Rady a triky ako sa pripraviť na dovolenku

01.07.2016 11:37

Čas letných dovoleniek sa nezadržateľne blíži, mnohí z nás sa už nevedia dočkať týždňa či dvoch zaslúženého oddychu v niektorej z obľúbených slovenských či zahraničných destinácií. Či vás už letné potulky zavedú na pieskovú pláž k moru, do hôr alebo veľkomiest za architektúrou a pamiatkami, mali by ste myslieť na niekoľko dôležitých vecí, ktoré by ste mali pred odchodom na cestu zariadiť, a na ktoré by ste nemali zabudnúť. Aby vašu dovolenku nepokazila drobnosť, ktorú ste mohli pred odchodom v pokoji zariadiť, a tým predísť zbytočným komplikáciám.

Bezpečná doprava a veci s ňou spojené

Ak sa rozhodnete cestovať na dovolenku vlastným autom, nemali by ste podceniť kontrolu stavu vášho vozidla. V tomto prípade sa oplatí zájsť do servisu a nechať si auto skontrolovať odborníkom. Ten auto kompletne prezrie brzdami a podvozkom počnúc a kontrolou prevádzkových kvapalín a náplní končiac. Počas niekoľkohodinových ciest za slnkom a plážami bude vaša klimatizácia určite pracovať na plné obrátky a v prípade, že by vypovedala službu, o teplo v aute po celý čas dovolenky máte postarané. Návšteva autoservisu sa, samozrejme, nezaobíde ani bez kontroly klimatizácie. Nezanedbateľnou je aj výmena peľových filtrov hlavne ak máte v rodine alergika.  Mnoho servisov poskytuje preddovolenkové prehliadky, a to za prijateľné ceny. Jeho návštevu si však nenechávajte na poslednú chvíľu pre prípad nutnej opravy niektorej z častí vozidla.

Cestovné poistenie

Cestovať do zahraničia bez cestovného poistenia je veľké riziko. Krytie liečebných nákladov sa totiž môže vyšplhať do závratných výšok. To závisí, samozrejme, od cieľa vašej destinácie. Poisťovne ponúkajú mnoho druhov cestovného poistenia, ktoré vám vedia aj „ušiť na mieru“. Ak plánujete adrenalínovú dovolenku, ktorú strávite zavesený na skalách s výhľadom na široké okolie, za poistenie si určite priplatíte. Ak však chcete iba ležať na pláži a chytať bronz, sumy za poistenie nie sú vôbec horibilné. Stačí si iba kliknúť na stránku tej ktorej poisťovane (alebo do nej zájsť osobne) a zvoliť si poistenie podľa druhu dovolenky. Nezabudnite si dôkladne prečítať, na čo všetko sa dané poistenie vzťahuje a na čo, naopak, nie.

Finančná rezerva

Rodinná dovolenka dokáže poriadne zaťažiť rozpočet. K doprave, poisteniu, ubytovaniu a strave je potrebné pripočítať všakovaké iné výdavky, ktoré sú však na prázdninách skôr radosťou ako výčitkou. Je však dôležité, aby ste mali k dispozícii dostatočnú finančnú rezervu pre prípad neočakávaných udalostí. Úplne ľahko sa totiž môže stať, že vaša kreditná či debetná karta vypovie službu alebo sa vaša peňaženka stane korisťou miestnych zlodejíčkov. Finančnú rezervu majte preto na mieste, kde sa tak ľahko cudzí ľudia nedostanú a vy sa tak nebudete musieť potýkať s finančnými ťažkosťami.

Iný kraj, iný mrav

Už mnohokrát opakované upozornenie: ak cestujete do krajín o niečo viac vzdialeným našej mentalite (čo nemusí byť podmienka), prečítajte si čo to o ich zvykoch a miestnych konvenciách. Dostať sa do problému môžete aj zdanlivo banálnym gestom. Čo je totiž prijateľné a vhodné u nás môže v iných krajinách znamenať nevhodné až urážajúce správanie. Vztýčený palec na znak súhlasu alebo úspechu chápu napríklad v Latinskej Amerike či Rusku rovnako ako my chápeme vztýčený prostredník. Alebo ak pôjdete sami taxíkom v Austrálii alebo na Novom Zélande, nesadajte si na zadné sedadlo auta. Taxikár by si to mohol vysvetliť tak, že sa nad ním nadraďujete, a to predsa určite nechcete...

Zdravie na prvom mieste

Nečakaným a nešťastným úrazom sa, bohužiaľ, zabrániť nedá. Ale na niektoré možné zdravotné komplikácie sa môžete pripraviť vopred. Základné lieky na bolesť, teplotu či hnačku by určite nemali chýbať vo vašej batožine. Letné mesiace prajú alergiám, ktorými trpí na celom svete až 600 miliónov ľudí a ich počet sa rok čo rok zvyšuje. Alergie si čas a miesto nevyberajú a senná nádcha môže byť veľmi nepríjemným spoločníkom na vašej dovolenke. Zmeny klímy a následne aj flóry menia čas kvitnutia aj rastlinné druhy, ktoré sa jednotlivých lokalitách vyskytujú. Napríklad vo Vysokých Tatrách sa objavuje stále viac a viac listnatých stromov, ktoré môžu spôsobiť problémy alergikovi. Preto je vhodné dopredu sa oboznámiť s výskytom najčastejších peľových alergénov a ich aktuálnych koncentrácií v destináciách kam sa na dovolenku chystáte. Na boj s alergiami prichádza na náš trh novinka - inovatívny výživový doplnok, ktorý obsahuje účinnú látku EpiCor®. EpiCor posilňuje imunitu a zároveň tlmí prejavy alergickej nádchy. Významne znižuje počet dní s opuchom sliznice nosa v peľovej sezóne, uľaví aj od ostatných príznakov  a pomáha ľahšie zvládnuť alergickú sezónu ako doplnok k liečbe predpísanej alergológom.  Ak chcete naplno cítiť všetky vône, ktoré vám dovolenka ponúkne a zmierniť príznaky sennej nádchy, ktoré vás počas dovolenky môžu poriadne potrápiť, mali by ste minimálne mesiac pred dovolenkou začať užívať RINIMUN 500®, ktorý obsahuje účinnú látku EpiCor®. Viac informácií na www.rinimun.sk