Prečo sa dnes na MDŽ pozeráme negatívne?

06.03.2018 10:09

Blíži sa 8. marec a ten bol pre väčšinu z nás vždy spojený s oslavou Medzinárodného dňa žien. Dnes sa však na tento sviatok nazerá ako prežitok komunizmu a snažíme sa ho vytlačiť z povedomia mladých aj z kalendára. Prečo?

Veď tento sviatok, rovnako ako mnohé iné, ktoré sme s takou veľkou radosťou prijali za svoje, tiež pochádza z Ameriky?! V roku 1908 demonštrovalo v New Yorku 40 000 krajčírok proti diskriminácii žien v práci, zlým pracovným podmienkam, detskej práci a za svoje volebné právo. V tom istom roku, na základe týchto protestov, vyhlásili poslednú februárovú nedeľu za Národný deň žien. Neskôr, na medzinárodnej ženskej konferencii v roku 1910, ktorá sa konala v Kodani, určili na počesť tohto veľkého štrajku 8. marec ako dátum Medzinárodného dňa žien.

Je pravda, že v období komunizmu bol tento sviatok u nás často zneužívaný na ideologické účely, ale nepoznám žiadnu ženu, ktorá by sa sťažovala, že ju niekto pozval na posedenie, ponúkol obloženým chlebíčkom, kávičkou a punčovým rezom. Konečne sa našla chvíľka, kedy sa kolegyne zišli oblečené aj v niečom inom ako sú pracovné odevy. K tomu malý (v domácnosti vítaný) podpultový darček v podobe bavlnených utierok či uterákov a kytička.

Nepoznám ani žiadneho chlapa, ktorý by sa sťažoval na to, že sa tej oslavy „musel“ zúčastniť, kytičku ani darček síce nedostal, ale „napiť“ aj najesť áno. Preto je možné, že ženám neprekážalo to ideologické pozadie osláv, ale skôr to, že sa väčšina chlapov, nielen ich kolegov, ale aj ich vlastných manželov (kolegov nejakých iných pracovitých žien) „strieskala pod obraz boží“, ako sa vravieva. Aj preto sa tomuto sviatku často hovorilo „medzinárodný deň mužov“.

Nepriatelia MDŽ oponujú, že nepotrebujeme MDŽ, máme predsa Deň matiek! Ale nie každá žena je matka, niektorá sa tak rozhodla, za niektorú tak rozhodol život. Ale aj napriek tomu sú to usilovné ženy, ktoré pracujú, starajú sa o svojich blízkych a robia svet lepším.

Zabudnime na bývalých (aj dnešných) ideológov zneužívajúcich ženy a ich sviatok vo svoj prospech a potešme svoje manželky, priateľky, matky, babky, aj kolegyne. Nemusia to byť žiadne darčeky stačí aj milým úsmevom, určite to každá ocení.

Mňa napríklad poteší aj kytička červených karafiátov – nie z nostalgie za starými „dobrými“ časmi – karafiát je kvietkom jari, a nedávno som sa dozvedela, že množstvo lupienkov, z ktorých je zložený, symbolizuje veľa lásky, radosti, priateľov... tak prečo nie.

 

 

dk