Návrat do školy a oslabená imunita! Ako si s ňou poradiť?

14.09.2017 18:11

Návrat do školy a oslabená imunita! Ako si s ňou poradiť?

Čas prázdninových dobrodružstiev sa končí. Na deti však čaká veľa zaujímavého v škole či škôlke. Nové zážitky, priateľstvá i vedomosti patria do tej príjemnejšej kategórie. Návrat do kolektívu je však i značnou skúškou detskej imunity. Práve naše ratolesti sú často vystavované vírusom a baktériám, ktoré im môžu spôsobiť nepríjemnosti. Ako teda ochrániť svojho drobca pred častými chorobami?

Veľká zmena pre život...

Nástupom do školy či škôlky sa v živote dieťaťa veľa zmení. Voľnosť v trávení dňa nahradí pravidelný režim. Kým u menších detí je najdôležitejšie naučiť ich vyliezť ráno z postele v stanovený čas, staršie deti si musia zvykať na plnenie svojich školských povinností. Kolektív však predstavuje pre dieťa a jeho zdravie aj istú hrozbu. Spoločnou hrou či používaním tých istých predmetov môžu prísť do kontaktu s baktériami a vírusmi. Ak je imunitný systém oslabený, prejavia sa ochorením. Veľmi často ide o rôzne zápaly dýchacích ciest, následné kašle a dokonca i angíny. Chorobnosť detí, ktoré nie sú na kolektív zvyknuté, prípadne sa vracajú po prázdninách, je vysoká.

... škola pre imunitu

Ak vaše dieťa v kolektíve len začína, určite sa pripravte na častejšie a opakované ochorenia. Zvyknúť si totiž nebude musieť len na nový režim, či nadväzovanie sociálnych vzťahov mimo rodiny a domu. Naučiť sa reagovať a účinne brániť bude treba naučiť aj detskú imunitu. Od narodenia dieťa ochraňujú látky získané ešte počas vývoja v maternici od matky. Približne po šiestich mesiacoch si začína budovať vlastné. Po tom, ako sa imunitný systém ustáli, zvykne si na známe prostredie a podnety. Nástupom dieťaťa do škôlky, či návratom do kolektívu po prázdninách, musí opäť začať čeliť novým  stimulom. Ostatné deti nemusia mať zaužívané hygienické návyky na rovnakej úrovni, napríklad umývanie rúk a smrkanie. Tieto faktory logicky otvárajú možnosti pre šírenie vírusov a infekcií. Pokiaľ vás chytila panika a začínate uvažovať nad neskorším štartom vzdelávania vašej ratolesti, určite to nerobte. Detská imunita sa musí vybudovať sama. Dostatočne zosilnieť dokáže hlavne vďaka vystavovaniu sa novým podnetom, kedy vie reagovať vytváraním účinných protilátok. Aby ste však nemuseli nečinne sedieť a tŕpnuť, kedy toto obdobie u vášho drobca skončí, prezradíme vám v nasledujúcich riadkoch, ako ho na veľkú zmenu v jeho živote pripraviť.  

Čisté ruky sú správny začiatok

Nielen škôlkari počas hier chytia do svojich rúk všeličo možné – spoločné hračky, kľučku, spolužiakov telefón alebo tablet. Menšie deti prostredníctvom hmatu spoznávajú svet. Naučia sa rozlišovať materiály, konzistenciu i tvary. Často sa im tak do rúk dostanú veci, ktoré nie sú práve najčistejšie. Preto je veľmi dôležité naučiť ich správne si umývať ruky už od útleho veku. Samozrejmosťou by malo byť umývanie pred jedlom, po použití WC, ale tiež po príchode do triedy a po čase strávenom vonku. Častejšie umývanie rúk by ste mali prízvukovať práve v období rozšírených infekčných chorôb. Taktiež je dôležitá správna technika. Váš drobec by nemal zabudnúť na priestor medzi prstami, nevynechať chrbát ruky a zájsť až k zápästiam. Nenechajte nič na náhodu a kontrolujte aj čistotu nechtov. Tam sa často usádza nielen nečistota, ale i nebezpečné baktérie. 

Čo je moje, nie je tvoje

Aj keď sa snažíte naučiť svoje dieťa deliť sa už od mala, od tohto zvyku by malo v určitých situáciách radšej upustiť. Používanie jedného uteráka v rodine je v poriadku. Avšak veci v hygienickom vrecúšku v škole a škole by mal používať len jeho majiteľ. Školákom postačí mydlo a uterák, menším nezabudnite pribaliť zubnú kefku a pastu. Podobne to platí i v jedle. Dieťa by malo mať jasno v tom, prečo nejesť po druhých. Infekčné ochorenie môže byť len na začiatku, kedy nie sú príznaky viditeľné. Stačí však niekoľko kúskov obľúbenej sladkosti od spolužiaka a niekoľko dní kašľu a smrkania sa vášmu dieťaťu nevyhne.

Vyriešte problém so smrkaním

Smrkanie je pre mnohé deti problém. Nemusí ísť vždy len o menšie deti, často sú to aj čerství školáci. Naučiť sa správne vyprázdňovať nos je dôležité nielen z preventívneho hľadiska, ale je i otázkou hygieny. Aj keď väčšina detí má s touto činnosťou problém, niektoré ju dokonca zaťato odmietajú, snažte sa riešiť podobné situácie. Vysvetlite dieťaťu prečo je dôležité a ako správne na to. Začiatok nového školského roka prináša mnoho zmien. Želáme vám, aby ste spolu s vašimi ratolesťami vykročili tou správnou nohou a úspešne ho odštartovali.

Aby vaše dieťa nedobehla chrípka

Pobyt detí v kolektíve v uzatvorených, často prekúrených alebo nedostatočne vetraných priestoroch tried uľahčuje šírenie  infekcií, ktoré si následne ako štafetu postupne odovzdávajú rodinní príslušníci. Ako sa pripraviť na nepríjemné nachladnutie, chrípku alebo infekciu dýchacích ciest a obrniť tak imunitu vášho dieťaťa? Imunitný systém môže pomôcť posilniť aj výživový doplnok RINIMUN® SIRUP obsahujúci účinnú látku EpiCor®. Klinické štúdie dokazujú, že EpiCor® skracuje trvanie chrípky, zmierňuje závažnosť príznakov, výrazne posilňuje imunitný systém a až o 26% znižuje počet dní s klinickými príznakmi chrípky a nachladnutia. Práve EpiCor® podporuje slizničnú imunitu – zvyšuje sekrečné protilátky IgA, ktoré nás chránia pred infekciami a aktivuje nešpecifickú imunitu tzv. NK bunky - prirodzené zabíjačské bunky, ale podporuje aj získanú imunitu. Okrem podpory imunity EpiCor® zmierňuje aj príznaky alergickej nádchy. Zakúpte pre vaše dieťa výživový doplnok RINIMUN® SIRUP, a to v novom a ešte výhodnejšom dvojbalení v limitovanej edícii s darčekom – vajíčkom, z ktorého sa po namočení do vody vyliahne rozkošný dinosaurus. Vo vajíčku môžu vaše deti nájsť 6 rôznych druhov dinosaurov, a tak si postupne vyskladať dinosauriu rodinku. Viac na www.rinimun.sk