Viete, prečo potrebujete magnézium každý deň?

12.06.2017 11:04

Bolí vás hlava? Neviete sa sústrediť? Trpíte svalovými kŕčmi, alebo búšením srdca? To je iba zlomok zo znakov, že vám chýba v tele dostatočné množstvo horčíka. Magnézium, alebo horčík je minerálna látka, ktorú potrebuje každá jedna bunka v našom tele. Jeho absencia má nepríjemné prejavy, ktorým by sa každý človek radšej vyhol. Viete ako zistíte, že máte nedostatok tejto dôležitej látky a ako ju doplniť?

Prečo je horčík dôležitý?

Horčík je často nazývaný „prvkom života". Toto pomenovanie dostal preto, že je nevyhnutný pre život väčšiny tvorov na zemi. Horčík zodpovedá za svalové sťahy srdca, usmerňuje výmenu informácií medzi jednotlivými nervovými bunkami a podieľa sa na vyše 300 enzýmoch ľudského organizmu. Okrem zabezpečenia zdravého fungovania organizmu, magnézium pomáha pri stálej alebo zriedkavej nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Odporúčaná denná dávka horčíka je 375  mg na osobu na deň. Potreba magnézia sa s pribúdajúcim vekom postupne zvyšuje, vyššia potreba horčíka je aj v tehotenstve a dojčení, či ochorení srdca.

Ako zistíte, že máte málo magnézia? 

Nedostatok magnézia spôsobuje mnohé problémy. Medzi ne patria svalové kŕče, ktoré sú najviditeľnejším príznakom nedostatku horčíka v organizme. Veľmi nepríjemným prejavom nedostatku horčíka môžu byť aj úzkosť a depresie. Posledné výskumy dokazujú, že nedostatok horčíka nevplýva len na fyzickú stránku zdravotného stavu. Jeho nedostatok totiž môže mať obrovský vplyv aj na duševné zdravie.

 Horčík totiž reguluje hladinu vápnika a glutamátu v bunkách a ich prebytok v organizme je nežiaduci. Jeho nedostatok v dlhodobom horizonte teda spôsobuje vyššiu hladinu vápnika a glutamátu a tá poškodzuje neuróny. Mnohých ľudí, ktorí nemajú v tele dostatok magnézia trápi aj nespavosť, závrate, silné migrény, vysoký krvný tlak, problémy so srdcom, vyčerpanosť, únava, problémy s pamäťou a učením sa.

Stačí iba horčík v strave?

Dostatok horčíka by sme mali prijímať stravou a tekutinami. Nájdeme ho v zelenej zelenine, orechoch, semenách a celozrnných výrobkoch. Horčík obsahujú mnohé potraviny, nachádza sa v nich ale len v malých dávkach. Horčík sa nachádza aj vo vode. Tvrdá voda ho obsahuje viac než mäkká. Za výborné zdroje horčíka sú považované ďatle, banány, ananás, mandle, kešu, strukoviny ako hrach, či varená šošovica, špenát, artičoky, varené kuracie mäso, sezamové semeno, droždie, pšeničné klíčky a tuniak. V súčasnosti je ale zložité získať dostatok magnézia  z jedla. Riešením je preto užívanie výživových doplnkov. Šumivé tablety Vitar Magnézium Mango splnia dennú dávku magnézia, ktorú vaše telo potrebuje.

 Obsiahnutá aktívna látka (magnézium) prispieva k normálnej činnosti svalov a nervovej sústavy, k zníženiu miery únavy a vyčerpania a udržaniu normálneho stavu kostí a zubov. Šumivé tablety sú aj vďaka rýchlemu vstrebaniu do tela najlepšou formou konzumácie magnézia). 

Vitar Magnézium Mango je jediné na trhu s príchuťou obľúbeného a lahodného manga  a je dostupný v lekárňach.  Teraz v predaji aj limitovaná edícia – 2 ks magnézia s darčekom – športovou fľašou z tritanu! Viac na www.vitar.sk alebo na na e-shop www.nasevitaminy.sk, kde si môžete Vitar Magnézium Mango kúpiť.