na mliečnu bielkovinu, ktorá zapríčiňuje nielen tráviace ťažkosti, no vyskytnúť sa môžu aj kožné problémy v podobe ekzémov a opuchov, popr. iné prejavy. Postihuje však menšiu časť populácie.

Rozdiel medzi potravinovou intoleranciou a alergiou na potraviny je v samotnom vzniku a príčinách, ktoré vyvolávajú spomínané ťažkosti. Keďže spúšťačom týchto ťažkostí je niektorá zo zložiek mlieka a spôsobené ťažkosti sú zväčša veľmi podobné, často sa tieto rôzne stavy navzájom zamieňajú a ťažšie sa v nich orientuje.

Spestrenie jedálnička...

Alternatívy mlieka v podobe rastlinných nápojov nevyhľadávajú iba vegáni či ľudia, ktorí sa vyhýbajú mliečnym výrobkom zo zdravotného hľadiska. Siahajú po nich aj bežní ľudia, ktorí si chcú spestriť svoj každodenný jedálniček.

Aké sú teda výhody rastlinných nápojov?

Neobsahujú žiadnu laktózu ani mliečne bielkoviny, ktoré pôsobia ako alergény. Nápoje rastlinného pôvodu obsahujú nenasýtené (dobré) tuky a málo nasýtených (zlých) tukov. To znamená, že pri trávení zaťažujú organizmus menej ako klasické mlieko a sú vhodné aj pre ľudí, ktorí trpia srdcovo-cievnymi ochoreniami a vysokým tlakom. Okrem toho ich konzumáciou sa do tela dostáva množstvo dôležitých vitamínov, minerálov, rastlinných proteínov, ale aj vlákniny, ktorú kravské mlieko veľmi neobsahuje. Vláknina by mala byť pevnou súčasťou našej stravy, pretože prispieva k správnej funkcii čriev. Rastlinné nápoje v sebe ukrývajú aj dostatok bielkovín, ktoré sú dôležité pre tvorbu a udržanie svalov. Vápnik a vitamín D zasa napomáha udržiavať pevné kosti. Ďalším plusom týchto nápojov je vyššia trvanlivosť, pretože na rozdiel od klasického mlieka sa nekazí tak rýchlo.


Dôležité je správne si vybrať

Na pultoch našich obchodov je široký sortiment rastlinných nápojov, ale pozorne by ste si mali medzi nimi vyberať. Uprednostnite radšej tie kvalitnejšie pred lacnejšími variantmi, hoci si za nich priplatíte. K najobľúbenejším rastlinným nápojom na našom trhu sa radí značka Alpro, ktorá vyrába niekoľko príchutí. Alpro produkty sú 100% rastlinné a neobsahujú umelé farbivá ani umelé sladidlá. Práve preto sú ideálne pre všetkých, ktorí si chcú udržať štíhlu líniu. Navyše majú nízky obsah cukru. Vyznačujú sa bohatou konzistenciou a lahodnou chuťou, ktorá pošteklí vaše chuťové poháriky.

Druhy rastlinných nápojov

Sójový nápoj

použitie: na pitie, na varenie, pečenie, na zdravé dochutenie kávy, na chudnutie, zaliatie musli

-          je zdrojom vysokokvalitných sójových bielkovín

-          obsahuje vápnik a vitamíny B2, B12 a D

             -          vitamín B12  má taktiež pozitívny vplyv na nervový systém

-          obsahuje malé množstvo cukru, a preto je vhodný pre diabetikov

-          bez obsahu laktózy a lepku

-          má prirodzene nízky obsah nasýtených tukov

Mandľový nápoj

použitie: na pitie, na prípravu smoothie, na dochutenie kávy, na varenie, pečenie, na prípravu raňajok s cereálnymu vločkami

-          je zdrojom minerálov (vápnik) a vitamínov B2, B12, D a E

-          vitamín D zohráva dôležitú úlohu pre zdravie svalov a kostí

-          vitamín E je antioxidant, ktorý napomáha chrániť bunky pred oxidačným stresom

-          má málo kalórií

-          ľahko stráviteľný, bezlaktózový, bezlepkový

Kokosový nápoj

použitie: na prípravu raňajok, omáčok, dezertov a smoothie

-          je zdrojom minerálov (vápnik) a vitamínov B12 a D

-          vitamín B12 prispieva k zníženiu miery únavy a vyčerpania

-          prirodzene bezlaktózový

-          obsahuje iba prirodzene sa vyskytujúce cukry

-          má nízky obsah kalórií

Ryžový nápoj

použitie: na pitie, na prípravu cereálnych raňajok, kokteilov, na varenie aj pečenie

-          vhodný pre ľudí, ktorí sú alergickí na sóju, orechy alebo semená

-          určený pre ľudí s bezlepkovou diétou

-          bez pridaných cukrov

-          obsahuje vitamín D, ktorý podporuje správnu funkciu imunitného systému a vitamín B12

-          neobsahuje živočíšne tuky a prispieva k udržaniu normálnej hladiny cholesterolu v krvi

Ovsený nápoj

použitie: na pitie, na varenie, pečenie, na zdravé dochutenie kávy, čaju, na prípravu raňajok s cereálnymi vločkami

-          nápoj z ovsa, ktorá je cennou obilninou

-          je bohatý na vlákninu

-          má 100% rastlinný pôvod

-          obsahuje vitamíny B2, B12, D

-          vhodný aj na postupné a dlhodobé dodanie energie organizmu

-          má schopnosť zasýtiť, používa sa ako podpora redukčnej diéty

-          je bez pridaných cukrov a má prirodzene nízky obsah nasýtených tukov

-          vhodný pre ľudí s alergiou na laktózu, aj na lepok a pre diabetikov – ovsená múka je špeciálnou technológiou zbavená lepku