NAJ tipy pre pokožku, aby jej slnko neublížilo!

25.08.2017 18:18

To, že opálená pokožka pristane každému, netreba zvlášť zdôrazňovať. Bronzové tóny v tvári pôsobia zdravo a exoticky. Vyžarujeme energiu plnú slnka, vody i zážitkov z dovoleniek. Opaľovanie však môže niekedy na pokožke narobiť aj veľa škody. Ak sa vám nepodarilo počas tejto sezóny tú svoju dokonale ochrániť, máme pre vás niekoľko tipov k účinnej náprave.

Pobyt na slnku nemusí mať na našu pokožku vždy len pozitívny vplyv. Ani po použití ochranného krému. Ten nie vždy môže zabrániť vzniku alergickej reakcie po intenzívnom slnení. Citlivejšie typy môžu prehnane reagovať pigmentovými fľakmi a vysušením. Či už sa tieto problémy vyskytnú počas dovolenky, alebo v závere letnej sezóny, nezúfajte. V nasledujúcich riadkoch sa dozviete, ako ich efektívne riešiť.

Solárna dermatitída a spálenie

Náhly pobyt na slnku a jeho intenzívne žiarenie môže na pokožke vyvolať 

alergickú reakciu. Solárna dermatitída, ako sa odborne nazýva, sa môže prejaviť už po niekoľkých minútach. Ohrozené sú hlavne paže, dekolt a stehná. A to najmä v období, kedy zahalená pokožka ešte nie je na slnko zvyknutá. Začnú sa na nej tvoriť drobné červené pľuzgieriky, ktoré nepríjemne svrbia. Nemusia sa však objaviť len na miestach priamo vystavovaných žiareniu. Aby ste sa vyhli vzniku rozškrabaných mokvajúcich rán, použite krém proti svrbeniu. Určite ho nájdete v každej lekárni. Snažte sa slnku vystavovať len obmedzene a doprajte si oddych v tieni. Našťastie, prejavy alergie zvyčajne netrvajú dlho. To sa však nedá povedať o prípade, kedy slnko pokožku spáli. Na rozdiel od alergie, dôsledky prehnaného opálenia si zvyčajne uvedomíme až večer. Prvoradé je pokožku schladiť. Ľad je priveľmi drastický a chladivý gél nie je vždy po ruke?  Výborným pomocníkom pre základné ośetrenie akútne svrbiacej pokožky je ALLERGIKA® Hydrolotio Sensitive , ktorá obsahuje 10 % glycerínu + 2 % polidokanolu. Táto emulzia oleja vo vode obsahuje 18 % lipidov a používa sa na  akútne ošetrenie pri prvých príznakoch svrbenie kože. Má príjemne chladivý efekt, rýchlo upokojuje pokožku a predchádza zápalu. 2 % polidokanolu ošetrujú akútne svrbiacu pokožku, 10 % glycerínu a vitamín E ju intenzívne hydratuje. Je ľahko roztierateľná, dobre vstrebateľná a poskytuje pokožke dlhotrvajúci príjemný účinok.

Pigmentové škvrny

Ľudový názov - starecké – nevychádza celkom zo skutočnosti. Pravdou je, že nadmerné opaľovanie ich môže vytvoriť aj na mladej pokožke. Pigment sa vtedy trvalo nahromadí na určitých miestach. Najčastejšie sú nimi tvár a plecia. Ak sa ich chcete zbaviť, stačí zájsť do kuchyne. Šťava z cibule, citróna či jablčného octu dokážu fľaky postupne vybieliť. Pri citlivejšej pokožke je dobré mierne ich zriediť s vodou. Vyhnete sa tak jej spáleniu.

Ak nechcete nič riskovať, skúste na pleť prikladať zemiakové šupky, prípadne silný odvar z vňate petržlenu. Tú po zaliatí horúcou vodou nechajte lúhovať počas celej noci. Poctivo nanášajte vatovým tampónom na postihnuté miesta aspoň 2xdenne. Po mesiaci by mali škvrny úplne vyblednúť.

Ak trpezlivosť nie je vaša silná stránka, máme riešenie aj pre vás. Rýchle výsledky sľubuje diamantová dermabrázia, chemický peeling i laser.

Invazívne zákroky nemusia byť pre všetkých, preto môžete siahnuť po špeciálnych krémoch dostupných v lekárňach.

Suchá a šupinatá pokožka

Krásne opálenie môže pokožku zároveň aj veľmi vysušiť. Obzvlášť v kombinácii s morskou alebo chlórovanou vodou. Po čase sa na nej môžu tvoriť šupinky a začne sa olupovať. Aj keď to veľmi láka, snažte sa vyvarovať jej násilnému strhávaniu a šúpaniu, aspoň na tvári. Inak si môžete spôsobiť  nepekné rany až jazvy. Kým sa pokožka celkom nezregeneruje, neaplikujte žiadny peeling. Pleť len jemne vyčistite a častejšie ošetrujte krémom. Na citlivú a suchú pokožku je vhodný  ALLERGIKA® krém na tvár Sensitive, ktorý obsahuje osvedčené účinné látky ceramid 3 , skvalén, glycerín, bisabolol a pantenol. Ceramidy a skvalén sú prirodzenou súčasťou pokožky a podporujú obnovu kožnej bariéry. Glycerín intenzívne hydratuje, zvyšuje prirodzenú ochranu pokožky a dáva jej zamatovo mäkký a príjemný pocit. Bisabolol pokožku ukľudňuje a pantenol vyživuje a hydratuje.

Ako si krásnu pleť z leta udržať čo najdlhšie?

Ak patríte medzi pár vyvolených, ktorým sa všetky problémy s pokožkou v lete vyhli, gratulujeme. Dodržujte našich 5 rád a udržte si ju zdravú a krásne opálenú čo najdlhšie.

1. Hydratovať, hydratovať, hydratovať

Jedine tak svoj bronz nestratíte a vyhnete sa šúpaniu na veľmi opálených miestach. Aby ste na to nezabudli, natrite sa telovým mliekom po opaľovaní rovno cestou zo sprchy.

2. Ochranný krém aj po dovolenkovej sezóne

Aj keď sa letné obdobie končí, ešte neodkladajte opaľovacie krémy. Hlavne pleť na tvári ocení intenzívnu ochranu až do októbra. Dovtedy je intenzita slnečného žiarenia stále vysoká.

3. Čistota – pol života

O pleti to platí niekoľkonásobne. Zaspávať by ste mali s dokonale odlíčenou a čistou pleťou. Naučte sa pleť čistiť aj ráno. Ultra jemná a nevysušujúca čistiaca emulzia ALLERGIKA® odstraňuje nečistoty, make-up, krémy a šupinky bez podráždenia pokožky vďaka svojmu výnimočnému zloženiu. Ak sa vám pokožka na tvári a tele nešúpe, aplikujte minimálne raz do týždňa peeling. To platí i o celom tele. Skúste napríklad rozomleté zrnká kávy s medom, olivovým či kokosovým olejom. Zmyselná vôňa vás určite skvele naladí a naštartuje.

4. Preferujte kvalitu, nie kvantitu

Každému vyhovuje a prospieva niečo iné. Nemusíte mať preplnené poličky v kúpeľni. Pokojne vyskúšajte viacero produktov, nájdite však tie správne pre potreby vašej pokožky. Investícia do kvalitnej kozmetiky sa vám vráti niekoľkonásobne.

5. Prevencia na prvom mieste

Zdravie je vždy na prvom mieste. Len zdravá pokožka môže byť aj krásna. Nezabúdajte si v období po lete dať skontrolovať znamienka u svojho dermatológa. Prehliadka je bezbolestná, takže nemusíte mať žiadne obavy. Navyše ju plne hradí zdravotná poisťovňa. Viac na www.allergika.sk

 

 

 

 

Fotogaléria: NAJ tipy pre pokožku, aby jej slnko neublížilo!