Kvalitné pivo patrí k dobrému jedlu už 175. rokov

11.09.2017 09:33

Párovanie jedla s nápojmi je čoraz obľúbenejšou disciplínou. Pomerne známe je to, že ležiaky plzenského typu sa hodia ku gulášom, či rôznym druhom mäsa. Pivo má však všestranné využitie aj pri príprave jedál. Môžeme ho použiť do rôznych marinád, dezertov, omáčok, či už samotné alebo ako pivný základ.

Hoci pivo celkovú chuť jedla len dotvára, neznamená to, že nie je dôležitá jeho kvalita. Práve naopak. Preto prinášame recepty na jedlá, pri ktorých príprave využili známi šéfkuchári prednosti legendárneho zlatého ležiaku, ktorý vznikol pre 175 rokmi. Jeho chuť a kvalita sú stále rovnaké, preto si aj dnes môžeme vychutnať pôvodný Konšelský guláš, ktorý bol v ponuke prvého hostinca, kde čapovali na Slovensku originálny plzenský ležiak U ČERVENÉHO VOLA na dnešnej Štúrovej ulici v Bratislave.

Tento recept objavil historik Vladimír Tomčík v archívoch a šéfkuchár Gábor Bindics z neďalekej novootvorenej reštaurácie Knajpa na Dunaji ho pripravil. „Pravdupovediac som sa držal pôvodného receptu, veľmi som ho nemenil, mám však radšej pikantnejšie chute, preto by som odporúčal dochutiť ho čili alebo pastou z mletých feferóniek,“ prezradil svoj tip Gábor Bindics.

 

Šéfkuchár Signature Restaurant, Bar & Lounge hotela Mercure, Michal Hečko pre špeciálnu príležitosť, akou je 175. výročie značky, pripravil recept na Dusené bravčové líčka s pivno-medovou glazúrou s mrkvovým pyré a štuchanými zemiakmi s bryndzou.