Slovák majstrom sveta na Mattoni Grand Drink 2016

25.06.2016 15:35

Absolútnym víťazom tohtoročných majstrovstiev sveta v miešaní nealkoholických kokteilov Mattoni Grand Drink 2016, ktoré sa konali cez víkend v Prahe, sa stal slovenský barman z Košíc, Ladislav Doboš. Najlepším nealkoholickým kokteilom sveta sa tak stal jeho netradičný kokteil A Touch Of Spring. Kombinácia mrkvy, anízu a feniklu svojou chuťou presvedčila odbornú porotu a Ladislav Doboš si tak zaslúžene prebral cenu od riaditeľa Karlovarských minerálních vod, a.s., Alessandra Pasqualeho a viceprezidenta Medzinárodnej barmanskej asociácie (IBA) pre Európu Pepeho Dioniho.  

19. ročníka Mattoni Grand drink 2016 sa zúčastnilo 23 profesionálnych barmanov z celého sveta, zastúpenie mali aj krajiny ako sú Filipíny, Hong Kong, či Uruguay.  Do absolútneho finále o titul majstra sveta sa prebojovali tiež Slovák Ladislav Doboš a Čech Achim  Šipl. Diváci na Staromestskom námestí v Prahe tak mohli zažiť česko-slovenský barmanský duel. Porota kládla dôraz nielen na chuť kokteilov, ale aj na inovatívne postupy v príprave, netradičné ingrediencie a originálny vzhľad. Všetky kokteily tiež musia v súťaži spĺňať nízky kalorický limit a obsahovať minerálnu vodu Mattoni. Tá sa pre svoju unikátnu chuť a vyvážený pomer minerálov stala vybranou vodou IBA – Medzinárodnej barmanskej asociácie.

Ladislav Doboš so svojim kokteilom očaril porotu zloženú z prezidentov národných barmanských asociácií a to, nielen chuťou nápoja, v ktorom kombinuje netypické suroviny, ako je anízový sirup, či čerstvý fenikel s tradičnou mrkvovo–jablkovou šťavou, ale aj pedantnou prácou s barmanskými nástrojmi, spôsobom zdobenia a servírovania kokteilu. Za precíznosť pri príprave kokteilu ho porota ocenila aj špeciálnou cenou najlepšia technika pri príprave kokteilu. Povinnou súčasťou  nealkoholických kokteilov bola  perlivá minerálna voda Mattoni, čo Ladislav Doboš vnímal ako príležitosť vytvoriť chutný a dokonca zdravý kokteil.

Víťaza Majstrovstiev sveta Mattoni Grand Drink 2016 pre tvorbu súťažného kokteilu inšpirovalo kuchárske umenie a aktuálny trend v mixológií jednotlivých surovín. „Presnejšie povedané relácia o varení, kde bolo ako príloha použité mrkovovo- škoricové pyré. To bol pre mňa moment, ktorý sa stal základom prvotnej myšlienky na vytvorenie môjho súťažného kokteilu,“ hovorí Ladislav Doboš.

 

Svojimi kokteilmi porotu presvedčili aj reprezentanti z Filipín, Cypru a Lotyšska, ktorí sa dostali do najlepšej pätice finále Mattoni Grand Drink 2016.

Sme veľmi hrdí na to, že je to práve minerálna voda Mattoni, ktorá je súčasťou nealkoholických kokteilov svetovej kvality a spĺňa tie najvyššie požiadavky chute a kvality Medzinárodnej barmanskej asociácie. Mattoni dlhodobo podporuje zdravý životný štýl a propagácia originálnych nealkoholických kokteilov je súčasťou tejto filozofie,“ hovorí Alessandro Pasquale, generálny riaditeľ spoločnosti Karlovarské minerální vody, a.s..

Nový majster sveta si zo súťaže odniesol šek na 10 000 dolárov, ďalších 5 000 si medzi sebou rozdelili barmani z Česka a Filipín, ktorí sa umiestnili na druhom a treťom mieste. Ako sám Ladislav Doboš priznáva, za výhrou titulu majstra sveta Mattoni Grand Drink 2016 je tvrdá práca a nad titulom v prvých kolách súťaže ani neuvažoval.

Počas barmanskej súťaže vyhlásila porota ceny tiež v špeciálnych kategóriách - cenu za najlepšiu inováciu získal fínsky barman Jan Lindgren (Fínsko) s kokteilom Mattoni Spiceland, cenu za najlepší dizajn získal Achim šipl (Česká republika) a cenu za najlepšiu techniku už spomínaný Ladislav Doboš (Slovensko).

 

Výsledková listina Mattoni Grand Drink 2016:


Prvé miesto: Ladislav Doboš s kokteilom A Touch of Spring, hlavná cena: 10 000 USD.

Druhé miesto: Achim Šipl s kokteilom Cou Cou, cena: 3 000 USD.

Tretie miesto:           Jessie Ray Clasicas z Filipín s kokteilom Winter Heaven, cena: 2 000 USD.

 

Recept víťazného kokteilu A Touch Of Spring:

Zloženie:  

• 5 cl 100% mrkvovej a jablčnej šťavy ZDRAVO

• 1 cl posilujúceho nápoja zo zázvoru a citrónovej trávy BOTTLE GREEN

• 1 cl anízového sirupu MONIN

• 0,5 cl čerstvej citrónovej šťavy

• 25 g čerstvého feniklu

• 10 cl perlivej minerálnej vody MATTONI

 

Dekorácia:

mrkva, aníz, fenikel, reďkovka biela a červená repa

Spôsob prípravy

šejker

 

 

O súťaži Mattoni Grand Drink

Mattoni Grand Drink je celosvetovo uznávaná barmanská súťaž s osemnásťročnou tradíciou. Tohtoročný 19. ročník boli zároveň šieste oficiálne Majstrovstvá sveta v miešaní nealkoholických kokteilov pod záštitou IBA. Svojou doterajšie históriou si táto súťaž na medzinárodnej scéne vydobyla vysoké renomé . Základom všetkých súťažných kokteilov je vždy minerálna voda Mattoni .

Súťaž Mattoni Grand Drink je tiež známa tým, že určuje trendy v odbore . Tie najlepšie práce sa potom dostávajú na nápojové lístky barov na celom svete. Súťaž počas svojej histórie prešla niekoľkými európskymi metropolami. V Prahe sa tento rok konala súťaž po ôsmykrát. Súťaž štvrtý rok sprevádza veľký hudobný festival Mattoni Kokteil festival.