Zrkadlá do duše

27.01.2015 09:54

Hovorieva sa, že oči sú zrkadlom do ľudskej duše. Oko  je jedným z najdokonalejších ľudských orgánov a svaly, ktoré hýbu okom sa proporčne považujú za najsilnejšie svaly tela. Oči o vás tiež veľa prezradia. Nemyslíme tým neveru, hovoríme o zdraví.  A vedeli ste, že plač je zdravý, že farbu očí nemusíte zdediť po rodičoch a sledovanie 3D filmov nie je pre každého? Prinášame pár zaujímavostí, o ktorých ste možno vedeli, a možno aj nie.

 

Ľudský zrak sa vyvíja až do siedmich rokov. Oko sa začína vyvíjať už vo štvrtom týždni tehotenstva a zdravé bábätko sa narodí s fungujúcim zrakom, aj keď ešte nie je úplne vyvinutý.

Farba očí sa ustáli až v troch rokoch. Väčšina detí  sa rodí s neutrálnou farbou očí. Dúhovka očí totiž takmer neobsahuje melanín, a tak majú všetky deti podobnú farbu očí. Dúhovka sa mení až postupom času, keď sú oči vystavené slnečnému žiareniu. Farba očí sa ustáli až okolo troch rokov.

Farbu očí  nemusíme mať po rodičoch. (Páni, tak už konečne prestaňte podozrievať manželku...) Hovorí sa síce, že farba očí je dedičným znakom, v podstate sa mieša z farieb oboch rodičov, ale veľký vplyv majú aj gény predkov. Takže všetci s modrými očami sú vlastne príbuzní. Mali zrejme spoločného prapredka, ktorý žil na zemi asi pred 6 tisíc rokmi.

Modrookí ľudia sú vraj náchylnejší na rakovinu kože. Súvisí to však  s tým, že modré oči mávajú väčšinou ľudia so svetlou pleťou, blond či ryšavými vlasmi. Ich koža je citlivejšia na slnko a rýchlejšie sa spália. Spúšťačom rakoviny býva teda poškodenie kože,  nie modrá farba očí.
Ženy, ktoré užívajú antikoncepciu žmurkajú častejšie. Žmurkanie zabezpečuje zvlhčovanie a ochranu rohoviek. Ak máme zníženú tvorbu slzného filmu, žmurkáme častejšie. Fyziologicky sa žmurknutie opakuje po troch až šiestich sekundách. Ak sa vám teda zdá, že na vás žmurká kolegyňa na porade či susedka vo výťahu, možno nemá bočné úmysly, len ženy vplyvom hormónov z antikoncepcie žmurkajú o tretinu častejšie ako muži.

Slzy sú zdravé a v určitom množstve pre zdravie oka aj nepostrádateľné. Zvlhčujú povrch oka, aby bol hladký a lesklý. Je to dôležité pre kvalitu videnia a pre to, aby mohlo viečko po oku zľahka kĺzať. Pokiaľ je sĺz málo, vedie to k podráždeniu oka či riziku infekcie oka. Podľa štatistík, plačú ženy 60-krát do roka, muži len 15-krát. (Asi preto majú v botníku menej párov topánok ako ženy.)

Nie všetci sú schopní vnímať 3D obraz. Prv, ako sa rozhodnete si zaobstarať 3D televízor, uistite sa, že nemáte očnú chybu, ktorá sledovanie trojrozmerného vysielania znemožňuje. Niektorí to zistia aj v kine, keď ich pri sledovaní 3D filmu zaskočí nevoľnosť a bolesti hlavy. Tieto problémy sa väčšinou objavia v prípade tupozrakosti, škuľavosti, alebo ak máte veľký rozdiel v dioptriách.

 

A ešte pár čísiel:

  • Oko je jediný ľudský orgán, ktorý dokáže fungovať na 100 % okamžite v každej chvíli, bez potreby  odpočinku. Odpočinok potrebujú viečka a svaly, ktoré hýbu okom. 
  • Oko dokáže rozoznať až 10 miliónov farieb, z toho 500 odtieňov sivej farby.
  • Väčšinu informácií o svete získavame prostredníctvom zraku. Vedci zistili, že 80% informácií alebo úplne všetko, čo si pamätáme sme videli.
  • Ak by bolo oko digitálnym fotoaparátom, muselo by mať 576 megapixelov.
  • Ľudské oko spracuje asi 36 000 bitov informácií každú hodinu.
  • Priemerne človek žmurkne 12-krát za minútu, teda asi 10 000-krát počas bežného dňa. 
  • Ľudia čítajú z monitora v priemere o štvrtinu pomalšie ako z papiera. 

 

Pravdy a mýty o zraku
 

Čítanie v pološere - lekári čoraz častejšie vyvracajú fámy, že čítanie v šere poškodzuje zrak. Z dlhodobej perspektívy si takto neuškodíte, nanajvýš si privodíte bolesť hlavy.
Pozeranie televízora zblízka  - skôr ako poškodenie zraku, si rovnako ako pri čítaní bez silného zdroja svetla, privodíte bolesť hlavy.

Zdravé horské slnko – slnečné lúče na tvári pri túre či na lyžovačke sú síce veľmi príjemné, ale bez slnečných okuliarov sú vaše oči vystavené ultrafialovej radiácii, ktorej následky sa prejavia okamžite (krátkodobým zhoršením videnia), ale aj s odstupom času – nebezpečné UV lúče sú príčinou viacerých permanentných porúch zraku.
Sladíte „chémiou“ namiesto cukru? – niektoré druhy umelých sladidiel pri dlhodobom užívaní prispievajú k zvýšenej citlivosti očí na svetlo. Podobný efekt majú aj špecifické skupiny liekov – diuretiká, antidiabetiká, antibiotiká, hormonálna antikoncepcia či lieky na zníženie krvného tlaku.
Mrkvou k orliemu zraku
Na rozdiel od mýtu o špenáte, mrkva si svoju povesť skutočne zaslúži. Obsah vitamínu A v mrkve je vysoký, takže pravidelné chrúmanie prispeje k dobrej kondícii vášho zraku.


Neškúl, lebo ti to ostane! Aj vy ste v detstve či puberte často počúvali túto vetu od svojich mám? Možno sa o vás báli, možno sa len za vás hanbili. V každom prípade, škúlenie – čiže strabizmus – je porucha vrodená, takže si ju takouto zábavkou neprivodíte.