Leto bez zápchy - jedine s vlákninou

03.08.2022 08:55

Zápcha nás môže sprevádzať kdekoľvek – na dovolenke, na návšteve u rodinných príslušníkov alebo aj v práci. Spôsobiť ju môže zmena stravy, stres a dokonca aj silné horúčavy. Bojujte s týmto problémom pridaním vlákniny do vášho jedálnička.

Vláknina zahŕňa časti potravín, ktoré vaše telo nedokáže stráviť alebo absorbovať. Na rozdiel od iných zložiek potravy, ako sú tuky, bielkoviny alebo sacharidy – ktoré vaše telo rozkladá a absorbuje – vlákninu vaše telo nestrávi. Namiesto toho prechádza relatívne neporušená cez váš žalúdok, tenké črevo a hrubé črevo a von z vášho tela.

Vláknina sa bežne klasifikuje ako rozpustná, ktorá sa rozpúšťa vo vode, alebo nerozpustná, ktorá sa nerozpúšťa.

Rozpustná vláknina : Rozpustná vláknina sa nachádza v ovse, hrachu, fazuli, jablkách, citrusových plodoch, mrkve, jačmeni, psylliu a  guarovej gume.

Nerozpustná vláknina : Celozrnná múka, pšeničné otruby, orechy, fazuľa a zelenina, ako je karfiol, zelené fazuľky a zemiaky, sú dobrým zdrojom nerozpustnej vlákniny.

Prečo je vláknina dôležitá pre telo ?

Normalizuje pohyby čriev – Vláknina zvyšuje hmotnosť a veľkosť vašej stolice a zmäkčuje ju. Objemná stolica ľahšie prechádza, čím sa znižuje pravdepodobnosť zápchy. Ak máte riedku, vodnatú stolicu, vláknina môže pomôcť pri jej stuhnutí, pretože absorbuje vodu a dodáva jej objem.

Pomáha udržiavať zdravie čriev – Strava s vysokým obsahom vlákniny môže znížiť riziko vzniku hemoroidov. Napríklad vláknina z guarovej gumy (PHGG) funguje ako prebiotikum vďaka svojej schopnosti fermentácie.

Znižuje hladinu cholesterolu – Rozpustná vláknina nachádzajúca sa vo fazuli, ovse, ľanových semienkach, ovsených otrubách a guarovej gume môže pomôcť znížiť celkovú hladinu cholesterolu v krvi.

Pomáha kontrolovať hladinu cukru v krvi – U ľudí s cukrovkou môže vláknina – najmä rozpustná – spomaliť vstrebávanie cukru a pomôcť zlepšiť hladinu cukru v krvi. Zdravá strava, ktorá obsahuje nerozpustnú vlákninu, môže tiež znížiť riziko vzniku cukrovky 2.

Pomáha pri dosahovaní zdravej hmotnosti – Potraviny s vysokým obsahom vlákniny zvyčajne zasýtia viac ako potraviny s nízkym obsahom vlákniny, takže je pravdepodobné, že zjete menej kalórii zostanete dlhšie spokojní so svojou váhou.

Vyhrajte letné balíky vlákniny OptiFibre®

Vláknina je pravdepodobne najznámejšia pre svoju schopnosť predchádzať zápche alebo ju zmierňovať. Potraviny obsahujúce vlákninu však môžu poskytnúť aj ďalšie zdravotné výhody, ako napríklad pomôcť udržať si zdravú váhu a znížiť riziko cukrovky, srdcových chorôb a niektorých typov rakoviny. Výber chutných potravín, ktoré poskytujú vlákninu, nie je zložitý. Zistite, koľko vlákniny potrebujete, potraviny, ktoré ju obsahujú a ako ju pridať do jedál a občerstvenia. Ak má váš jedálniček napriek tomu nedostatok vlákniny, doplňte ju pomocou potraviny OptiFibre® . OptiFibre® je 100% prírodná vláknina, ktorá obsahuje semená z guarovej rastliny (PHGG). Vo forme prášku je úplne rozpustná a môže sa vmiešať do teplých aj studených nápojov, či do mäkkých jedál (napr. jogurt). Žiadna horkosť, kyslosť ani podivná pachuť vám na jazyku nezostanú. Vláknina OptiFibre® účinne pomáha riešiť problémy so zápchou. Vďaka semenám z guarovej rastliny pôsobí aj ako prebiotikum. Odporúčaná dávka je 5-25g denne. OptiFibre® je potravina na osobitné lekárske účely pre dospelých a deti od 3 rokov. Viac informácií na www.optifibre.sk

Vyhrajte letný balíček s OptiFibre® – čaká na vás plážová taška, tričko, uterák a zásoby OptiFibre na 3-4 mesiace.