Keď suchá koža trápi

19.11.2016 10:51

Suchá pokožka svrbí, vyvoláva nepríjemný pocit pnutia, môže sa olupovať, je náchylnejšia na skorší vznik vrások a veku neprimerané ochabnutie. Len správna starostlivosť môže pomôcť obnoviť jej funkcie a zabezpečiť tak zdravý a žiarivý vzhľad. Viete, čo spôsobuje suchosť pokožky a ako sa o ňu starať?

Základné fakty o koži!

Koža je najväčší orgán ľudského tela, váži v priemere 4 kilogramy, pokrýva plochu 2 metrov štvorcových a má viacero funkcií. Je mechanickou  bariérou voči okoliu, pomáha udržiavať telesnú teplotu, vylučuje z tela pot a ďalšie látky, chráni nás voči vonkajším patogénom a je zmyslovým orgánom hmatu. Až 50 % ľudí má suchú kožu, ktorá je jedným z hlavných príznakov kožných ochorení, ku ktorým patrí aj atopický a kontaktný ekzém. Oba typy ekzému sú prejavom alergickej reakcie tela na koži.

Koža sa skladá z troch základných vrstiev, ktorými sú pokožka, zamša a podkožie.

Pokožka je tenká, vonkajšia ochranná vrstva kože, ktorá obsahuje živé a neživé bunky, ktoré sa priebežne olupujú. Práve tu sa nachádza takzvaná kožná bariéra - hydrolipidový plášť (zmes vody a tukov) ktorý chráni kožu pred prienikom škodlivých látok z vonkajšieho prostredia. Pokiaľ je tento ochranný plášť porušený (na základe genetickej náchylnosti a vonkajších vplyvov),  pokožka stráca vo zvýšenej miere vodu a stáva sa suchou. Tu začína bludný kruh - suchá pokožka svrbí, núti pacienta k škrabaniu, to predstavuje vo zvýšenej miere riziko zavlečenia infekcie, vzniká zápal – ten zhoršuje pocit svrbenia a tak sa kruh uzatvára a roztáča... Pri nesprávnom alebo nedostatočnom ošetrovaní suchej pokožky vznikajú trvalé zmeny. Pokožka stráca svoju pružnosť, nedostatočne zadržiava vodu a stáva sa ochabnutou. Môžu vznikať predčasné vrásky, drobné praskliny alebo trhliny, do ktorých sa môže dostať infekcia. Pokožka predčasne starne a neplní si svoje funkcie. Hrúbka pokožky na tele je rôzna. Najhrubšia je na dlaniach a ploskách nôh a najtenšia na očnom viečku, kde má len štyri stotiny milimetra.

Pomoc! Mám suchú pokožku!

Príčiny suchej kože sú vnútorné alebo vonkajšie. K vnútorným patrí genetická predispozícia (náchylnosť) tzv. atopia (zvýšená pohotovosť organizmu k alergickej reakcii), k vonkajším faktorom patria extrémny chlad, vietor, suchý vzduch v uzavretých a vykurovaných priestoroch alebo oslabenie kožnej bariéry častým umývaním, používaním mydiel a agresívnych čistiacich prostriedkov. Napríklad po umytí mydlom sa obnoví kožná bariéra za dve až tri hodiny, pri agresívnych čistiacich prostriedkoch až za 12 hodín. Narušením ochrannej kožnej bariéry koža stráca vlhkosť a lipidy, vysušuje sa, pričom sa na nej tvoria praskliny. Škodlivé látky z vonkajšieho prostredia tak môžu ľahko prenikať cez nefunkčnú bariéru do hlbších vrstiev a spôsobovať zápal, či alergické reakcie. Suchá a atopická koža je oveľa citlivejšia aj na parfémy, farbivá, konzervačné látky, hlavne parabény a rôzne alergény, ktoré sa paradoxne často vyskytujú v kozmetických prípravkoch, ktoré používame na ošetrovanie pokožky. Suchá koža môže byť aj prejavom vnútorných ochorení - ochorenia obličiek alebo cukrovky.

Starostlivosť o suchú a atopickú pokožku

Princípy starostlivosti vychádzajú z podstaty problému – porušenej kožnej bariéry (zmesi vody a tukov v rohovinovej vrstve pokožky).

Pri umývaní a čistení pokožky by sme mali dbať na to, aby sme ju čo najmenej zbavovali tukov. Odporúča sa obmedziť častosť a intenzita umývania a čistenia a výber kozmetických prípravkov šetrných k pokožke, hlavne bez obsahu mydiel. Odporúčajú sa šampóny a telové šampóny s obsahom tzv. jemných tenzidov.

Očistenú pokožku je potrebné pravidelne a dlhodobo ošetrovať prípravkami (telové mlieka, krémy) na princípe „menej je viac“. Prípravky majú obsahovať čo najmenej zložiek (označovaných aj skratkou INCI), majú byť bez parfémov, alkoholu, farbív, agresívnych konzervantov, hlavne parabénov a aj bez prírodných alergénov. Na druhej strane majú obsahovať osvedčené a overené účinné látky na hydratáciu pokožky (napr. glycerín, ureu alebo ich kombináciu, pantenol), ktoré udržia v pokožke vodu a dostatočný percentuálny obsah lipidov, ktoré sa krátkodobo zabudujú do kožnej bariéry. Na dlhodobé užívanie sú ideálne tzv. lipofilné mlieka a krémy (emulzie vody v oleji).

Hlavne v zimných mesiacoch, keď sa pohybujeme vo vykurovaných priestoroch, sa odporúča zvlhčovanie vzduchu a dostatočný pitný režim. Kúpele v horúcej vode pokožku vysušia viac ako krátka sprcha.

Čo spôsobuje suchú pokožku?

·         Dedičnosť– atopia

·         Hormonálne zmeny

·         Starnutie – pokožka sa postupne vysušuje a stráca výživu, začínajú sa tvoriť vrásky

·         Agresívne mydlá, čistiace prostriedky a chlór, ktorý narušuje prirodzenú ochranu pokožky

·         Kozmetické prípravky s obsahom alkoholu

·         Nadmerné sprchovanie alebo kúpanie a to najmä kúpanie v horúcej vode

·         Nedostatočná hydratácia pokožky a nedostatočný príjem tekutín

·         Pobyt v miestnostiach s klimatizáciou alebo vykurovaním, prach a výfukové plyny

·         Studené počasie – veternosť a nízka vlhkosť alebo naopak, príliš časté opaľovanie

·         Nedostatok zdravých tukov a vitamínov v strave

·         Fajčenie

 

Starostlivosť o suchú pokožku tváre

Tvár je zo všetkých častí tela najviac vystavená poveternostným podmienkam. Páliace slnko, suchý vzduch, studený vietor či intenzívny dážď a sneh ovplyvňujú pokožku tváre a vedia ju pripraviť o krásu, prirodzenú ochranu, hydratáciu a zdravie. Suchá pokožka si vyžaduje starostlivosť a pozornosť po celý rok. Na citlivú, suchú a atopickú pokožku tváre je ideálnym riešením ALLERGIKA® - krém na tvár Sensitive, ktorý obsahuje osvedčené účinné látky ceramid 3, skvalan, glycerín, bisabolol a pantenol. Ceramidy a skvalan sú prirodzenou súčasťou pokožky a podporujú obnovu kožnej bariéry. Glycerín intenzívne hydratuje, zvyšuje prirodzenú ochranu pokožky a dáva jej zamatovo mäkký a príjemný pocit. Bisabolol pokožku ukľudňuje a pantenol vyživuje a hydratuje. Vaša pokožka zažije príjemný pocit hydratácie a nižší lesk tváre, nakoľko krém neobsahuje parafín. Krém sa ľahko roztiera a výborne vstrebáva. Na dosiahnutie maximálneho efektu odporúčame pred aplikáciou krému očistiť pleť ALLERGIKA®- čistiacou emulziou.Viac na www.allergika.sk

ALLERGIKA®- krém na očné viečka

Problémy v oblastí očí pozná snáď každá žena. Nemusíte mať ani po tridsiatke a riešiť prvé vrásky, môže to byť jednoducho alergia na tiene, špirálu alebo odličovacie tekutiny či krémy, ktoré používate práve na to, aby vaše oči žiarili. Možno vás životom sprevádza atopický ekzém či iné kožné ochorenie,  s ktorým sa práve okolo očí ťažko bojuje.  Alebo je vaša pokožka jednoducho suchá a citlivá „na všetko“ a  neexistuje krém, ktorý by ste nevyskúšali a stále neviete dosiahnuť želaný efekt. Práve pre vás tu je špičková nemecká medicínska kozmetika vyrábaná vo farmaceutickej kvalite - ALLERGIKA.

Problém pokožky okolo očí spočíva v tom že je tenká, má málo mazových žliaz a preto ľahko vysychá, tvoria sa tu šupiny a citlivo reaguje na všetko s čím sa stretne. Nová medicínska kozmetika ALLERGIKA bez kompromisov vylúčila zo svojich produktov to, čo tam nemá byť a obsahuje len to, čo Vašej koži pomôže.   Účinné látky, ktoré obsahuje poskytujú vynikajúcu hydratáciu, ukľudnenie a výživu. Čo vašej koži môže škodiť a čo v tejto kozmetike nenájdete?  Sú to predovšetkým parfémy, farbivá, konzervanty, parabény alebo kontaktné alergény, ktoré sa často v kozmetike nachádzajú a môžu spôsobovať podráždenie kože alebo alergické reakcie.


ALLERGIKA®- krém na očné viečka je vhodný pre citlivú, suchú a atopickú kožu. Má jedinečnú receptúru a obsahuje protidráždivý komplex štyroch účinných látok, ktorými sú glycerín, alantoín, bisabolol a vitamín E. Glycerín hydratuje a posilňuje kožnú bariéru, alantoín má hojivý účinok na rany a znižuje opuch viečok, bisabolol pôsobí proti zápalu a vitamín E podporuje regeneráciu buniek.  ALLERGIKA®- krém na očné viečka bol testovaný na atopickej koži s výborným výsledkom a má klinicky dokázaný Repair Efekt na poškodenú kožnú bariéru. Ľahko sa roztiera a vstrebáva. Je hustejší, preto nesteká do očí a tak nedráždi spojivky. Tento výnimočný produkt nájdete výlučne v lekárňach za odporúčanú cenu 19,95 EUR za 15 ml v praktikom a hygienickom vákuovom dispenzeri. Viac informácii na www.allergika.sk