Vaginálna atrofia nie je tabu!

19.11.2016 10:44

Menopauza je označenie pre posledné menštruačné krvácanie v živote ženy. Toto obdobie je u každej ženy spojené s množstvom otázok, obáv a ťažkostí,  ktoré musia prekonávať. Jedným z veľkých a málo diskutovaných problémov žien v období klimaktéria je aj vaginálna atrofia (stenčenie sliznice), ktorá postihuje až 50 % žien po menopauze a spôsobuje ženám veľký diskomfort.

Klimaktérium – nová etapa  života ženy

Klimaktérium predstavuje zásah do celej fyziológie organizmu ženy. Zatiaľ čo niektoré ženy prejdú týmto obdobím bez akýchkoľvek problémov, u iných sa môže nakopiť celý rad príznakov, od telesných až po tie psychické. Klimaktérium je nenávratný prechod ženy z plodného obdobia do neplodného. Dochádza počas neho k zmenám v pomere jednotlivých pohlavných hormónov pochádzajúcich z vaječníkov, v dôsledku ich postupných morfologických zmien. Znižujúce sa hladiny estrogénov vedú postupne k porušeniu riadenia menštruačného cyklu a k neschopnosti ovplyvňovať zmenu sliznice maternice, ku ktorej dochádza počas menštruačného cyklu. Priemerná žena má viac ako 2 milióny vajíčok. Keď žena pohlavne dospeje, začne menštruovať. Za život dostane žena menštruáciu asi  500-krát. Pri menopauze je počet vajíčok zhruba 10 – 15 tisíc. Priemerný vek, kedy väčšina žien dostáva poslednú menštruáciu je 51 rokov. Približne štyri roky pred menopauzou začínajú symptómy, ktorých sa väčšina žien desí. Ide o nepravidelnú menštruáciu, návaly tepla, ktoré súvisia s potením najmä v noci, zmeny nálady, poruchy menštruačného cyklu  a správania sa.

Suchá pošva a vaginálna atrofia

Pošva je pohlavný orgán, ktorý je značne ovplyvňovaný hladinou ženského hormónu estrogénu v krvi, prípadne v sliznici a v podslizničnej vrstve steny pošvy. Približne 10 až 40 % postmenopauzálnych žien trpí symptómami vaginálnej atrofie spôsobenú zastavením tvorby estrogénu vaječníkmi. Prejavuje sa pálením, svrbením a zníženou sekréciou pošvy. Pošvová stena sa stáva tenšou, pošva sa skracuje a zužuje a  postupne stráca svoju elasticitu a lubrikačné vlastnosti. Bežne sa pri sexuálnom vzrušení tvorí v pošve viac sekrétu, aby sa uľahčil priebeh sexuálneho styku.  Ak tvorba pošvového sekrétu nie je dostatočná, styk býva bolestivý a môžu vzniknúť malé ranky na sliznici pošvy. Vaginálna atrofia významne ovplyvňuje kvalitu života a vo väčšine prípadov vyžaduje liečbu. Napriek tomu vyhľadá odbornú pomoc iba jedna zo štyroch žien so symptómami vaginálnej atrofie, ktoré sa za svoje ťažkosti hanbia. Vaginálny gél HYDROfemin  bez farby a zápachu s dvomi účinnými zložkami, ktorými sú kyselina mliečna a kyselina hyalurónová môžu pomôcť pri problémoch suchého vaginálneho prostredia, ochrániť tkanivá a obnoviť prirodzené fyziologické podmienky vaginálnej sliznice po gynekologických operáciách. Kyselina hyalurónová je prirodzenou súčasťou ľudského tela. Vytvára ochrannú  bariéru, ktorá zvlhčuje, chráni, zabraňuje  prenikaniu a rast patogénnej flóry, urýchľuje prirodzený proces hojenia, urýchľuje regeneráciu poškodenej sliznice a podporuje prirodzené protizápalové procesy. Kyselina mliečna zase vytvára potrebné, prirodzene kyslé prostredie v pošve, a tak udržiava mikrobiálnu rovnováhu a zabraňuje šíreniu patogénnych baktérií.